Εντυπωσιακή παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος
Η καθιερωμένη παρέλαση για την Εθνική Επέτειο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μελβούρνη και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Περίπου 5000 Έλληνες όλων των ηλικιών συμμετείχαν μέσω των φορέων και συλλόγων που έδωσαν το παρόν, άλλα και φέτος ήταν οι χιλιάδες των μαθητών και νεολαίων που κέρδισαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

aus-par5
Μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το μεγαλοπρεπές Shrine of Remembrance στο κέντρο της Αυστραλιανής Μεγαλούπολης -το οποίο ως Εθνικό Μνημείο στην Αυστραλία παραχωρείται κατά παρέκλιση μόνο στους Έλληνες και αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη επέτειο, ως απόδοση τιμής για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της Αυστραλίας- επί δύο ώρες παρέλασαν τα σχολεία, οι σύλλογοι και τα σωματεία, γεμίζοντας με γαλανόλευκες σημαίες και παραδοσιακές φορεσιές από κάθε γωνιά της Ελλαδας, τη μακρυνή Μελβούρνη, ή «Άθήνα του Νότου» όπως την αποκάλεσε πρόσφατα ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Malcolm Turnbull.
Χιλιάδες ήταν και οι θεατές, Έλληνες όλων των ηλικιών άλλά και πολλοί Αυστραλοί αλλά και άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθόσον η Μελβούρνη είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
aus-par4Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώριας Daniel Andrew , ο Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Bill Shorten, πολλοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκήλ.
Από την Ελλάδα ήταν παρών, εκπροσωπόντας την Ελληνική Πολιτεία, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος και η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη οι οποίοι μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη συγκίνηση και υπερηφάνεια που αισθάνθηκαν παρακολουθώντας την εντυπωσιακή παρέλαση των Ομογενών κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και των παιδιών και των εγγονών τους που μπορεί να γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και να ζούν στην Αυστραλία αλλά διατηρούν στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα των γονιών.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος:kokkinos
-«Ήταν μια υποχρεώση, ηθική, μια υποχρεώση πατριωτική την οποία μου μεταβίβασε ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, να βρίσκομαι εδώ. Πέρα από την υποχρεώση, το «Χρέος» όπως το ορίζει ο Νίκος Καζαντζάκης, δε μπορεί να μη συγκινηθείς με αυτό που βλέπεις εδώ: Νιάτα και μια γαλανόλευκη Μελβούρνη. Ο Ελληνισμός όπου πάει ριζώνει γιατί έχει βαθειές ρίζες και μεταφέρει το βαθύ μήνυμα του Ελληνισμού. όπως το κρατήσαμε από πάππου προς πάππου με την αγάπη και την αληλλεγγύη. Όπως το κρατάμε τώρα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο. Υποσχεθήκαμε στους Έλληνες της Αυστραλίας πως με την ίδια αγάπη θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, τον ανθρωπισμό, να αγκαλιάζουμε τον κόσμο και να δείξουμε το παράδειγμα στην
Ευρώπη και την ανθρωπότητα για την ανθρωπιά που χρειάζεται η παγκοσμιότητα για να βγει από την Κρίση. Και να δώσουμε το μήνυμα για μια ακόμη φορά πως αυτός ο λαός, μπροστάρης θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία τη παγκόσμια. Γιατί θα το περάσουμε το σταυροδρόμι αυτό, με ψηλά το κεφάλι».
aus-par2Από την πλευρά της η Πρέσβης της Ελλάδας Κατερίνα Ξαγοράρη, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα της διπλωματικής εκπροσώπησης της Χώρας στην Ωκεανία, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε τόσο στην παρέλαση όσο και στη σημασία που δίνει η Πατρίδα στην προσφορά των Ελλήνων όλης της Αυστραλίας:
-«Ομολογώ πως είμαι ενθουσιασμένη από το δυναμισμό, το μέγεθος, την παρουσία του Ελληνισμού στην Αυστραλία. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Μελβούρνη και ειλικρινά, με αφορμή τον εορτασμό, διαπιστώνω πως η Μελβούρνη βάφτηκε γαλανόλευκη. Είναι μια μεγάλη τιμή που μας κάνουν εδώ στη Βικτώρια να μας δίνουν τη δυνατότητα να εορτάζουμε την Εθνική μας Επέτειο εδώ σε αυτόν τον Ιερό Χώρο, στο Shrine of Remembrance.
Νοιώθω πραγματικά υπερήφανη και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνετε να συγχαρώ όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας γι’ αυτό που κάνουν:
-Να προβάλουν την Ελλάδα, να σηκώνουν την Ελλάδα ψηλά.
Και ειδικά στα νέα παιδιά που είναι η συνέχεια μας και είναι αυτά που θα δώσουν κουράγιο και στους Έλληνες που βρίσκονται σήμερα σε δυσχερείς συνθήκες, να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα και να παρουσιάζουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει», κατέληξε η κα Ξαγοράρη.

Η παρέλαση έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών ύμνων των δύο Χωρών, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...