Χονγκ Κονγκ: Το τελεσίγραφο λήγει και οι φοιτητές ετοιμάζονται για καταλήψεις κτιρίων-Hong Kong Protest 2014 ΒΙΝΤΕΟ

Παραμένουν στους δρόμους την ώρα που η Κίνα τους "κουνάει το δάκτυλο" διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες
Η "σπίθα" της εξέγερσης είναι έτοιμη να ανάψει στο Χονγκ Κονγκ καθώς οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, παραμένουν στις επάλξεις, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για μία δεύτερη Τιεναμέν. 


Το "Φθινόπωρο του Χονγκ Κονγκ" προμηνύεται θερμό, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Liberation" τονίζοντας ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι διαδηλωτές στον κυβερνήτη για να παραιτηθεί, εκπνέει σε λίγες ώρες. 

Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους την ώρα που η Κίνα τους "κουνάει το δάκτυλο" διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.

Τις τελευταίες ώρες, οι φοιτητές και τα μέλη του κινήματος "Occypy Central"  έχουν μπλοκάρει την είσοδο του γραφείου του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο μισητός άνθρωπος στην χώρα.





Οι διαδηλωτές έχουν στείλει το δικό τους μήνυμα ζητώντας του να παραιτηθεί, διαφορετικά θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ παίζει το "παιχνίδι τις αναμονής" περιμένοντας από την Κίνα να τον ξελασπώσει. Ωστόσο, πηγές του στενού του περιβάλλοντος του κυβερνήτη διαμηνύουν,όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Λιουνγκ θα συνεχίσει αυτό που κάνει αυτές τις ημέρες,να καλεί δηλαδή σε διάλυση τους διαδηλωτές και τίποτε άλλο, εάν η κατάσταση στους δρόμους δεν λάβει βίαιη τροπή.



Πάντως, η αστυνομία είχε ήδη αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή μετά την ένταση του Σαββατοκύριακου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση "αλληλέγγυους" στην ηπειρωτική Κίνα.



...Την ίδια ώρα, βρετανικά και αμερικανικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις "κόντρες" μεταξύ των διαδηλωτών αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.Σύμφωνα με το CNN,oι φοιτητές τάσσονται υπέρ της κατάληψης των δημόσιων κτιρίων,αντιθέτως τα μέλη του κινήματος "Occupy Central" επιλέγουν να πορευτούν ειρηνικά.

Ο επικεφαλής του κινήματος, Τσαν Κιν-μαν κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ειρηνικά μέσα.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί. "Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση, όχι όμως με εκείνον. Να παραιτηθεί για το καλό του Χονγκ Κονγκ", δήλωσε.


"Το Πεκίνο στηρίζει απόλυτα τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ"
Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα πως παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ.

"Η κεντρική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ και είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο του", αναφέρει στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Εσωτερική υπόθεση» η κρίση στο Χονγκ Κονγκ

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Εσωτερική υπόθεση» η κρίση στο Χονγκ Κονγκ
Οι Κινεζικές Αρχές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους ειρηνικά, απάντησε ο Τζον Κέρι Oι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας» δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, σε δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι του είπε ενώπιον του Τύπου ότι «ελπίζει εντόνως ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» έναντι των διαδηλωτών που έχουν γεμίσει τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ακλόνητα και ξεκάθαρα καταστήσει γνωστή την θέση της: οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» δήλωσε ο Ουάνγκ Γι πριν από τη συνάντηση του με τον Κέρι.

«Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και αυτό αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «καμία χώρα, καμία κοινωνία, κανείς, δεν ανέχεται τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. Αυτό γίνεται στις ΗΠΑ, αυτό γίνεται και στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον για «αυτοσυγκράτηση» και για «σεβασμό του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...