Κινδυνεύει δασική έκταση στο Κιάτο, από τα σχέδια του Δήμου (Video)

Τα λιγοστά πεύκα, γύρω στα 100 - 150, που έχουν απομείνει στον Πευκιά της κοινότητας Κάτω Διμηνιού στο Κιάτο φαίνεται ότι έχουν «επικηρυχθεί» από το Δήμο Σικυωνιών. Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής με την αιφνίδια απόφαση και την κοπή των αιωνόβιων πεύκων και ανησυχούν για την καταστροφή του αλσυλλίου.

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι η  δημοτική αρχή αθέτησε τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στους κατοίκους της περιοχής προχωρώντας στην εκτέλεση, της απόφασης κοπής των δέντρων, παρόλο που ο ίδιος ο Δήμαρχος Σικυωνιών, Σπύρος Σταματόπουλος είχε δεσμευθεί σε δύο λαϊκές συνελεύσεις  ότι δεν θα έπραττε, ειδικά στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Εκφράζουν επίσης φόβους ότι μεθοδεύεται παρανόμως, η αλλαγή του χαρακτήρα του αλσυλλίου, η μετατροπή του σε πάρκο με χαμηλή βλάστηση και η περαιτέρω «εκποίηση» του, προς χάρη οικονομικών συμφερόντων.
Σε ένα υπερβολικά δομημένο κορινθιακό κόλπο όπου, θερινές κατοικίες και ξενοδοχεία φτάνουν μέχρι το κύμα, μετά από δεκαετίες συνεχόμενων παραβιάσεων, οποιασδήποτε έννοιας αιγιαλού είναι μια πραγματική όαση τα 100 με 150 δέντρα που έχουν απομείνει στην παραλία του Κ. Διμηνιού. Ωστόσο το πιο ειδυλλιακό σημείο της παραλίας του Κιάτου, έχει αφεθεί εδώ και δεκαετίες στη μοίρα του, με έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης βορά οικονομικών συμφερόντων, προς χάρη μιας «ανάπτυξης» που κόβει δέντρα για να φτιάξει παρκινγκ, όπως έγινε στο δυτικό τμήμα του αλσυλλίου.
Αντί λοιπόν ο πανέμορφος και τελευταίος στην περιοχή, χώρος πρασίνου να προστατευθεί και να ανανεωθεί με κριτήρια περιβαλλοντικά και προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών, υλοτομούνται και τα τελευταία δέντρα που έχουν απομείνει!

Οι κάτοικοι της περιοχής με βάρδιες φυλάνε τα λιγοστά πεύκα στο Κ. Διμηνιό - Φοβούνται αιφνίδια κοπή τους

Η Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία του Πευκιά του Κ. Διμηνιού που συνέστησαν δύο σύλλογοι κατοίκων της περιοχής Νεαπόλεως και Κ. Διμηνιού κατήγγειλαν στην ΑΥΓΗ ότι:
Τα 4 πεύκα κόπηκαν χωρίς άδεια, από το δασαρχείο και οι παρεμβάσεις του Δήμου βασίζονται σε μια τεχνική έκθεση αντιπυρικής προστασίας, την οποία υπογράφει γεωπόνος, αντί για δασολόγο, όπως θα έπρεπε,  καθώς το αλσύλλιο υπάγεται στο Διεύθυνση Δασών Κορινθίας.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι δρομολογείται με ευθύνη του Δήμου η αλλαγή του χαρακτήρα του αλσυλλίου, παρόλο που το παραχωρητήριο αναφέρει ρητά, ως απαράβατο όρο ότι απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης του, η εκμετάλλευση από τρίτους και η οικοπεδοποίησή του. Να σημειωθεί εδώ, οι φόβοι των κατοίκων βασίζονται και στο «κακό προηγούμενο» που έχει επιδειχθεί κατά καιρούς, καθώς χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες φροντίδας και αντιπυρικής προστασίας όπως κλάδεμα, καθαριότητα κ.α.,  κόπηκαν δέντρα και ένα μέρος του άλσους έγινε παρκινγκ αυτοκινήτων. Παράλληλα στηλίτευσαν τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στο χώρο, με πρόσχημα την εγκατάσταση χωρίς μελέτη, οργάνων άθλησης, παιδικής χαράς και επέκτασης του αναψυκτηρίου που βρίσκεται εντός του δασυλλίου.
Σύμφωνα με μελέτη της δασολόγου Ευδοκίας Λίτσα, στην οποία απευθύνθηκε η Κίνηση Πολιτών Νεαπόλεως και Κ. Διμηνιού «τα δασύλλια σε αντίθεση με τα πάρκα, δεν επιδέχονται κηποτεχνικές διαμορφώσεις, υπάρχει ελεύθερη διάταξη του πρασίνου (…) και δεν δύνανται να μεταβάλλουν προορισμό ή χρήση.» Η μελέτη καταλήγει ότι η τυχόν κοπή 65 μεγάλων δέντρων «θα δημιουργήσει μη αντιστρέψιμη βλάβη στο δασικό χαρακτήρα του φυσικού οικοσυστήματος του δασυλλίου του Πευκιά Κ. Διμηνιού. Επίσης σημειώνεται ότι «η εφαρμογή κηποτεχνικών μεθόδων θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο δασογενές περιβάλλον μετατρέποντας το σε αρδευόμενο πάρκο, με περαιτέρω κίνδυνο μεταβολής του προορισμού και της χρήσης του».
Τέλος σημειώνεται ότι η αντιπυρική προστασία μπορεί να επιτευχθεί με δασοκομικούς χειρισμούς όπως κλάδεμα, απομάκρυνση ξερών κλαδιών και εμπλουτισμού της βλάστησης με την τεχνική της αναδάσωσης.
Σε ψήφισμα της, η Κίνηση Πολιτών Κ. Διμηνιού και Νεάπολης αναφέρει την αντίθεσή της με την ενέργεια της κοπής των δέντρων την οποία θεωρούν προσχηματική που έχει ως στόχο την αλλαγή χρήσης και διαβεβαιώνουν ότι θα διερευνήσουν το θέμα νομικά.
Επιπλέον, οι κάτοικοι με βάρδιες ανέλαβαν την φύλαξη των δέντρων του Κ. Διμηνιού και όπως δήλωσαν στην ΑΥΓΗ σήμερα προτίθενται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο, ενώ έχουν καταθέσει στο Δήμο Σικυωνιών, αίτηση ανάκλησης της απόφασης υλοτόμησης των δέντρων και προτίθενται όπως δήλωσαν να προστατέψουν το δασύλλιο, με κάθε νόμιμο τρόπο.
ΣήμεραΤετάρτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης των κατοίκων, ενώ την Κυριακή έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις για την προστασία του δασυλλίου. Δήλωσαν στην ΑΥΓΗ απόγνωση για την αιφνίδια απόφαση του Δήμου να κόψει τα δέντρα θεωρώντας ότι απειλείται η επιβίωση και του τελευταίου πνεύμονα, χώρο πρασίνου της περιοχής.

Φ. Κουρεμπές: Το άλσος θα μείνει άλσος, καμία παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα

«Δεν θα επιτρέψουμε αλλαγή χρήσης στον Πευκιά του Κ. Διμηνιού» δήλωσε στην «ΑΥΓΗ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φάνης Κουρεμπές και διαβεβαίωσε ότι και οι τρεις βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Ψυχογιός, Μ. Θελερίτη) θα σταθούν ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρησή του δάσους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ωστόσο εξήγησε ότι «η ανανέωση πρέπει να γίνει» και το αλσύλλιο πρέπει να ανανεωθεί με νέα δέντρα, ενώ όπως υποστήριξε "δεν υπάρχει καμία αλλαγή χρήσης από το Δασαρχείο".
«Ο Πευκιάς του Κ. Διμηνιού ανήκει στη Διεύθυνση Δασών, οι δήμοι έχουν την ευθύνη της συντήρησης των χώρων αυτών. Υπάρχει οδηγία από τη Διεύθυνση Δασών να αντικατασταθούν περίπου 60 δέντρα. Ο Δήμος  προχώρησε στην κοπή των δέντρων πριν φυτέψει άλλα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να θορυβηθούν για ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης του αλσυλλίου.» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε επίσης ότι μετά από επικοινωνία του με το δασάρχη «Δεν υπάρχει κατεύθυνση από τη Διεύθυνση Δασών στην Κόρινθο αλλαγής χρήσης, αλλά το δασύλλιο πρέπει να ανανεωθεί».
Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι στο χέρι του Δήμου» να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο η ανανέωση του αλσυλλίου. Για παράδειγμα, να κοπούν κάποια λίγα δέντρα αρχικά, να φυτευτούν νέα και αφού μεγαλώσουν, να κοπούν τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν εργασίες κλαδέματος και φροντίδας του δάσους». Εξάλλου όπως είπε «ο ίδιος ο Δήμαρχος και ενώπιον του Δασάρχη έχει δηλώσει ότι θα πράξει ότι πει το Δασαρχείο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο πλευρό των κατοίκων: «Το άλσος θα μείνει άλσος, αλλά και οι κάτοικοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η ανανέωση θα πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει επικινδυνότητα από το πέσιμο μεγάλων δέντρων».
Οι επίμονες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με το Δήμαρχο Σικυωνιών στάθηκαν άκαρπες μέχρι στιγμής. Η ΑΥΓΗ θα παρακολουθεί το θέμα, ενημερώνοντας για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.
  πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...