ESM: Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος

H Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ποσό 2 δισ. ευρώ από το δάνειο που είχε λάβει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την πώληση από την Εθνική Τράπεζα της θυγατρικής της Finansbank, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.
«Η γρήγορη πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Αποτελεί ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί καλά.
Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα κατά την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη τα εξής:
«Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM διέθεσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα χρήματα για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τα 25 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Ένας όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πώληση της θυγατρικής της Finansbank και η χρησιμοποίηση των εσόδων για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Μόλις η Εθνική Τράπεζα θα το έκανε, ο ESM θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή των εσόδων αυτών από την Ελλάδα, οδηγώντας στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ESM. Η αποπληρωμή δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...