Υγεία- Όμορφιά: Γιατί αγαπάμε τους άνδρες που μας κάνουν να γελάμε

Σε όλους αρέσει να γελούν και όταν πρόκειται για τις ερωτικές σχέσεις, έρευνες δείχνουν πως το γέλιο είναι ένα κριτήριο ισχυρό για την επιλογή συντρόφου.

Σύμφωνα με μελέτη του Jeffrey Hall, Ph.D, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όταν δυο άγνωστοι συναντώνται, το γέλιο είναι εκείνο καθορίζει την έκβαση της γνωριμίας τους.
Όσο περισσότερο ο άνδρας προσπαθεί να κάνει την γυναίκα να γελάσει και όσο περισσότερο εκείνη ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του, τόσο πιθανότερο είναι η επαφή να εξελιχθεί σε ειδύλλιο.
Μια παλαιότερη θεωρία εκτιμά πως ο άνδρας που κάνει χιούμορ, ουσιαστικά προσπαθεί να διαφημίσει την εξυπνάδα του ή αλλιώς  πως το χιούμορ είναι μια καλή ένδειξη καλής εγκεφαλικής λειτουργίας! Αυτή ακριβώς την εκτίμηση και τον τρόπο που εξυπνάδα και χιούμορ συνδέονται, είναι που θέλησε να εξετάσει ο καθηγητής Χαλ.

Κοινή εμπειρία Τα ευρήματά του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως όταν οι άνθρωποι γελάνε μαζί, κατασκευάζουν από κοινού κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο και για τους δυο. Ουσιαστικά μοιράζονται την κοινή εμπειρία της -καλώς εννοούμενης- ελαφράδας. Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία όπου το αστείο δημιουργείται και από τους δυο. Δεν πρόκειται για απλή παράθεση ανεκδότων που ο ένας αφηγείται και ο άλλος ακούει. Το χιούμορ είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις που περιλαμβάνει το αμοιβαίο πείραγμα. Όταν δυο άνθρωπο γελούν με τα ίδια αστεία, είναι σα να ομολογούν μεταξύ τους ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες, έχουν τις ίδιες προτιμήσεις και τα ίδια ενδιαφέροντα.

Θέμα ορμονών Το γέλιο, μεταξύ άλλων, είναι μια φυσική αντίδραση που δημιουργεί ευφορία, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που μας κάνει να προτιμάμε συντρόφους ικανούς να μας κάνουν να γελάμε.
Το γέλιο προκαλεί έντονη αύξηση των παλμών και της πίεσης που ακολουθείται όμως από χαλάρωση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυτό το ευεργετικό συναίσθημα της ανακούφισης και της κάθαρσης. Επιπλέον, χάρη στη διάταση των φλεβών που το γέλιο προκαλεί, τα όργανα δέχονται περισσότερο οξυγόνο κάτι που δημιουργεί ευχάριστο συναίσθημα. Οι ενδορφίνες που εκλύονται με το γέλιο προκαλούν μείωση της έντασης, του στρες και του θυμού που ενδεχομένως νιώθουμε.
Σύμφωνα με την ίδια ομάδα ερευνητών λοιπόν, ακριβώς αυτή η θετική επίδραση του γέλιου στον οργανισμό είναι που μας κάνει πιο δεκτικούς στην συναναστροφή με ανθρώπους που διαθέτουν χιούμορ και μας κάνουν να γελάμε. Όταν όλες αυτές οι ορμόνες της χαράς κατακλύζουν τον οργανισμό μας, κάθε φορά βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον υποψήφιο σύντροφο και εραστή, αυτομάτως είμαι θετικά διακείμενοι απέναντί του.
 

Μελάνωμα: πότε μια ελιά είναι ύποπτη και τι κάνουμε μετά;

Με αφορμή την πρόσφατη ημέρα Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (5/5), θυμόμαστε την τεράστια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και φυσικά της πρόληψης.

Ο ορισμός μίας ημέρας του έτους ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος έχει μεγάλη σημασία, διότι το μελάνωμα αποτελεί τον κακοηθέστερο καρκίνο του δέρματος. Μεγάλος αριθμός ατόμων χάνει την ζωή του κάθε χρόνο στην χώρα μας λόγω της ασθένειας αυτής.
Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος
Ο λόγος για τον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι διότι, αφενός ο καρκίνος αυτός σε πρώιμα στάδια μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αφετέρου διότι η διάγνωση είναι εύκολη. Είναι επομένως κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από μία πάθηση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί.
Πώς εμφανίζεται το μελάνωμα
Το μελάνωμα εμφανίζεται ως μία μαύρη συνήθως ελιά, η οποία έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδη και μεγαλώνει γρήγορα. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Μπορεί ο σπίλος (ελιά) να είναι άλλου χρώματος, να μην είναι μαύρος και μπορεί να μην είναι επίπεδος αλλά να προεξέχει. Επομένως δεν είναι εύκολο να κάνει την διάγνωση κάθε άτομο από μόνο του και χρειάζεται ένας έμπειρος κι ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος.
Πότε είναι ύποπτος ένας σπίλος
Ο βασικός κανόνας, που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στο μυαλό του, είναι ότι οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος μεταβάλεται σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, είναι ύποπτη για κακοήθεια. Μια εξέταση στον εξειδικευμένο γιατρό είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις.
Άλλοι λόγοι για να αφαιρεθεί ένας σπίλος είναι όταν βρίσκεται σε περιοχές όπου τραυματίζεται (π.χ. στη μέση στο σημείο της ζώνης, στο πρόσωπο κατά το ξύρισμα, στο λαιμό από κοσμήματα ή το κολάρο του πουκαμίσου) ή όταν βρίσκεται σε παλάμες ή πέλματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το μέγεθος του σπίλου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης.

Διάγνωση μελανώματος Οι κακοήθειες του δέρματος έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται στην επιφάνεια κι επομένως η πρώτη διάγνωση γίνεται από την όψη τους. Δεν πρόκειται για κακοήθειες που βρίσκονται στο εσωτερικό του οργανισμού κι όπου χρειάζονται ιδιαίτερα πολύπλοκες εξετάσεις ή διαγνωστικά μηχανήματα . Επίσης, επειδή βρίσκονται στην επιφάνεια, η διάγνωσή τους μπορεί να είναι πρώιμη πριν δοθούν ιδιαίτερα συμπτώματα όπως μπορεί να συμβαίνει με  άλλα είδη κακοήθειας.
Σε πρώιμα στάδια,  η αφαίρεση είναι εύκολη, γίνεται σε δέκα λεπτά στο ιατρείο, χωρίς νοσηλεία. Η αφαίρεση της βλάβης αποτελεί και θεραπεία, δηλαδή το άτομο αυτό  θα ξεχάσει την ύπαρξη του προβλήματος και δεν θα το ξαναπασχολήσει σε όλη του την ζωή. Αντίθετα, η καθυστερημένη αντιμετώπιση θα σημάνει  μία εξαιρετικά μεγάλη ταλαιπωρία, η όποια έχει μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει στον θάνατο.
Καθυστερημένη διάγνωση λόγω μύθων
Δυστυχώς στην χώρα μας η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται στον φόβο των ατόμων να πάνε στον γιατρό αλλά και σε διάφορες αντιλήψεις και δοξασίες του παρελθόντος, οι οποίες λένε ότι τις ελιές δεν πρέπει κανείς να τις αφαιρεί. Η κατάρριψη αυτού του μύθου είναι μεγάλης σημασία για την καταπολέμηση του μελανώματος. Ενάμισι αιώνα πριν υπήρχε η άποψη μεταξύ των γιατρών ότι οι σπίλοι δεν πρέπει να αφαιρούνται. Αυτό έκτοτε αποδείχθηκε λάθος. Από γενιά σε γενιά όμως μεταφέρθηκε ως φήμη μέχρι τις μέρες μας. Η λανθασμένη αυτή άποψη έχει δημιουργήσει εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα και οδηγεί πολλά άτομα σε καθυστερημένη διάγνωση με τα  δραματικά επακόλουθα που αυτή φέρνει.
Η ενημέρωση του πληθυσμού πάνω σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει ότι ο καρκίνος του δέρματος, εάν αφαιρεθεί σε αρχική φάση, θεραπεύεται. Σε αντίθετη περίπτωση μερικοί μήνες καθυστέρησης μπορεί να σημαίνουν μία πολύ μεγάλη διαδικασία με επανειλημμένα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας και η κατάληξη να είναι η απώλεια ζωής του ατόμου. Είναι επομένως κρίμα, κάτι το οποίο είναι τόσο απλό και εύκολο να διαγνωστεί, να έχει μία μοιραία κατάληξη.

Πρόληψη κατά του μελανώματος Δεν θα πρέπει ξεχνάμε την πρόληψη, που, όπως γνωρίζουμε, είναι  πάντα πιο σημαντική από την θεραπεία. Η πρόληψη γίνεται με αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή γενικότερα σε υπεριώδη ακτινοβολία (solarium κτλ). Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ιδίως σε άτομα που έχουν πολύ λευκό δέρμα και που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.
Τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένος πάνω στις κακοήθειες του δέρματος και αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μελανώματος στην χώρα μας. Ο στόχος είναι η εξάλειψη των ατόμων που έρχονται καθυστερημένα στον γιατρό για την αντιμετώπιση που μελανώματος. Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι είναι εφικτό.
Αθανάσιος Χριστόπουλος



Εγκλήματα ομορφιάς... εξ αμελείας

Στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας μας, συχνά, διαπράττουμε μικρά εγκλήματα εναντίον της με αποτέλεσμα να την ταλαιπωρούμε. Οι skingurus μάς εξηγούν ποιαείναι αυτά και πώς μπορούμε να επανορθώσουμε;

Το «έγκλημα»: Κάποιες από μας -οι υπεραισιόδοξες- εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες -και τις οικονομίες μας- σε κάποια «θαυματουργή» κρέμα, πιστεύοντας ότι θα μας μεταμορφώσει. Καμία κρέμα, όμως, δεν μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου, να καταπολεμήσει το καθημερινό στρες, να αλλάξει τις -κακές- διατροφικές μας συνήθειες, να αναστρέψει τη φθορά που έχουν προκαλέσει στην επιδερμίδα η πολύωρη ηλιοθεραπεία, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Κάποιες άλλες πάλι -οι απαισιόδοξες-, πεισμένες ότι δεν γίνεται τίποτα, αφήνονται στο έλεος του χρόνου και των ρυτίδων, παραμελώντας ακόμα και τη στοιχειώδη φροντίδα της επιδερμίδας. Όμως η τεχνολογία σήμερα προσφέρει στην κοσμητολογία δραστικά όπλα, ικανά να καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου ή να τα απαλύνουν, όταν αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Γνωρίζουμε πως η αντιοξειδωτική και η αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις ρυτίδες και την πρόωρη γήρανση. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Α (ρετινόλη), τα οξέα φρούτων και η βιταμίνη C, που εμπλουτίζουν τη σύνθεση πολλών αντιγηραντικών προϊόντων, προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα, κυρίως στην αντιμετώπιση των πρώτων ρυτίδων. Το μυστικό, όμως, είναι να δίνουμε την ευκαιρία σε ένα προϊόν να «δείξει» τη δύναμή του παραμένοντας πιστές σε αυτό. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν χρησιμοποιούμε καθημερινά το ίδιο προϊόν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, αν παραλείψουμε την αντιηλιακή προστασία, δεν θα έχουμε και πάλι καταφέρει το παραμικρό. Η ηλιακή ακτινοβολία επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Αν μπορούσαμε, θεωρητικά, να της προσφέρουμε 100% προστασία από τις ακτίνες UV, ο χρόνος αναμφίβολα θα «έγραφε» πάνω της εντελώς διαφορετικά.


Ξηρή επιδερμίδα Το «έγκλημα»: Συχνά συγχέουμε την ξηρότητα με την αφυδάτωση. Από την αφυδατωμένη επιδερμίδα λείπει το νερό, γεγονός που προκαλεί την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος και ευνοεί -αν η έλλειψη συνεχιστεί- το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Όμως, μόλις ενυδατωθεί, η επιδερμίδα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Από την ξηρή επιδερμίδα, αντίθετα, λείπουν τα λιπίδια -οι σμηγματογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα σμήγματος- και για το λόγο αυτό δημιουργείται αίσθηση «τραβήγματος», η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να μειωθεί όση ενυδάτωση κι αν της προσφέρουμε. Τέλος, ένα ακόμα λάθος που διαπράττουμε στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από το ξεφλούδισμα -συχνό φαινόμενο στις πολύ ξηρές επιδερμίδες- είναι η υπερβολική χρήση προϊόντων απολέπισης.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, ο καθαρισμός είναι το σημαντικότερο βήμα περιποίησης της ξηρής επιδερμίδας. Αν δεν γίνει σωστά, με τα κατάλληλα προϊόντα, ό,τι άλλο κι αν κάνουμε θα αποτύχει. Οι ενυδατικές κρέμες δεν κάνουν από μόνες τους θαύματα. Για να δράσουν σωστά, η επιδερμίδα θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια ενός γαλακτώματος καθαρισμού και μιας τονωτικής λοσιόν, ειδικά σχεδιασμένων για την ξηρή επιδερμίδα. Τα προϊόντα αυτά αφήνουν ένα αόρατο στρώμα στην επιφάνειά της, το οποίο «μιμείται» τα λιπίδια που της λείπουν. Όσο για την απολέπιση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βοηθά να απορροφηθεί καλύτερα η ενυδατική κρέμα από την επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι γίνεται μία φορά στις δέκα μέρες -όχι συχνότερα.
Μεικτή επιδερμίδα
Το «έγκλημα»: Το σοβαρότερο λάθος που δυστυχώς, πολύ συχνά διαπράττουμε είναι να αντιμετωπίζουμε τη μεικτή επιδερμίδα ως λιπαρή. Με την επιλογή δραστικών προϊόντων, σχεδιασμένων να μειώνουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος, η επιδερμίδα στο υπόλοιπο πρόσωπο, ιδίως στην περιοχή των μήλων, μπορεί, πολύ εύκολα, να αφυδατωθεί ή να γίνει ευαίσθητη. Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Αποστερώντας την επιδερμίδα από το φυσικό «λιπαντικό» της, οι σμηγματογόνοι αδένες «πανικοβάλλονται» και παράγουν περισσότερο σμήγμα. Αποτέλεσμα; Τα σημεία όπου η επιδερμίδα είναι ξηρή στεγνώνουν και υποφέρουν ενώ η λιπαρή ζώνη Τ γίνεται ακόμα λιπαρότερη.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Επιλέξτε ένα ελαφρύ προϊόν καθαρισμού, κατά προτίμηση σε μορφή ζελ, και μια ενυδατική, μη λιπαρή λοσιόν με βάση το νερό και όχι το λάδι. Αναζητήστε «έξυπνα» προϊόντα σχεδιασμένα για μεικτή επιδερμίδα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ξηρών όσο και των λιπαρών σημείων της. Η απολέπιση βοηθά επίσης την επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με μέτρο. Ιδανικά, η απολέπιση της ζώνης Τ θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ για το υπόλοιπο πρόσωπο αρκεί μία φορά την εβδομάδα.

Ακμή Το «έγκλημα»: Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι ότι πιστεύουμε πως τα σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά στην επιδερμίδα μας είναι αυτά ακριβώς που μας έκαναν δυστυχισμένες και στο γυμνάσιο. Έτσι προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτά εφαρμόζοντας τις ίδιες μεθόδους με τότε. Η ακμή, ωστόσο, που εμφανίζεται στους ενηλίκους δεν έχει σχέση με έξαρση των σμηγματογόνων αδένων και με φραγμένους πόρους. Η κύρια αιτία για την εμφάνισή της είναι η κακή λειτουργία της λέμφου, ενώ οι ορμόνες, το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση, η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος και οι αλλεργίες σε ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ακμή ακόμα και σε μια αφυδατωμένη επιδερμίδα. Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι τα καθοριστικά προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση που χρησιμοποιούν οι έφηβες για την καταπολέμηση της ακμής δεν έχουν αποτέλεσμα στην ακμή των ενηλίκων. Και, φυσικά, η γνωστή και δημοφιλής μέθοδος... «σπάω τα σπυράκια», στην περίπτωσή μας, είναι απλώς χάσιμο χρόνου!
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα που ενδείκνυνται για τον τύπο της επιδερμίδας μας -είτε είναι κανονική, είτε λιπαρή είτε ξηρή- και, το κυριότερο, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη συστηματική της ενυδάτωση. Το πρόβλημα με την ακμή των ενηλίκων είναι ότι οφείλεται σε εσωτερική δυσλειτουργία. Η αντιμετώπιση, επομένως, του προβλήματος συνδέεται περισσότερο με τη δραστική αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο ζούμε: μπορούμε να «ξυπνήσουμε» το λεμφικό μας σύστημα με συστηματική άσκηση και μασάζ, να αλλάξουμε το διαιτολόγιό μας και να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, αν το στρες κυριαρχεί στη ζωή μας. Όσο για τα σημάδια της ακμής που επιμένουν, είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές να τα αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια ενός δερματολόγου.
Ευαίσθητη επιδερμίδα
Το «έγκλημα»: Η ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή, η λήψη φαρμάκων, το στρες, το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση καλλυντικών προϊόντων είναι κάποιοι από αυτούς. Είναι λάθος, επομένως, να επιρρίπτουμε ευθύνες αποκλειστικά στα καλλυντικά και να επιστρέφουμε στο σαπούνι και το νερό, πιστεύοντας ότι έτσι θα συνεφέρουμε την επιδερμίδα μας -αυτό είναι το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Το σαπούνι ξηραίνει υπερβολικά την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και να διαιωνίζεται η ευαισθησία της. Ένα ακόμα πιο συχνό λάθος είναι η χρήση προϊόντων που αναγράφουν στη συσκευασία τους τη μαγική λέξη «υποαλλεργικό». Όπως, όμως, επισημαίνουν οι ειδικοί, σε αρκετές περιπτώσεις η λέξη χρησιμοποιείται απλώς για εμπορικούς λόγους, χωρίς το προϊόν να προσφέρει απαραίτητα τις ανάλογες εγγυήσεις.
Ποια θα ήταν η σωστή κίνηση; Η αλλαγή στη διατροφή και στις συνήθειές μας θα έχει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι αν δηλώσουμε πλήρη αποχή από τα καλλυντικά. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι κανόνες τους οποίους οφείλουμε να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να περιορίσουμε τις ενοχλήσεις που συνοδεύουν την ευαίσθητη επιδερμίδα. Ο κανόνας του less is more είναι και ο βασικότερος. Λιγότερα προϊόντα, λιγότερο άρωμα, λιγότερη τριβή, λιγότερη ζέστη. Τι σημαίνει αυτό; Να περιοριστούμε στη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων προϊόντων, με όσο το δυνατόν απλούστερη σύνθεση. Να αποφύγουμε το τρίψιμο της επιδερμίδας -ακόμα και με την πετσέτα του προσώπου. Να τη διατηρούμε δροσερή και να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα. Επίσης, να αναζητάμε δερμοκαλλυντικές συνθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για ευαίσθητες επιδερμίδες . Σε κάθε περίπτωση, προτού χρησιμοποιήσουμε ένα καλλυντικό για πρώτη φορά, καλό θα είναι κάνουμε μια δοκιμή, προκειμένου να ελέγξουμε τυχόν αντίδραση της επιδερμίδας. Τέλος, να προστατεύουμε την επιδερμίδα από τους ρύπους και την υπεριώδη ακτινοβολία, επιλέγοντας προϊόντα εμπλουτισμένα με φίλτρα ευρέος φάσματος και συστατικά που ενισχύουν την άμυνά της απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
www.skingurus.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...