Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν αμάχους στην Ράκα με βόμβες φωσφόρου [Βίντεο]

«Συγκλονιστικές» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ τις απώλειες αμάχων στην Ράκα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες, πως σε αυτούς τους βομβαρδισμούς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βόμβες λευκού φωσφόρου.
Σε εικόνες που ανάρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της οργάνωσης «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηρά» ( Raqqa Is Being Slaughtered Silentl) δείχνουν τα χρωματικά «αποτυπώματα» αυτών των βομβών καθώς πέφτουν στην πόλη, κυριολεκτικά στα κεφάλια αμάχων.

Λόγω ακριβώς της εξαιρετικά μεγάλης θανατηφόρας κλίμακας αυτών των βομβών, έχουν απαγορευθεί από τις διεθνείς συμβάσεις.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξέφρασε έντονη ανησυχία για την χρήση των εμπρηστικών βομβών λευκού φωσφόρου από τα μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό.
«Ο λευκός φώσφορος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τρομακτικές βλάβες μακράς διαρκείας σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Ράκα και η Μοσούλη και οποιεσδήποτε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές με πολλούς αμάχους. Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τα τραύματα στον άμαχο πληθυσμό...», είπε ο Στιβ Γκους, εκπρόσωπος της HRW. «Τα θραύσματα λευκού φωσφόρου μπορούν να επιδεινώσουν τα τραύματα ακόμη και μετά τη θεραπεία και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων», πρόσθεσε.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) - ένα σύνολο από κουρδικές και αραβικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ - ξεκίνησαν την επιχείρηση στη Ράκα πριν από μια εβδομάδα με στόχο να πάρουν τον έλεγχό της από τους τζιχαντιστές.
Οι SDF, υποστηριζόμενες από συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, έχουν καταλάβει εδάφη στα δυτικά, τα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα της πόλης.
...πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...