Εννιά νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε χθες την νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 350 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Νέος σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία 


Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από την κατάρρευση κτηρίου, ενώ πάνω από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο, περίπου 44.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους ενώ πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον αρχικό σεισμό, ο οποίος έγινε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. (τοπική ώρα).
«Θα κάνουμε τα πάντα δυνατά και θα συνεχίσουμε με τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανεύρεσης θυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στους δημοσιογράφους.
Πλάνα της δημόσιας τηλεόρασης NHK έδειχναν πυροσβέστες να μάχονται μια φωτιά σε κτήριο στο Μασίκι, μια κωμόπολη 34.000 ατόμων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Περίπου 16.500 σπίτια μέσα και γύρω από την κωμόπολη έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Kyushu Electric Power.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τουλάχιστον έξι νεκρούς κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, ενώ για 400 τραυματίες και αρκετούς εγκλωβισμένους κάνει λόγο το ρεπορτάζ του δικτύου ABC. Ήδη από το βράδυ της Παρασκεύης, το RT μετέδιδε πως πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο.
Επιπλέον, τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι σε ερείπια σπιτιών που έχουν καταρρεύσει στο χωριό Μιναμιάσο (Minamiso).
Οι ιαπωνικές αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία είχαν εκδώσει αίφνης μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη νότια Ιαπωνία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για προβλήματα στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, ο νέος αυτός σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτίμηση την οποία ανέβασε στη συνέχεια σε 7,3, με την αμερικανική υπηρεσία γεωφυσικής (US Geological Survey) του υπουργείου Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι μέτρησε 7,4.
Σημειώνουν οι Ιάπωνες σεισμολόγοι ότι η ισχύς του Εγκέλαδου ήταν ανάλογη του μεγάλου σεισμού Great Hanshin-Awaji, που είχε σημειωθεί στις 17 Ιανουαρίου 1995, προκαλώντας σοκ στη διεθνή κοινότητα και είναι γνωστότερος ως σεισμός του Κόμπε.
Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο της σημερινής καταστροφής λένε υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι σε κτίρια που κατέρρευσαν στην περιοχή κοντά στο Κουμαμότο (Kumamoto), πρωτεύουσα του ομώνυμου νομόυ στο νότιο άκρο της νήσου Κιούσου (Kyushu), λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την μεγαλύτερή της πόλη Φουκουόκα (Fukuoka), όπου επλήγη στις 20 Μαρτίου 2005 από σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι που λίγο αργότερα αποσύρθηκε από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους ανθρώπους.
Ηδη, από τη χθεσινή δόνηση, περίπου 44.000 κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από εκατό μετασεισμικές δονήσεις.
iaponia
Ο Κένκο Σόνε (Kenko Sone), εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε (Shinzo Abe) ανακοίνωσε προ ολίγου (τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει σε 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών, σε 2.800 το αριθμό των αστυνομικών και σε 2.700 τον αριθμό των πυροσβεστών, που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι αρχές κάνουν λόγο για εκτεταμμένες ζημιές στις πληγείσες περιοχές, όπου χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και παροχή φυσικού αερίου, ενώ μεταδίδεται από Ιάπωνες δημοσιογράφους ότι το αεροδρόμιο του Κουμαμότο έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω κατάρρευσης τμημάτων της οροφής.


Japan NHK TV

Quake damage being assessed

Continuing aftershocks in southwestern Japan are reminding people of the earthquake that rocked the region the night before. Nine people are dead and more than 1,000 others injured.

The magnitude 6.5 quake also registered the highest possible intensity on the Japanese seismic scale.

It hit Kumamoto Prefecture Thursday night.
Officials say about 16,000 people have evacuated.

Many people in Mashiki, where the strongest jolt was recorded, have gathered at the municipal office to get daily necessities.

Self-Defense Force members are preparing food and supplying water and blankets.

Some people had to spend the whole night outside because of the danger of buildings collapsing.

A famous landmark and cultural asset, the Kumamoto Castle was also damaged.

About 11,000 houses are without electricity and more than 58,000 without water. The gas supply has been shut off for a part of Kumamoto City for safety reasons.

Shinkansen bullet train service is suspended as well. The quake derailed one of the trains. Since it was on its way to the garage, there were no passengers on board and no one was hurt.

Flights have been disrupted at Kumamoto Airport.

The quake struck the region where Japan's only online nuclear plant is located.
Officials say there are no irregularities with the 2 reactors at the Sendai plant and they remain in operation.

The quake happened in the Futagawa-Hinagu fault zone.
Experts believe the fault lines slipped sideways, causing the strong tremor at Mashiki town.
More than 120 aftershocks have been felt in the region.



Japan2 hours ago

Νέος σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία -Προειδοποίηση για τσουνάμι [εικόνα]

Νέος σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία -Προειδοποίηση για τσουνάμι [εικόνα]

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στην Ιαπωνία, κοντά στην περιοχή Kumamoto στο νησί Κιούσου, με τις αρχές να προειδοποιούν για τσουνάμι.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες και υλικές ζημιές.
Νωρίτερα, το αμερικανικό ινστιτούτο είχε κάνει λόγο για 7,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως έχει εκδοθεί ανακοίνωση για τσουνάμι, με ανακοίνωση να επισημαίνει: «Ειδοποιήσεις για τσουνάμι βρίσκονται σε ισχύ», ενώ ανέφερε πως ο σεισμός ήταν 7,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΝΗΚ μετέδωσε πως καταγράφηκε κύμα ύψους ενός μέτρου στις θάλασσες Αριάκε και Γιατσουσίρο.
Μετασεισμοί ταρακουνούν αυτή την ώρα την περιοχή, με τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να είναι μεγέθους 5,3 Ρίχτερ,
Ο σεισμός ήρθε μία ημέρα μετά την σεισμική δόνηση των 6,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 800.


Πηγή:http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...