Πολύ ενθαρρυντικές οι συνομιλίες, τονίζει το Κρεμλίνο ...Χαιρετίζουν «την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας» οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το Κρεμλίνο από τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ του Αλξέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως είπε στους δηλοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
«Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν τη θέληση να συνεχίσουν τη συνεργασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και η Ρωσία απαντά στις προσδοκίες τους με αμοιβαιότητα», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι συνομιλίες ήταν πραγματικά πολύ ενθαρρυντικές, καθώς οι χώρες μας έχουν μια πολύπλευρη συνεργασία. Συζητήθηκαν όλα αυτά και οι κοινοί μας στόχοι. Παρ' ότι το 2013 η Ρωσία ήταν ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ξεκίνησε μια τάση συρρίκνωσης των εμπορικών συναλλαγών. Φυσικά, θα πρέπει να εξομαλύνουμε αυτή την τάση διότι το μεταξύ μας εμπόριο έχει πολλές δυνατότητες και έχουν και τα τα κατάλληλα σχέδια, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

Τον δρόμο των επενδύσεων και της ενέργειας άνοιξε ο Αλ. Τσίπρας στη Ρωσία


Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με βάση και τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Το παραπάνω υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας, αλλά αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητές μας για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
«Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει από το καράβι, καθώς δεν είμαστε λαθρεπιβάτες, αλλά συνεπιβάτες» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο βρέθηκαν οι δυνατότητες εξαγωγών στη Ρωσία, το θέμα της άρσης των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Μόσχα, το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων σε τουρισμό ή υποδομές, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα για το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Τσίπρας είπε πως ήταν σημαντική η πληγή στην ελληνική οικονομία, για να προσθέσει πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική των κυρώσεων στη Ρωσία.
Αναφορικά με το χρέος και την πιθανότητα χρηματοδότησης από τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει επίλυση του χρηματοδοτικού της ζητήματος, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε φάση ύφεσης. «Θέλουμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 
Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι ο Αλ. Tσίπρας δεν ζήτησε μεν οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα μπορεί να χορηγήσει πιστώσεις για μεγάλα κοινά έργα στο μέλλον. Η Ελλάδα -είπε ο Ρώσος πρόεδρος- μπορεί να ξεπληρώσει τυχόν τέτοιες πιστώσεις  από τα κέρδη  αυτών των μελλοντικών κοινών έργων. Η Ρωσία, ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, εάν το αποφασίσει η Ελλάδα και ελπίζει οι ρωσικές εταιρείες να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες εταιρείες που θα καταθέσουν προσφορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Βλ. Πούτιν, τελικώς θα βγει κερδισμένη από πιθανές συμφωνίες με την Αθήνα, καθώς θα βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με τη σειρά της, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την διέλευση του φυσικού αερίου, μέσω του προτεινόμενου αγωγού Turkish Stream.

Χαιρετίζουν «την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας» οι ΑΝ.ΕΛΛ.



...
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιείται με την επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Η σημασία της επίσκεψης και των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, πολύ μεγάλη» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Προσθέτει πως «αξίζει όμως να επισημανθεί ότι πολύ πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος, Πάνου Καμμένου, με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Από τους πρώτους που είχαν κατανοήσει τη σημασία και την ιδιαίτερη αξία της επανεκκίνησης και της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών είναι ο κ. Καμμένος» αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εργάστηκε άοκνα και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι των επαφών με την πολιτική ηγεσία της φίλης χώρας».
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογραμμίζει την «αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων», σημειώνοντας ότι «ως ένθερμος οπαδός του δόγματος της πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και του ανοίγματος των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, ο κ. Καμμένος είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που συστηματικά καλλιέργησαν το έδαφος και κράτησαν ζεστές τις ελληνορωσικές σχέσεις σε εποχές αμοιβαίας δυσπιστίας και ψυχρότητας, μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες που είχε».
«Οι επαφές και οι συνομιλίες του κ. Καμμένου απέβλεπαν στην αναβάθμιση και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών - στη βάση, βεβαίως, της αμοιβαίας ωφέλειας - και στην αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, που περιήλθαν σε δεινή κατάσταση μετά την επιβολή του εμπάργκο. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...