Ακιαρόλι - Το ιταλικό χωριό των υπεραιωνόβιων

Ένα μικρό χωριό στη νότια Ιταλία φαίνεται πως έχει ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας,  Άλαν Μέιζελρ, ο οποίος είναι μέρος μιας ερευνητικής ομάδας με σκοπό την εξέταση του «φαινομένου» αυτού.
Πρόκειται για το χωριό  Ακιαρόλι, νότια της Νάπολης, το οποίο έχει σχεδόν 300 κατοίκους  οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη τους, καθιστώντας έτσι το 1/3 του πληθυσμού υπεραιωνόβιο.



Ο ίδιος δρ. Μέιζελ πιστεύει ότι κατά βάση η μακροζωία των κατοίκων οφείλεται στον συνδυασμό καλών γονιδίων και υγιεινής διατροφής. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ιταλικό χωριό, ο δρ. Μέιζελ παρατήρησε δύο διατροφικές συνήθειες που είχαν όλοι οι κάτοικοι.
«Όλοι έτρωγαν αντζούγιες και σε κάθε γεύμα έβαζαν δεντρολίβανο σχεδόν σε ό,τι σέρβιραν» αναφέρει.
Οι αντζούγιες έχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, ενώ το δεντρολίβανο θεωρείται ένα από τα θεραπευτικά βότανα και ίσως να προστατεύει από καρκινογόνες ενώσεις, εξήγησε ο δρ. Μέιζελ.
 «Με σόκαρε το γεγονός ότι δεν είδα ανθρώπους να τρέχουν, ή να κολυμπούν», παραδέχθηκε ο καρδιολόγος παρατηρώντας πως οι  κάτοικοι του Ακιαρόλι δεν συνηθίζουν να κάνουν γυμναστική. Από την άλλη όμως, ο χαλαρός ρυθμός ζωής αυτού του χωριού ίσως να βοηθά περισσότερο.
 «Τα απογεύματα, οι ντόπιοι κάθονται σε τραπεζάκια, πίνουν κρασί ή καφέ. Είναι χαλαροί», σημείωσε ο δρ. Μέιζελ επισημαίνοντας πως η θετική στάση που έχουν οι κάτοικοι απέναντι στη ζωή τους βοηθά να ζουν περισσότερο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...