Απολαύστε την ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας στο Μουσείο Ηρακλειδών

Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Οκτωβρίου η έκθεση «Πλεύσις – Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Στην έκθεση αποτυπώνεται η ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών και επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Η παρουσίαση γίνεται μέσα από περίπου 40 χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων διαμέτρου 0,60 έως και 1,50 μέτρων, που έχουν κατασκευαστεί βάσει παραδοσιακών σχεδίων με γνήσια αυθεντικά υλικά, χρονολογούμενα από προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο μηχανολόγος - μηχανικός M. Sc, μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, αποτελεί τον δημιουργό των εκθεμάτων και έχει εντρυφήσει στην μελέτη της ελληνικής ναυπηγικής ιστορίας, αλλά και της κατασκευής ομοιομάτων πλοίων.
Στόχος της έκθεσης η παρουσίαση με τον πλέον εύληπτο τρόπο της ιστορίας της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας. Είναι οργανωμένη σε χρονολογικές ενότητες και έχει πλήρη αφηγηματική αλληλουχία. Η «Πλεύσις» θα είναι διαθέσιμη σε δύο ορόφους, καθένας αφιερωμένος σε μια διαφορετική περίοδο της ελληνικής ναυσιπλοΐας. Η ζωγράφος - χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, συμμετέχει στην έκθεση με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Ωδές Αιγαίου» και «Αρχαίες ελληνικές γραφές», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου.

Δείτε σε βίντεο το σχετικό αφιέρωμα πηγη
Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και απολαύσουν παρουσιάσεις οργάνων ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε φυσικό μέγεθος. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Ξενοφών Μουσσάς, Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατασκευαστής ο μαθηματικός Διονύσης Κριάρης.
Ο αρχαιολόγος Γιάννης Νίκας παρέχει στην έκθεση πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις καθώς και κατάλογο των εκθεμάτων. Υπεύθυνη για τον μουσειολογικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης είναι η αρχαιολόγος - μουσειολόγος ΜΑ, Νικολέτα Ξυδέα.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: Μουσείο Ηρακλειδών: Αποστόλου Παύλου 37 - Αθήνα, τηλ.: πληροφοριών - κρατήσεων: 211 0126486. Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2016 - 28 Μαΐου 2017. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά και Σαββατοκύριακο: 10:00 - 18:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 6 ευρώ, μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, άνεργοι): 4 ευρώ, ελεύθερη είσοδος: συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι, ενιαίο εισιτήριο (χωρίς χρονικό περιορισμό) και στην έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»: 1 γονέας με παιδιά έως 12 ετών ή 1 ενήλικας: 7 ευρώ, 2 γονείς με παιδιά έως 12 ετών ή 2 ενήλικες: 12 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...