Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση - Η διαπλοκή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Βίντεο.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, είπε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα: α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως "κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική" στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.
"Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μ. Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης.Είπε οτι η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας οτι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο λόγος περί "κυριαρχίας" αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.
Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας "πήραμε το ψωμί από το στόμα" εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής "που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης, θα διαψευστούν ακόμα μια φορά" είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας αλλά λόγω πολιτικής αδυναμίας. Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού και εκτρέφει την ακροδεξιά».
Είναι λάθος είπε ο πρωθυπουργός να πέσουμε στην παγίδα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η Ευρώπη. Χρειάζεται ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε μία κρίσιμη κατάσταση.
Στην Ελλάδα δεν έχει υπερισχύσει η ρητορική της Χρυσής Αυγής, αλλά η ρητορική της αλληλεγγύης. Θα κάνουμε το καθήκον μας το ανθρωπιστικό αλλά έχουμε δηλώσει ότι δεν θα γίνουμε αποθήκη ψυχών, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δουλεύουμε εντατικά για να καλύψουμε τις ανάγκες των περίπου 30.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπορυγός. Εφόσον η Ειδομένη είναι κλειστή για τους πρόσφυγες και οι ροές στα νησιά παραμένουν πρέπει να γίνει σαφές ότι η έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ είναι μια διαδικασία επείγουσα. Δεν αρκεί η διατύπωση, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η μετεγκατάσταση και να περιοριστούν οι ροές από την Τουρκία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η πλήρης ανάσχεση των ροών θα είναι εφικτή μόνο με τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και μετά από μία συντονισμένη προσπάθεια ανοικοδόμησης των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Επίθεση στο ΔΝΤ
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική πολιτική του ΔΝΤ, γιατί υπάρχει σύγκληση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αντίθετα το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του αυθαίρετες απαιτήσεις τόνισε ο πρωθυπορυγός.
Το Ταμείο επιμένει σε μη αναθεωρημένους και εσφαλμένους υπολογισμούς, οι αριθμοί είναι αριθμοί δεν μπορείς να έχεις διαφορετική ανάγνωση για τον απολογισμό των περασμένων ετών. Δεν είμαστε εμείς οι απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση. Η Διαφωνία του ΔΝΤ είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι θα κληθεί η ΕΕ, πολύ σύντομα να ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η διαπλοκή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε έμμεσα και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με εκδοτικό οργανισμό, τονίζοντας ότι η "πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα". Τώρα,τόνισε ο κ.Τσίπρας, "έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου".
Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι "απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ" απαντά με "τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία".
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που θίγουν ορισμένα συμφέροντα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στο διαγωνισμό που θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συνεχίζουμε ένα αγώνα μέσα στην κοινωνία, για να στηρίξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που προσβλέπουν σε εμάς. Προχωράμε μπροστά με τις αξίες και το ήθος μας. Θα βάλουμε τέλος στο κύκλωμα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός.
..

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» κυβέρνησης- ΔΟΛ: Ο Στ. Ψυχάρης «αποκαλύπτει» τι του ζήτησε ο πρωθυπουργός

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» κυβέρνησης- ΔΟΛ: Ο Στ. Ψυχάρης «αποκαλύπτει» τι του ζήτησε ο πρωθυπουργός - Media
..
Στα άκρα φαίνεται ότι φθάνει η κόντρα του συγκροτήματος Λαμπράκη με την Κυβέρνηση. Μία εβδομάδα μετά το κείμενο του Σταύρου Ψυχάρη για την «γάτα των ιμαλαΐων» και την περιγραφή των μυστικών συναντήσεων που είχε ο εκδότης με τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα επανέρχεται με νέο άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός έκανε παρεμβάσεις ζητώντας αλλαγές στο επιτελείο της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το άρθρο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον εκδότη να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα και σχολιαστής του δελτίου του Mega.
Όπως υποστηρίζει ο Στ. Ψυχάρης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από το 2014 την εκδίωξη του βασικού σχολιαστή του Mega, γιατί «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος μεροληπτούσε εναντίον του κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα με το άρθρο «η κρισιμότερη παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ».
Το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη
«Πρέπει ν' αλλάξει Γραμματέα ο κ. Τσίπρας. Διότι μόνον σε απροσεξία της Γραμματείας του κόμματός του μπορεί να αποδοθεί η εκ μέρους του διαβεβαίωση ότι ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο για να ζητήσει κάτι από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όλη η δημοσιογραφική «πιάτσα» γνωρίζει ότι αρξαμένης της προεκλογικής περιόδου το έτος 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την εκδίωξη από το Mega Channel του βασικού σχολιαστή του σταθμού. Ο λόγος ήταν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως ο δημοσιογράφος  μεροληπτούσε εναντίον του κ. Τσίπρα.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του Mega με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν επιτρέπει στα στελέχη του να μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις του σταθμού.
Τελικώς έγινε μια προεκλογική εκεχειρία: ο ανεπιθύμητος δημοσιογράφος δεν θα μετείχε σε εκπομπές στις οποίες θα έπαιρναν μέρος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση συγκεκριμένου πολιτικού συντάκτη στο Mega καθώς και την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής».
Η κρισιμότερη όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ. Η απαίτηση αυτή του κ. Τσίπρα απερρίφθη κατηγορηματικά.
Ετσι οι σχέσεις ΔΟΛ - ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν στο σημείο να δηλώσει ο κ. Τσίπρας,  προεξοφλώντας αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ότι ο Πρόεδρος του ΔΟΛ θα καλείται από τον εισαγγελέα. Αλλά η επιθυμία του κ. Τσίπρα να διορίζει... διευθυντές εφημερίδων είναι μια άλλη ιστορία...»
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...