Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: Η στάση του ΚΚΕ δεν τιμά την ιστορία του

Ασκώντας σκληρή κριτική στο ΚΚΕ για το γεγονός ότι κρατά ίσες αποστάσεις από ένα κόμμα της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει τη διεξαγωγή δεύτερης εκλογικής μάχης αν το κόμμα του δεν πετύχει αυτοδυναμία.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στο NEWS 247
Ο κ. Διαμαντόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 247 ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων που προχώρησαν με σκανδαλώδη τρόπο και πως το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργηθεί, ενώ όπως πρόσθεσε θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
- Ποια είναι η γνώμη σας για το τελεσίγραφο λήξης του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών της 28ης Φεβρουαρίου; Πιστεύετε πως μια ενδεχόμενη κυβέρνηση θα ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια;
Καταρχάς, θεωρώ ότι το τελεσίγραφο υπήρξε το μοναδικό πράγμα που διαπραγματεύτηκαν Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, με σκοπό να εγκλωβίσουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου υπονομεύοντας στην ουσία τη χώρα μας. Η επιλογή του λαού μας στις επερχόμενες εκλογές για την κατάργηση του μνημονίου και την άρση της λιτότητας και η μεγάλη πολιτική ανατροπή που θα προκύψει θα θέσει εκ νέου τους χρονικούς ορίζοντες, φέρνοντας στο προσκήνιο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους.
- Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια σας η Καστοριά και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;
Η Καστοριά δεν αποτελεί εξαίρεση, έχει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία. Εστιάζοντας στην Καστοριά θα αναφερθώ στην υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα την ανεργία των νέων και στη διάλυση του παραγωγικού ιστού, διάλυση που έχει προέλθει υπό το βάρος της μνημονιακής πολιτικής. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να συμβεί με τρόπο μαγικό. Απαιτείται η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας αλλά και της περιφέρειάς μας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο που δίνει απαντήσεις στην κατεύθυνση αυτή.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει στην κυβέρνηση θα ανατρέψει όλες τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει ως τώρα;
Εάν το πρόβλημα της χώρας μας ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις τότε δεν θα έπρεπε να μας έχει αγγίξει η κρίση, καθώς το 90% είχε πραγματοποιηθεί πριν το 2008. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν ήταν ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Πάγια θέση μας είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών και γι’αυτό θα επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν με σκανδαλώδη τρόπο και με όρους που έπληξαν το δημόσιο συμφέρον. Το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργηθεί καθώς αποτελεί μηχανισμό ξεπουλήματος και θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
- Με ποιον τρόπο πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να γίνει ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας;
Τα βασικότερα στοιχεία είναι οι πολιτικές εντολές και ο προσανατολισμός προς την καταπολέμηση του εγκλήματος∙ και όχι της καταστολής των λαϊκών κινημάτων και ο τερματισμός της ατιμωρησίας.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η εισαγωγή δημοκρατικών δομών διοίκησης εντός της αστυνομίας και εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις σχολές. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η δράση των σωμάτων ασφαλείας με κυβέρνηση της αριστεράς, θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την ακραία καταστολή που ασκούν σήμερα στα κοινωνικά κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες.
- Σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση την οποία θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει πιστεύετε πως τον λόγο θα πρέπει να πάρει ο λαός μέσω ενός δημοψηφίσματος;
Θεωρώ ότι η ψήφος που θα δώσει ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη θα είναι μια σαφής δημοκρατική εντολή για να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο ζήτημα που αφορά το χρέος. Ταυτόχρονα, θα είναι μια εντολή για την κατάργηση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας, θα είναι εντολή για την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
- Υπάρχουν στελέχη μέσα στο κόμμα σας που δεν αποκλείουν τις μονομερείς ενέργειες από την πλευρά σας. Ποια είναι η άποψης σας γι' αυτό;
Η άποψη μου ταυτίζεται με αυτό που έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός κι αν μας αναγκάσουν, αλλά πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας πιέσει καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος κανενός». Τέλος, δεν υπάρχει καμία συντρόφισσα και κανένας σύντροφος που να μην συντάσσεται με αυτή την άποψη.
- Πώς κρίνετε τη στάση του κομμουνιστικού κόμματος το οποίο ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ:
Πέρα από την προεκλογική τακτική που εφαρμόζει το Κ.Κ.Ε., και έχει να κάνει με την πολιτική του επιβίωση, δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κριτικής του εκκινεί από επιχειρήματα αντιδραστικά που δεν τιμούν την ιστορία του. Πιστεύω ότι το λάθος που κάνει η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. είναι ότι κρατάει τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σ' ένα ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και σ' ένα παραδοσιακά συντηρητικό νεοφιλελεύθερο κόμμα που τελευταία υιοθετεί ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις. Σύντομα θα κλιθεί και υπό την πίεση της βάσης του που αποτελείται από λαϊκά στρώματα, να απαντήσει στις ίδιες του τις αντιφάσεις.
- Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών;
Εμείς έχουμε καταθέσει στον λαό το κοστολογημένο πρόγραμμά μας. Ζητάμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και μέσα από την καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι θα μας τη δώσει για να το υλοποιήσουμε στο ακέραιο.
Αν παρόλα αυτά δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, θα καταθέσουμε το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα αναζητηθούν τόσο πολιτικοί σύμμαχοι όσο και ανοχή των πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή του.
Από εκεί και πέρα, οι εκλογές αποτελούν τη γιορτή της δημοκρατίας και τη μοναδική διέξοδο.
- Ο κοινωνικός μετασχηματισμός που έλαβε χώρα στην Λατινική Αμερική, μπορεί να αποτελέσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πρότυπο ενάντια στην πολιτική της λιτότητας; Η πλευρά της κυβέρνησης την ίδια ώρα έχει κατηγορήσει το κόμμα σας πως θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Αργεντινή ή Βενεζουέλα.
Προφανώς τα διεθνή παραδείγματα προσθέτουν στον πλούτο της εμπειρίας που  βοηθά στην ανάλυση μας αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιδιώξουμε τους δικούς μας μετασχηματισμούς τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να εξετάζει κανείς κάθε κοινωνικό σχηματισμό με τις ιδιαιτερότητές του ώστε να προχωρεί σε κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Είναι δεδομένο, όμως, ότι επιδιώκουμε τη λήξη της πολιτικής της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε το δημοκρατικό-θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους, την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και την προστασία των αδυνάτων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...