Ομπάμα - Κάστρο: Συνάντηση που έγραψε ιστορία ( picture+video )

Μεγάλης σημασίας τετ α τετ μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο στο Μέγαρο της Επανάστασης στην Αβάνα. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις (Pics + Video)

..Οι ηγέτες των δυο χωρών στην κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν αν και αναφέρθηκαν στις βαθιές διαφορές που έχουν εξέφρασαν την ελπίδα να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τους ενώνουν
Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν "διαφορές" μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος την Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
AdTech Ad

Ο τελευταίος χαιρέτισε τη "νέα ημέρα" που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το "πνεύμα ανοίγματος" που επιδεικνύει ο Κάστρο.
Το μέλλον της Κούβας "θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς", υπογράμμισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
"Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν", είπε από την πλευρά του ο Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια "ειλικρινή και απροκατάληπτη" συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες "να αποδεχτούν τις διαφορές τους" και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

"Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας", είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του.





Μαζί με την σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα περιόδευσε στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.





Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008.





Η τελευταία φορά που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο. Από την προσέγγισή τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και σε αεροπορικά δρομολόγια.





Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα. Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή σημάτων αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.





Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον Κάστρο σήμερα,  Αντίθετα, ωστόσο θα παραχωρήσει ομιλία του Ομπάμα στους Κουβανούς σε ζωντανή μετάδοση από την κουβανική τηλεόραση αύριο.





(Πηγή: Dailymail)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...