Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία – Τουλάχιστον 38 τραυματίες (εικόνες)

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας)
    Οι Καταλανοί αψηφούν αστυνομία και κυβέρνηση
    Σφοδρές οι συγκρούσεις σε πολλά εκλογικά κέντρα
    Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών
    Πολλοί οι τραυματίες ψηφοφόροι
    Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς
    Ουρές έχουν σχηματίσει οι ψηφοφόροι
    Κατασχέθηκαν κάλπεις
    Ψήφισε ο πρόεδρος της Καταλονίας
    Παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού ζητάει η δήμαρχος της Βαρκελώνης


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Καταλονία, τη στιγμή που αυτονομιστές ψηφοφόροι και η ισπανική αστυνομία συγκρούονται έξω απο τα εκλογικά κέντρα.
Οι Καταλανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να ψηφίσουν, ενώ η αστυνομία χρησιμοποιεί πολύ βίαιους τρόπος παρέμβασης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Πολλοί είναι οι τραυματίες – ψηφοφόροι, ενώ φωτογραφίες με ανθρώπους “βουτηγμένους” στο αίμα κάνουν τον γύρο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Οι Καταλανοί σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, τη στιγμή που η καταλανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σφοδρές συγκρούσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα με τραυματίες
Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σε εκλογικά κέντρα νωρίς το πρωί, καθώς η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί.






Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους.
Μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.


Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία δήλωσαν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.






Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, δείχνει μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους.

Πρωτύτερα, καταλανοί ψηφοφόροι έφραξαν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.
Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.
«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ψήφισε ο πρόεδρος της Καταλονίας
Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ.
Λίγο αργότερα, πάντως, δημοσιεύθηκαν εικόνες που δείχνουν τον Κάρλες Πουτζεμόντ να ψηφίζει κανονικά.
«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φώναξαν οι αυτονομιστές
«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνη.
Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωξαν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας)..
Una pareja uniformada de @mossos controla a cierta distancia la concentración en la escuela Fort Pienc https://t.co/ae3DsvM8l2 pic.twitter.com/KxYhBZxkIA
— Rebeca Carranco (@RebecaCarranco) 1 Οκτωβρίου 2017
Παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού ζητάει η δήμαρχος της Βαρκελώνης
Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Μαδρίτη δίνει εξηγήσεις για τη βία στην Καταλονία: Αναγκαστήκαμε να στείλουμε αστυνομία
Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει τη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του σημερινού δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ισχυριζόμενη ότι αναγκάστηκε να στείλει τις αστυνομικές δυνάμεις.

160 κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές
Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…
Η αστυνομία της Καταλονίας μετέβη στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.
Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...