Η τρίτη διάσωση ρωσικής τράπεζας το 2017

Εως και 3,4 δισ. δολάρια θα χρειαστεί ενδεχομένως να δαπανήσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για τη διάσωση της Promsvyazbank (PSB) από τη χρεοκοπία.
Η διάσωση είναι η τρίτη μεγάλης τράπεζας της Ρωσίας φέτος, αντικατοπτρίζοντας το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που συνεχίζει να εμφανίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της υπερδύναμης, περίπου τρεις δεκαετίες από την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά και τη δεινή θέση στην οποία έχουν
οδηγήσει τράπεζες και οικονομία η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης.
Η PSB ιδρύθηκε το 1995 από τους Ρώσους αδελφούς -και ολιγάρχες- Ντιμίτρι και Αλεξέι Ανανίεφ οι οποίοι κατέχουν και σήμερα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.
Στους πρώτους πελάτες της περιλαμβάνονταν κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, όπως η Rostelecom, ενώ σημαντικό μερίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο είχε την περίοδο 2006-2012 η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Commerzbank.
Από το 2011 το 12% αυτής ανήκει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Ε.Ε. στην Αν. Ευρώπη.
Η ρωσική τράπεζα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα του 1,3 τρισ. ρουβλίων, ενώ παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερες από 100 χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.
Ως το 2008 είχε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε όμως εκείνη τη χρονιά οδήγησε -σύμφωνα με τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Βασίλι Πόζντισεφ- σε εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.
Οι ιδιοκτήτες της τράπεζας μετατόπισαν ενεργητικό που διασφάλιζε αυτά τα δάνεια σε άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας τους και η Promsvyazbank άρχισε να ρίχνει όλο και περισσότερο χρήμα σε αυτά.
«Ετσι από μια προσανατολισμένη στην αγορά τράπεζα μετατράπηκε σε έναν δανειστή των ιδιοκτητών της». Στο τέλος, ο όγκος των δανείων που εκδίδονταν προς τους ιδιοκτήτες της ξεπέρασε το κεφάλαιό της.
Βάσει των προκαταρκτικών εκτιμήσεων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας η διάσωση της PSB θα απαιτήσει 100-200 δισ. ρούβλια, δηλαδή περί τα 1,7-3,4 δισ. δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα προτίθεται να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της εκτός από το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, που σύμφωνα με τον Πόζντισεφ αποτιμάται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Η διαγραφή αυτού του χρέους θα μπορούσε να μειώσει το κόστος διάσωσης στα 100 δισ. ρούβλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...