Δεύτερη ημέρα επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα...В Москве сегодня Ал. Tsipras, завтра переговоры с Путиным

*Η Ελλάδα στη μεγάλη σκακιέρα*
Οι επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στη Μόσχα. Από τον Καραμανλή στον Τσίπρα

* Δρομολόγηση των διαδικασιών για συμμετοχή της Ελλάδας στον νότιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη
* Αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία με σύμπραξη ελληνο-ρωσικών εταιρειών, σε αντιστάθμισμα των συνεπειών του εμπάργκο
* Βούληση της ρωσικής ηγεσίας για επενδύσεις στη χώρα μας σε λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμια
* Μήνυμα Τσίπρα στην Ευρώπη: Η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από τον διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρό μας
 

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν: Άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η Ελλάδα κυρίαρχη χώρα, όχι επαίτης





 

Ουσιαστική και καρποφόρος ήταν η χθεσινή επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους δύο άνδρες να υπογράφουν κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015-2016, που αφορά νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και πολιτιστικές, επιστημονικές και επιμορφωτικές ανταλλαγές.
Η συμφωνία καθιστά την Ελλάδα ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επαναφορά των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Επίσης, εξήγγειλε επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και των κατασκευών και κινήσεις για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ δήλωσε και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς, σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων.
"Ήρθε η άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και διεμήνυσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει η Ελλάδα μόνο ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη".
Άλλωστε και ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας "δεν έθεσε αίτημα για βοήθεια στην ελληνική πλευρά".
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες της τις δυνάμεις να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.
Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, υπεγράφη από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου και την ήττα του ναζισμού. "Οι δύο λαοί μας αγωνίστηκαν πλάι-πλάι ενάντια στο φασισμό", επεσήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν και μίλησε για απότιση "φόρου τιμής και σεβασμού" σε αυτούς "που υπερασπίστηκαν την ελευθερία για την ανθρωπότητα".
Οι ελληνορωσικές σχέσεις "έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος του χρόνου, από κοινούς αγώνες ενάντια στον ολοκληρωτισμό του φασισμού και ναζισμού, κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική". Πρόσθεσε δε ότι "σεβόμαστε τις δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και αξιοποιούμε τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για αμοιβαίες συνεργασίες με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού".

Επαναφορά εμπορικής συνεργασίας

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και το πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, αφού ο τζίρος του εμπορίου μειώθηκε πέρυσι κατά 40%, εξαιτίας των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, και δήλωσε ότι "θα καταβάλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών στο προηγούμενο επίπεδο".
Μάλιστα, όπως εξηγούν και πηγές από την Κουμουνδούρου, Ρωσία και Ελλάδα επεξεργάζονται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.

Η Ελλάδα ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποδοθεί μεγαλύτερη σημασία στον τομέα επενδύσεων και σε ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειες, που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη αναγκών σε φυσικό αέριο.
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν τα μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική του εκμετάλλευση, που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.
Μάλιστα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε τις "προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη", μέσω της καινούριας διαδρομής, στην οποία η Ελλάδα θα αποτελεί "ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου", προσελκύοντας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διευρευνήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, από τα ελληνικά σύνορα στην επικράτεια, με στόχο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την νομοθεσία.
Επεσήμανε ότι το κοινό πρόγραμμα δράσης που συμφωνήθηκε "αποτελεί πυξίδα για τη συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο για την επόμενη διετία και μνημόνιο συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον τομέα της βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη συμβολή που θα έχει η Ρωσία στον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Ενίσχυση του τουρισμού και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Συμφωνία υπήρξε επίσης για τη διοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δύο χώρες, όπως δραστηριότητες για τη διάδοση της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας, αλλά και για από κοινού εορτασμό της επετείου για τα 1000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.
Επίσης, ενισχύεται και η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού. "Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Περισσότεροι από 900 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανησυχία Τσίπρα για τους πολίτες ελληνικής καταγωγής στην Ουκρανία

Φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ, που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το "κλειδί" για να ξεπεραστεί ο "φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής λογικής που οδηγεί πιο μακριά από τη προάσπιση του διεθνούς δικαίου".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την περίπτωση έντασης των εχθροπραξιών, για δεκάδες χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής και στη Μαριούπολη. Αναφέρθηκε δε και στην "ανάγκη στην ήπειρο για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού για την Ασφαλείας και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διευθέτηση του Κυπριακού με βάσει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισημαίνουν την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης για το Κυπριακό, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος "από τη συνεπή στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ" για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τόνισε "πόσο σημαντική είναι η έναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό".
Αξίζει να σημειωθεί, ότι καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εύχεται η αρχή αυτής της ουσιαστικής άνοιξης να έχει και μια αντίστοιχη υλοποίηση, γιατί στις σχέσεις των χωρών δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες αλλά και η υλοποίησή τους", είπε και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη βούληση να κάνουν πράξεις.


Δεύτερη ημέρα επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα


Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον οίκο δεξιώσεων της ρωσικής κυβέρνησης.
Τέλος στις 4:30 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.


Σήμερα  στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων του επαφών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκούς και ομογενειακούς συλλόγους.
Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα:

 


 

 Τρίτη, 7 Απριλίου

16:00 Αναχώρηση για Μόσχα
19:00 Άφιξη κ. Πρωθυπουργού και Αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύει στη Μόσχα

Τετάρτη, 8 Απριλίου

10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin (Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις) Live ΝΕΡΙΤ
18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου

10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Συνέντευξη Τσίπρα στο TASS: Γέφυρα Ε.Ε. - Ρωσίας, η Ελλάδα

 

Σαν "ευκαιρία" προκειμένου να τεθούν σε νέες βάσεις οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδας ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να αποτελέσει "γέφυρα" ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
"Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας" δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν υποστεί πλήγμα και πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, για να αποφευχθεί η "παράλογη", όπως είπε, πολιτική των κυρώσεων, λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων. Οι κυρώσεις είναι "δρόμος στου πουθενά" σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς τη Ρωσία.
Τέλος, ανέφερε ότι "η Ελλάδα και η Ρωσία, περισσότερο από όλες πλήρωσαν με το αίμα τους στον αγώνα κατά του ναζισμού, και αυτό αποτελεί κοινό σημείο, όπως είναι κοινές είναι οι ρίζες των δύο χωρών και των λαών μας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη θρησκεία. Αυτό δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Έχουμε ένδοξο παρελθόν του κοινού αγώνα και της κοινής πορείας, μπορούμε να έχουμε και μέλλον".
πηγη 

Οι επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στη Μόσχα. Από τον Καραμανλή στον Τσίπρα

 

Πέντε χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία και ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την άφιξή του στη Μόσχα έγινε ο έβδομος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται τη χώρα από το 1979.
Τότε, τον Οκτώβριο του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκεπτόταν τη Σοβιετική Ένωση και τη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του Αλεξέι Κοσίγκιν και τον πρόεδρο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού από συστάσεως της ΕΣΣΔ.
d
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1985, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα, ανταποδίδοντας την προ δύο ετών επίσκεψη του ομολόγου του στην Αθήνα Νικολάι Τιχόνοφ.
andreas papandreou
Χρειάστηκε να περάσει μια πενταετία για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο του 1991, λίγο πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
d
Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1996, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης βρίσκεται στη Μόσχα στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης. Όμως η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία έγινε τον Ιούλιο του 2001, με αφορμή σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
simitis russia
Τα χρόνια περνούν και πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Κώστα Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιεί τρεις επίσημες επισκέψεις στη Ρωσία και συναντήσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η πρώτη είναι τον Δεκέμβριο του 2004, η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2007 και η τρίτη τον Απρίλιο του 2008. Σε όλες αυτές τις επισκέψεις ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
karamanlis russia
Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, τον πρωθυπουργικό θώκο αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και τον Φεβρουάριο του 2010, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Μόσχα.
papandreou russia
Τον Ιανουάριο του 2012 τη Ρωσία επισκέπτεται ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με την ιδιότητα όμως του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και όχι του Πρωθυπουργού.
d
Τότε είχε συναντηθεί με επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ. 
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...