«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Σαββόπουλος: Ποτέ δεν είπα ψέματα για να κερδίσω το χειροκρότημα

 Δηλώνει πως «και η ελαφρότητα έχει δικαίωμα στην ψυχή», πως ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την προσωπική του αλήθεια για να κερδίσει το χειροκρότημα, ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί οτι τον ενοχολούν οι αρνητικές κριτικές.
Σαββόπουλος: Ποτέ δεν είπα ψέματα για να κερδίσω το χειροκρότημα


Ο Διονύσης Σαββόπουλος θέλησε να γιορτάσει τα 50 χρόνια της μουσικής του διαδρομής με μια συναυλία στη σκηνή του Ηρωδείου, κάτω από την Ακρόπολη, συνοδευόμενος από την Ορχήστρα των Κυκλάδων, με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Μαζί για το Παιδί».

«''Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά'' έλεγε ένα τραγούδι μου κι η αλήθεια είναι πως δεν το ξέρω ακόμα. Γιατί τα παιδιά είναι το πιο ειλικρινές κοινό. Αμα βαρεθούν, σηκώνονται και φεύγουν. Το μόνο που ξέρω είναι ότι νιώθω μεγάλη χαρά όταν παίζω για τα παιδιά που συμβολίζουν την αγάπη και την ελευθερία. Με έναν περίεργο τρόπο, μπροστά στα παιδιά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι διότι δεν νιώθουμε να κινδυνεύουμε, δεν φοβόμαστε» μας λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Στη μουσική αυτή βραδιά ο τραγουδοποιός θα συμπράξει με την Ορχήστρα των Κυκλάδων που δημιουργήθηκε το 2010: «Η ορχήστρα αποτελείται από μόνιμους κατοίκους της νήσου Σύρου, δηλαδή από τον μαραγκό, τον ψαρά, τον γιατρό, τον παντοπώλη, όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί. Ο καθένας τους όμως προέρχεται από διαφορετικά μουσικά είδη. Παρ' όλα αυτά ο Νίκος Κυπουργός κατάφερε να δημιουργήσει ένα χαριτωμένο μουσικό σύνολο».

Το πρόγραμμα της βραδιάς, όπως μας αποκάλυψε ο Διονύσης Σαββόπουλος, θα περιλαμβάνει μια επιλογή από το σύνολο της μουσικής δημιουργίας του αλλά και ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια γραμμένα για τη θάλασσα, όχι μόνο δικά του αλλά και άλλων συνθετών όπως του Βασίλη Τσιτσάνη, του Αττίκ κ.ά. Τα τραγούδια θα αποδώσουν τρεις ερμηνεύτριες, εκπρόσωποι διαφορετικής γενιάς η καθεμία, η Μαρία Φαραντούρη, η Μελίνα Κανά και η Βασιλική Καρακώστα, ενώ θα συμμετέχει και η Χορωδία Νέας Γενιάς των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Η συνδρομή σε σκοπούς σημαντικούς αποτελεί για τον τραγουδοποιό, ειδικά στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, επιτακτική ανάγκη. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο ίδιος «αυτές τις δύσκολες εποχές νιώθω ότι αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα είναι τρία πράγματα: αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη...».

Και εκφράζει την ικανοποίησή του που αυτή την αλληλεγγύη τη συναντά όχι μόνο στο έργο των μεγάλων ενώσεων και ιδρυμάτων αλλά και στους δρόμους και στις γειτονιές: «Είναι οι αφανείς αλληλέγγυοι που μαγειρεύουν στις γειτονιές για τους αναξιοπαθούντες. 'Η μια ομάδα ταξιτζήδων που μαζεύει χρήματα για τις οικογένειες της περιοχής της που έχουν ανάγκη».

Εκείνος, όμως, όπως και κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του, έχει ανάγκη από ανανέωση. Με ποιους τρόπους ανανεώνεται; «Κάθε φορά πιάνω τα τραγούδια μου και τα παίζω διαφορετικά, συναντώ άλλους νέους μουσικούς. Με ανανεώνουν και τα εγγόνια μου θέλω να σας πω. Μου μαθαίνουν πολλά πράγματα. Πρώτα απ' όλα μου μαθαίνουν ιστορίες. Ανακάλυψα κι αυτό το ταλέντο...» μας απαντά.

«Με ενοχλούν οι αρνητικές κριτικές»

Μια επιλογή ανανέωσης όμως, ειδικά όταν προέρχεται από καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Σαββόπουλου, κρίνεται συνήθως αυστηρά. Οπως για παράδειγμα η απόφασή του να ερμηνεύσει το τραγούδι των Ονιράμα «Ομορφη Μέρα» για τις ανάγκες της καμπάνιας των αθλητικών καναλιών συνδρομητικής τηλεόρασης. «Δεν είναι του επιπέδου του Σαββόπουλου» έκριναν κάποιοι. Κι εκείνος απλά τους απαντά: «Και η ελαφρότητα έχει δικαίωμα στην ψυχή».

«Οlympians»
Και εξηγείται: «Οι Ονιράμα είναι σαν τους Olympians. Οταν ήμουν νέος δεν θα τραγουδούσα Olympians. Ε, ήρθε ο καιρός να το κάνω με τους διαδόχους τους...».

Παρ' όλα αυτά εξομολογείται πως τον επηρεάζουν οι αρνητικές κριτικές: «Με ενοχλούν οι αρνητικές κριτικές γιατί θέλω να μ' αγαπάνε. Αλλά, τι να κάνουμε, θέλω να είμαι καλά και με τον εαυτό μου. Ποτέ μου δεν απομακρύνθηκα από την προσωπική μου αλήθεια για να εκμαιεύσω παλαμάκια. Αντιθέτως, για να μη φύγω από την προσωπική μου αλήθεια, πολλές φορές μπορεί και να δυσαρέστησα το κοινό. Και όσο μεγαλώνει κανείς τόσο πιο κοντά έρχεται στον εαυτό του».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...