ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ Il Post- Θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

Αναπαράγοντας σημερινό άρθρο του περιοδικού Economist με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει η κυβέρνηση, το ιταλικό ενημερωτικό σάιτ εξετάζει το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Φεβρουάριο.


"Διάφοροι διεθνείς τίτλοι ανάμεσα στους οποίους και το Economist μιλούν σήμερα για την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα", σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου, Κάρολου Παπούλια:

"Τα δυο κόμματα συγκεντρώνουν 154 βουλευτές στο σύνολο των 300 και θα πρέπει να βρουν άλλους 26, κυρίως μέσω συμφωνιών και συμμαχιών με τα ανεξάρτητα κόμματα. Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο εν ενεργεία Πρόεδρος θα πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές. Και σύμφωνα με τον Economist, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος της άκρας αριστεράς θα είναι εκείνος που θα νικήσει".
Παρότι ο Τσίπρας είχε βιαστεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Μάιο, με το επιχείρημα ότι υπάρχει "μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και την παρούσα Βουλή", ο ίδιος διατηρεί τα υψηλά ποσοστά που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2012 ανοίγοντας την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται να χάνει διαρκώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις, συνεχίζει το άρθρο της Post, ανατρέχοντας στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στα τελευταία γκάλοπ:
Τον περασμένο Μάιο, "πολλοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε στον δεύτερο γύρο, σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές όπως στην Αθήνα και την περιφέρεια Αττικής κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και σαράντα χρόνια.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του ιταλικού σάιτ.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του ιταλικού σάιτ.
Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και από τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Μια από αυτές που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα 11 μονάδων έναντι της Ν.Δημοκρατίας, με 36% και 25% αντίστοιχα. Ακολουθεί το Ποτάμι (νέο πολιτικό σχήμα ενός επιτυχημένου τηλεοπτικού δημοσιογράφου που προσέλκυσε τους δυσαρεστημένους των παραδοσιακών κομμάτων) με 9,5%, στην τέταρτη θέση η Χρυσή Αυγή με 7,5% και στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 5,5%".
Η αναγωγή των ποσοστών αυτών στο κοινοβούλιο "δίνει 146 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο 66 στη Ν.Δημοκρατία, 25 στο Ποτάμι και 20 έδρες στη Χρυσή Αυγή".
"Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο Τσίπρας έχει γίνει ο εκφραστής της πιο αυστηρής κριτικής απέναντι στις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κρατώντας ταυτόχρονα μια ριζικά διαφορετική θέση σε σχέση με την Χρυσή Αυγή και τα άλλα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα της δεξιάς", διευκρινίζει το άρθρο ιχνογραφώντας τα βασικά σημεία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: "ο βασικός μισθός, ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, η δημιουργία 300 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η ανακούφιση των φορολογικών βαρών στις πιο ευπαθείς ομάδες.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς απάντησε –εγκαινιάζοντας σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τον προεκλογικό αγώνα- λέγοντας πως στον προϋπολογισμό του νέου έτους έχουν προβλεφθεί μια σειρά φοροελαφρύνσεων για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, η μείωση του ποσοστού φορολόγησης για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες (από 26 σε 20%), η μείωση της φορολογίας πολυτελών αυτοκινήτων κατά 30%.
Ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν μπορεί εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για έγκριση νέων μέτρων και μίλησε επίσης για την έξοδο από το μνημόνιο έναν χρόνο νωρίτερα απ' ότι ήταν συμφωνημένο με την τρόικα, αρνούμενος την τελευταία δόση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.
Για να απομακρύνει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών και να κάνει μια επίδειξη ισχύος, πριν από λίγες μέρες οι ηγέτες των δύο παρατάξεων της συγκυβέρνησης Ν.Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα", καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...