Ξεκίνησε η δίκη για τα 271 έργα Πικάσο * ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Μπορεί ένας απλός ηλεκτρολόγος να έχει στο σπίτι του 271 έργα του Πάμπλο Πικάσο ύστερα από δωρεά του καλλιτέχνη;
Αυτό ισχυρίζεται ο ηλικιωμένος Πιερ Λε Γκενέκ καθώς βρίσκεται από χθες μαζί με τη σύζυγό του Ντανιέλ στο εδώλιο δικαστηρίου του Παρισιού κατηγορούμενος από τους κληρονόμους της οικογένειας Πικάσο για παράνομη κατοχή αυτών των έργων.

Εκατόν ογδόντα λιθογραφίες, κολάζ, πίνακες και 91 σχέδια αξίας σήμερα 80 εκατομμυρίων ευρώ απέκτησε με τρόπο αδιευκρίνιστο ο Λε Γκενέκ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα έργα ήταν δώρο της Ζακλίν, δεύτερης συζύγου του Πικάσο, το 1970, όταν δούλευε ως εργάτης γενικών καθηκόντων στην έπαυλη του καλλιτέχνη στην Κυανή Ακτή. «Ορίστε, αυτό είναι για σένα. Πάρ' το σπίτι», φέρεται να είπε η Ζακλίν στον υπάλληλό της δίνοντάς του τα έργα σε ένα κλειστό κουτί.

Ωστόσο, η κατάθεση της Ντανιέλ Λε Γκενέκ αντικρούει τη μαρτυρία του άντρα της, καθώς είπε στις αρχές πως τον θυμάται να επιστρέφει σπίτι με μια γεμάτη σακούλα σκουπιδιών που του έδωσε ο Πικάσο ενώ τακτοποιούσε το στούντιό του.
Ο Λε Γκενέκ ισχυρίζεται ότι τα έργα ήταν δώρο της Ζακλίν, δεύτερης συζύγου του Πικάσο, το 1970, όταν δούλευε στην έπαυλη του καλλιτέχνη στην Κυανή Ακτή.
Ο Λε Γκενέκ ισχυρίζεται ότι τα έργα ήταν δώρο της Ζακλίν, δεύτερης συζύγου του Πικάσο, το 1970, όταν δούλευε στην έπαυλη του καλλιτέχνη στην Κυανή Ακτή.
Τα έργα, τα οποία χρονολογούνται από το 1900 ως το 1932, δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν και βρίσκονταν κλεισμένα επί χρόνια στο γκαράζ του ζευγαριού μέχρι που το 2010 ο Πιερ Λε Γκενέκ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Πικάσο προκειμένου να αξιολογηθούν τα έργα.
Εκεί άρχισαν όλα. Σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, η αξιολόγηση ήταν απαραίτητη ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι περιουσιακές του εκκρεμότητες πριν από τον θάνατό του εν όψει της κληρονομιάς που θα άφηνε στα παιδιά του.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Λε Γκενέκ ταξίδεψε στο Παρίσι για το πολυπόθητο πιστοποιητικό αυθεντικότητας, όμως μέσα σε λίγες μέρες αφότου οι ειδικοί διαπίστωσαν την αυθεντική φύση των έργων η αστυνομία συνέλαβε το ηλικιωμένο ζευγάρι στο σπίτι του κοντά στις Κάνες ως υπόπτους για κλεπταποδοχή.
Ανάμεσα στα έργα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται μία υδατογραφία του Πικάσο από την Μπλε του Περίοδο, εννέα κυβιστικά κολάζ τα οποία εκτιμώνται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και πορτρέτα της πρώτης του συζύγου Ολγας, λιθογραφίες και γκουάς.
Το ζευγάρι των Λε Γκενέκ αφέθηκε αρχικά ελεύθερο, λίγο καιρό αργότερα όμως τους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες. Τώρα αντιμετωπίζουν φυλάκιση ως πέντε χρόνια και πρόστιμο 375.000 ευρώ για απόκρυψη κλοπιμαίων. Οι κληρονόμοι του Πικάσο και ο εισαγγελέας χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς τους «γελοίους», ενώ η όλη υπόθεση είναι δύσκολο να διευκρινιστεί καθώς αρκετοί πιθανοί μάρτυρες πέθαναν στη διάρκεια αυτών των 40 χρόνων. Από την πλευρά του, ο γιος του Πικάσο, Κλοντ, επιμένει πως ο πατέρας του δεν θα έδινε ποτέ τόσο πολλά έργα του σε κανέναν. «Δεν στέκει», είχε πει το 2010 στη Liberation. «Αυτά τα έργα ήταν μέρος της ζωής του».
Απόφαση - σοκ από την εγγονή του μεγάλου ζωγράφου
Πέρα από την τριήμερη δίκη των Λε Γκενέκ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία, η οικογένεια Πικάσο βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες για έναν ακόμη λόγο: η Μαρίνα Πικάσο, εγγονή του καλλιτέχνη από τον γιο του Πάουλο, αποφάσισε να πουλήσει μέρος της μεγάλης κληρονομιάς που της άφησε ο παππούς της χωρίς τη διαμεσολάβηση εμπόρων τέχνης ή οίκων δημοπρασιών, για να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο. Η απόφασή της προκάλεσε ένα μικρό σοκ, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πόσα έργα από τα εκατοντάδες του Πάμπλο Πικάσο που έχει στην ιδιοκτησία της θα πουλήσει και τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια πρωτοφανής κίνηση στην αγορά έργων τέχνης. Η ίδια, δημόσια κατήγορος της προσωπικότητας του παππού της, έχει δηλώσει πως η κληρονομιά δεν περιέχει «ίχνος αγάπης».
Αντα Δαλιάκα
adaliaka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...