«Οι δανειστές θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν δεν συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και το επενδυτικό πρόγραμμα, δεν θα προχωρήσουμε από την πλευρά μας. Χωρίς αυτά δεν θα υπογράψουμε καμιά συμφωνία», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Tagesspiegel.

Ο Γ. Βαρουφάκης αφήνει αιχμές για τη στάση των δανειστών, που σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει την παραμικρή παραχώρηση, τονίζοντας ότι μοιάζουν να μη θέλουν να υπάρξει συμφωνία.
«Από την πλευρά μας συμπεριλάβαμε τα σημεία εκείνα με τα οποία συμφωνήσαμε και πέρα από αυτό, εκεί που διαφωνήσαμε, καταγράψαμε τις δικές μας θέσεις ολίγον αναθεωρημένες προς την πλευρά των θεσμών (ώστε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση). Αυτή ήταν η πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, το κείμενο που ο κ. Γιούνκερ παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, με τη στήριξη της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, είναι ακριβώς οι αρχικές θέσεις των θεσμών, σαν να μην έγιναν μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Καταθέτει κανείς μια τέτοια πρόταση, μόνο όταν δεν θέλει στην πραγματικότητα να υπάρξει συμφωνία» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Στη συνέχεια, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε σημεία στα οποία η ελληνική πλευρά έκανε παραχωρήσεις.« Προτείνουμε πρωτογενές πλεονάσματα μεγαλύτερα από το επίπεδο που πιστεύουμε ότι αρμόζει στις μακροοικονομικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας - μόνο και μόνο για να συνεισφέρουμε στην προσέγγιση θέσεων. Προτείναμε αυξήσεις στον ΦΠΑ των ξενοδοχείων, που είναι για μάς ιδιαίτερα προβληματικές. Αυτά είναι σημάδια καλής θέλησης για να δείξουμε ότι πράγματι επιθυμούμε μια συμφωνία». Και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να είναι αισιόδοξος μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τώρα «θα πρέπει η άλλη πλευρά να κάνει την επόμενη θετική κίνηση. Έως τώρα μόνο εμείς κινηθήκαμε σε θετική κατεύθυνση».
Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει ότι οι οι προτάσεις για φόρους και μεταρρυθμίσεις είναι «μόνο το ένα τρίτο της αναγκαίας συμφωνίας. Σε αυτό το σημείο είμαστε απόλυτα σαφείς: Χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί δυνατή η καταβολή των τόκων και η αποπληρωμή των χρεών. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, π.χ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να επανεκκινήσουμε τον ιδιωτικό τομέα».
Επιπλέον, σε ερώτηση για το πώς θα έπρεπε να είναι η επόμενη συμφωνία, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι: «Δεν θέλουμε ένα επιπρόσθετο ευρώ για το ελληνικό κράτος. Προτείνουμε μια αναδιάρθρωση των χρεών στο πλαίσιο των τριών Θεσμών. Περίπου 27 δις € είναι αυτά που χρωστάμε στην ΕΚΤ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια, π.χ. μόνο μέσα στο καλοκαίρι καλούμαστε να καταβάλουμε 6,9 δις €. Επί πλέον αυτά τα ομόλογα στέκονται άλλωστε εμπόδιο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη