Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το οικονομικό
μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης
Τσίπρας, σε αναλυτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα
Κοριέρε Ντέλα Σέρα, με τίτλο «Εφικτή η συμφωνία αλλά δεν κόβω συντάξεις
και επιδόματα».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «πρωταθλητή της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς που εναντιώνεται στον φιλελευθερισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην οικονομική αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης, στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων». Προσθέτει ότι «κατά την άποψή του Αλέξη Τσίπρα, είναι όλες συνέπειες των οικονομικών συνταγών που ακολουθήθηκαν έως τώρα με εντολή των κοινοτικών αρχών και οι οποίες, για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, πρέπει να ανατραπούν».
Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την αυριανή του συνάντηση με την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το τι σκέπτεται να τους προτείνει για να επιτευχθεί συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:
«Αύριο, πιστεύω ότι θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα. Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που συμπεριλαμβάνει τον κοινό τόπο, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Επιπλέον, θα εργασθούμε για να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα».
Σε ερώτηση της «Κοριέρε» σχετικά με το ποια οικονομικά μέτρα έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τους δανειστές και ποια μέτρα ακόμη συζητούνται, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Δικός μας στόχος είναι, τα όποια μέτρα να εμπεριέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική. Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσουν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική στην εξυπηρέτηση του χρέους, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές γρηγορότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Νικάστρο ρώτα «γιατί στους τρεις θεσμούς δεν αρέσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης» και ο πρωθυπουργός εξηγεί: «Δεν εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας δεν αρέσουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από ορισμένους, να αναγνωρίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα της προηγούμενης πενταετίας απέτυχε διότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να συνομολογήσουν ότι η συνταγή της λιτότητας απέτυχε. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Αλλά ας αναλογιστούμε το κόστος της διαιώνισης της κρίσης ή ακόμα χειρότερα το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».
Στην ερώτηση γιατί στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρξει διαφορά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες εφαρμόσθηκε η λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκρίνεται: «Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και οδήγησε σε καταστροφικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό είναι φανερό και από τις ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια: ανεργία από το 12 στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, τεράστια φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων. Με την ανθρωπιστική κρίση οι άστεγοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι αυξήθηκαν καθημερινά. Αρκεί μια ματιά στα προγράμματα της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ατυχείς συγκρίσεις. Κανείς, μέσα στην Ευρωζώνη, δεν υπέφερε όσο η Ελλάδα».
«Σχετικά με το εάν η σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν στα κίνητρα για την ανάπτυξη, περί του ελληνικού χρέους, είναι απλά και μόνο ζήτημα οικονομικής θεωρίας ή κρύβει μια πολιτική πρόκληση» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι: «Οι οικονομικές θεωρίες κατασκευάζονται για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Γι αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μια οικονομική σχολή, αλλά πολλές. Αρκεί να συγκρίνετε τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δείκτες της κοινωνικής ανισότητας πριν και μετά την μεγάλη κρίση του 2008. Οι συνταγές που εφαρμόστηκαν είχαν στόχο την μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη κερδοφορία, για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί από την στρατηγική αυτή θα διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Να θυμίσω όμως ότι η συνταγή αυτή, δυστυχώς, δεν λειτούργησε ποτέ. Αποτυγχάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια παντού και διαρκώς».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας του Μιλάνου «αν αποτελεί διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το ότι σε περίπτωση Grexit όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έτριζε, τόσο οικονομικά όσο και από διαπραγματευτικής άποψης» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνει: «Δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να εκβιάσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη τη στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος που έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συνομιλεί με όλους για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Δεν της χαρίζει κανένας χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα».
Σχετικά με την πρόταση των θεσμών που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
«Η πρόταση αυτή ήταν ατυχής αλλά αυτά συμβαίνουν σε μια διαπραγμάτευση. Λυπούμαστε που δεν αποτύπωνε ούτε κατά διάνοια τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση του Brussels Group. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που είναι σαφές ότι έχει αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να εφαρμόσουμε μέτρα που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη ή να απαιτείται από την Ελλάδα να πράξει σαν να μην έγιναν εκλογές πριν από τέσσερις μήνες, οι οποίες άλλαξαν κυβέρνηση. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται η κατάργηση των χαμηλότερων συντάξεων και των επιδομάτων που αφορούν τα πιο φτωχά στρώματα, η αύξηση κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, σε μια χώρα που χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό, η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όταν σημειώθηκαν θάνατοι από το κρύο. Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε όχι μόνο γιατί είναι έξω από τη λαϊκή μας εντολή, αλλά γιατί αν τις αποδεχόμασταν θα καταφέρναμε ένα βαρύτατο πλήγμα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην οποία κάποιοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε με πάθος».
Στην ερώτηση αν «η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ» η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάζεται διπλωματικές περιστροφές: «Νομίζω ότι είναι προφανές» τονίζει ο πρωθυπουργός, και προσθέτει: «Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία; Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο. Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Και για τον λόγο αυτό ,είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν θα συνέφερε κανέναν. Το λέω αυτό, για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Ισχύει το αντίθετο. Αν η Ελλάδα πετύχει κάτι καλό σε αυτή τη διαπραγμάτευση -πχ λιγότερη λιτότητα- ανοίγει ο δρόμος για όλους. Για τον λόγο αυτό, ιδίως οι χώρες του Νότου, θα έπρεπε να στηρίξουν την ελληνική θέση προς το ίδιο τους το συμφέρον».
Σε αναφορά της ιταλικής εφημερίδας στη δήλωση του Ματέο Ρέντσι ότι είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Έλληνες τις πρόωρες συντάξεις» ο πρωθυπουργός σχολιάζει: «Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις σε μια πενταετία μέχρι και 44%, επέβαλε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 32%, διέλυσε την αγορά εργασίας της, κατεδάφισε το κοινωνικό της κράτος, αφαίμαξε φορολογικά τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, έφτασε το 1,5 εκατ. ανέργους σε 6 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού».
Σχετικά με το «ποια είναι η διέξοδος από την κρίση» ο Αλ. Τσίπρας εξηγεί ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την Ευρώπη: «Το κεντρικό πρόβλημα» απαντά «είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα τα βάρη έπεσαν στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Αυτό που θα περιμέναμε από την πλευρά των εταίρων μας θα ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με την οικονομική ολιγαρχία και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, την μαύρη εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να επανανομιμοποιηθεί η Ευρώπη στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας».
«Αν στο τέλος δεν προκύψει συμφωνία, θα επιστρέφατε στις κάλπες;» ρωτά τέλος τον Έλληνα πρωθυπουργός ο Ιταλός δημοσιογράφος. «Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «πρωταθλητή της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς που εναντιώνεται στον φιλελευθερισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην οικονομική αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης, στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων». Προσθέτει ότι «κατά την άποψή του Αλέξη Τσίπρα, είναι όλες συνέπειες των οικονομικών συνταγών που ακολουθήθηκαν έως τώρα με εντολή των κοινοτικών αρχών και οι οποίες, για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, πρέπει να ανατραπούν».
Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την αυριανή του συνάντηση με την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το τι σκέπτεται να τους προτείνει για να επιτευχθεί συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:
«Αύριο, πιστεύω ότι θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα. Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που συμπεριλαμβάνει τον κοινό τόπο, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Επιπλέον, θα εργασθούμε για να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα».
Σε ερώτηση της «Κοριέρε» σχετικά με το ποια οικονομικά μέτρα έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τους δανειστές και ποια μέτρα ακόμη συζητούνται, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Δικός μας στόχος είναι, τα όποια μέτρα να εμπεριέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική. Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσουν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική στην εξυπηρέτηση του χρέους, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές γρηγορότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Νικάστρο ρώτα «γιατί στους τρεις θεσμούς δεν αρέσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης» και ο πρωθυπουργός εξηγεί: «Δεν εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας δεν αρέσουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από ορισμένους, να αναγνωρίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα της προηγούμενης πενταετίας απέτυχε διότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να συνομολογήσουν ότι η συνταγή της λιτότητας απέτυχε. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Αλλά ας αναλογιστούμε το κόστος της διαιώνισης της κρίσης ή ακόμα χειρότερα το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».
Στην ερώτηση γιατί στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρξει διαφορά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες εφαρμόσθηκε η λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκρίνεται: «Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και οδήγησε σε καταστροφικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό είναι φανερό και από τις ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια: ανεργία από το 12 στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, τεράστια φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων. Με την ανθρωπιστική κρίση οι άστεγοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι αυξήθηκαν καθημερινά. Αρκεί μια ματιά στα προγράμματα της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ατυχείς συγκρίσεις. Κανείς, μέσα στην Ευρωζώνη, δεν υπέφερε όσο η Ελλάδα».
«Σχετικά με το εάν η σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν στα κίνητρα για την ανάπτυξη, περί του ελληνικού χρέους, είναι απλά και μόνο ζήτημα οικονομικής θεωρίας ή κρύβει μια πολιτική πρόκληση» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι: «Οι οικονομικές θεωρίες κατασκευάζονται για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Γι αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μια οικονομική σχολή, αλλά πολλές. Αρκεί να συγκρίνετε τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δείκτες της κοινωνικής ανισότητας πριν και μετά την μεγάλη κρίση του 2008. Οι συνταγές που εφαρμόστηκαν είχαν στόχο την μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη κερδοφορία, για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί από την στρατηγική αυτή θα διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Να θυμίσω όμως ότι η συνταγή αυτή, δυστυχώς, δεν λειτούργησε ποτέ. Αποτυγχάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια παντού και διαρκώς».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας του Μιλάνου «αν αποτελεί διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το ότι σε περίπτωση Grexit όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έτριζε, τόσο οικονομικά όσο και από διαπραγματευτικής άποψης» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνει: «Δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να εκβιάσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη τη στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος που έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συνομιλεί με όλους για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Δεν της χαρίζει κανένας χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα».
Σχετικά με την πρόταση των θεσμών που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
«Η πρόταση αυτή ήταν ατυχής αλλά αυτά συμβαίνουν σε μια διαπραγμάτευση. Λυπούμαστε που δεν αποτύπωνε ούτε κατά διάνοια τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση του Brussels Group. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που είναι σαφές ότι έχει αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να εφαρμόσουμε μέτρα που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη ή να απαιτείται από την Ελλάδα να πράξει σαν να μην έγιναν εκλογές πριν από τέσσερις μήνες, οι οποίες άλλαξαν κυβέρνηση. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται η κατάργηση των χαμηλότερων συντάξεων και των επιδομάτων που αφορούν τα πιο φτωχά στρώματα, η αύξηση κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, σε μια χώρα που χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό, η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όταν σημειώθηκαν θάνατοι από το κρύο. Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε όχι μόνο γιατί είναι έξω από τη λαϊκή μας εντολή, αλλά γιατί αν τις αποδεχόμασταν θα καταφέρναμε ένα βαρύτατο πλήγμα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην οποία κάποιοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε με πάθος».
Στην ερώτηση αν «η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ» η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάζεται διπλωματικές περιστροφές: «Νομίζω ότι είναι προφανές» τονίζει ο πρωθυπουργός, και προσθέτει: «Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία; Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο. Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Και για τον λόγο αυτό ,είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν θα συνέφερε κανέναν. Το λέω αυτό, για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Ισχύει το αντίθετο. Αν η Ελλάδα πετύχει κάτι καλό σε αυτή τη διαπραγμάτευση -πχ λιγότερη λιτότητα- ανοίγει ο δρόμος για όλους. Για τον λόγο αυτό, ιδίως οι χώρες του Νότου, θα έπρεπε να στηρίξουν την ελληνική θέση προς το ίδιο τους το συμφέρον».
Σε αναφορά της ιταλικής εφημερίδας στη δήλωση του Ματέο Ρέντσι ότι είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Έλληνες τις πρόωρες συντάξεις» ο πρωθυπουργός σχολιάζει: «Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις σε μια πενταετία μέχρι και 44%, επέβαλε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 32%, διέλυσε την αγορά εργασίας της, κατεδάφισε το κοινωνικό της κράτος, αφαίμαξε φορολογικά τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, έφτασε το 1,5 εκατ. ανέργους σε 6 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού».
Σχετικά με το «ποια είναι η διέξοδος από την κρίση» ο Αλ. Τσίπρας εξηγεί ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την Ευρώπη: «Το κεντρικό πρόβλημα» απαντά «είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα τα βάρη έπεσαν στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Αυτό που θα περιμέναμε από την πλευρά των εταίρων μας θα ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με την οικονομική ολιγαρχία και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, την μαύρη εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να επανανομιμοποιηθεί η Ευρώπη στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας».
«Αν στο τέλος δεν προκύψει συμφωνία, θα επιστρέφατε στις κάλπες;» ρωτά τέλος τον Έλληνα πρωθυπουργός ο Ιταλός δημοσιογράφος. «Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου