Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εισηγήθηκαν, «Ακατάσχετο» για τα κόμματα

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εισηγήθηκαν, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος αποδέχθηκε και, τελικώς, με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χθες τροπολογία σύμφωνα με την οποία το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα θα είναι «ακατάσχετο και ανεκχώρητο».
Η εν λόγω ρύθμιση που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και πολλά σχόλια στο περιστύλιο, κρίθηκε αναγκαία από τους εμπνευστές της, καθώς -όπως υποστηρίζουν- όλα τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης παρακρατούνταν από τις τράπεζες έναντι των υψηλών χρεών από παλαιά δάνεια των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι κυρίως τα έως πρόσφατα λεγόμενα μεγάλα κόμματα συνήθιζαν να υπερδανείζονται, θέτοντας ως «εγγύηση» τα ποσά που μελλοντικά θα λάμβαναν ακριβώς με τη μορφή της κρατικής ενίσχυσης.

«Εμείς έχουμε δηλώσει ότι από οικονομικής απόψεως είμαστε χρεοκοπημένοι ως κόμμα. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνουμε της κρατικής χρηματοδότησης, διότι την παρακρατούν οι τράπεζες», είπε ο «πράσινος» Γ. Κουτσούκος, που συνυπογράφει μαζί με τον Κ. Καραγκούνη της Ν.Δ. την τροπολογία - η οποία κατατέθηκε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου (περί τα οικονομικά των κομμάτων) όπου και συμπεριελήφθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, προκειμένου να συζητήσει ή ακόμα και να συμφωνήσει, να παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία δανεισμού της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, καταψήφισε την τροπολογία. «Με την τροπολογία-ντροπολογία επιφυλάσσετε ασυλία και αυτοπροστασία έναντι των οφειλών σας», σχολίασε σε υψηλούς τόνους η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για να μην εκβιάζονται τα κόμματα», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.
Σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, αναδείχθηκε για δεύτερη μέρα χθες και η καταγγελία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το μεγαλύτερο της συγκυβέρνησης κόμμα πέτυχε το 2013 να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Στις σχετικές αναφορές που έκανε και στη Βουλή ο κ. Ν. Βούτσης, χθες, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος, είπε (Βήμα FM): «Δάνειο η Ν.Δ. δεν έχει πάρει το 2013. Από τον ισολογισμό προκύπτει ότι 14 εκατ. που εμφανίζονται είναι απλήρωτοι τόκοι από τη δική μας πλευρά», είπε.

Αντιπαράθεση, αλλά σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, καταγράφηκε και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, του οποίου ψηφίστηκαν οι διατάξεις, πλην δύο: Για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων και για τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Για αμφότερες η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.

Σε αναλόγως χαμηλούς τόνους ολοκληρώθηκε, επίσης, χθες, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και η συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Στο σύνολό της η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή «πίεση» των «γαλάζιων» προς το ΥΠΟΙΚ για ταχύτερη λήψη μέτρων φοροελαφρύνσεων, όπως επίσης και από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πολιτικές εξόδου από την κρίση. Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας», περιορίστηκε να σημειώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

«Φτωχοποιήσατε τον λαό», τόνισε ο κ. Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ). «Παρουσιάζετε μια πρόταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία», ανέφερε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου (Ν.Δ.) απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 

Διαψεύδει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τσίπρα το Ποτάμι

Με πρωινή ανακοίνωση «Το Ποτάμι» διαψεύδει την είδηση για προγραμματισμένη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα για την ερχόμενη Τρίτη, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 

Πέθανε η τραυματίας του τροχαίου στην Πέτρου Ράλλη

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η γυναίκα, ηλικίας 24 ετών, που νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, έπειτα από το τροχαίο που σημειώθηκε στην Πέτρου Ράλλη έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Τετάρτης.
 Οπαδοί και ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα και στρατιώτες του Τάγματος του Αζόφ, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο κέντρο του Κιέβου.

Διαβουλεύσεις Πούτιν και Ποροσένκο για Ουκρανία

AFP, REUTERS
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης διεξάγονται σήμερα και αύριο στο Μιλάνο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο και ηγετών των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών...
 

Μήνυμα προς αγορές για σταθερή πορεία

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Διπλό μήνυμα προς τις αγορές και τον ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε ο πρωθυπουργός εν μέσω της συνεχιζόμενης ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και της πτώσης στο Χρηματιστήριο. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η προσπάθεια εξόδου από το Μνημόνιο δεν θα επιφέρει χαλάρωση των ασκούμενων πολιτικών και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
 

Eurobank: Αλλάζει το οικονομικό κλίμα

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών του κράτους και το τέλος των αρνητικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

  Ακόμη και στη θρυλική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων το ωράριο των καταστημάτων ρυθμίζεται από νόμο του 1906.

Γαλλία: Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή

AFP
Αρση των περιορισμών προβλέπει φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Γάλλου υπουργού Οικονομίας. Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις «τρεις γαλλικές ασθένειες»: την καχυποψία, την περιπλοκότητα και τα συντεχνιακά συμφέροντα.
  Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Ομόφωνη απαλλαγή Παν. Αθανασόπουλου

Την απαλλαγή του Παναγιώτη Αθανασόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΗ, όπως και των λοιπών μελών της διοίκησης της εταιρείας από κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
  Από την εφορία θα πρέπει να περάσουν όσοι έχουν εντοπίσει λάθη τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν μέσω της τροποποιητικής του Ε9.

Στις 26 Οκτωβρίου τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στις 26 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται έκπτωση (πολύτεκνοι, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.λπ). Στα εκκαθαριστικά θα έχει γίνει συμψηφισμός με την πρώτη δόση, που ήταν χωρίς έκπτωση.
  Η Νίκολα Στάρτζον προέβη χθες σε δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο.

Γυναίκα η νέα πρωθυπουργός της Σκωτίας

REUTERS
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Η Νίκολα Στάρτζον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά τη βέβαιη εκλογή της στην ηγεσία του κυβερνώντος Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...