Στη φυλακή της Μιανμάρ παραμένουν δημοσιογράφοι του Reuters

Την παράταση για δύο εβδομάδες της προφυλάκισης δύο δημοσιογράφων του Reuters, οι οποίοι συνελήφθησαν γιατί ερευνούσαν τις επιχειρήσεις καταστολής του βιρμανικού στρατού, που κατηγορείται για «εθνοκάθαρση» εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, διέταξε σήμερα δικαστήριο της Ρανγκούν, επειδή «συνεχίζονται οι ανακρίσεις».
Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα ζητήσει την
απελευθέρωσή του 27χρονου Κιάου Σόε Oo και του 31χρονου Ουά Λόνε, που παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.
«Ποτέ δεν παραβιάσαμε το νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τη δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»  τόνισε ο Λόνε μετά την ακροαματική διαδικασία. «Θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διότι ποτέ δεν κάναμε κάτι κακό», είπε.
Οι δύο δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι δεν υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους. «Η κατάσταση είναι εντάξει» είπε ο 31χρονος προσθέτοντας ότι οι δυο τους κρατούνται σε συγκρότημα της αστυνομίας στη Γιανγκόν.
AP Photo/Thein Zaw
Δεκάδες δημοσιογράφοι και εικονολήπτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο στη Γιανγκόν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν με ένα λευκό βαν, αντί με όχημα της αστυνομίας, φορούσαν απλά, καθημερινά ρούχα και δεν ήταν δεμένοι με χειροπέδες.
Ο συνήγορός τους σημείωσε πως και οι δύο το μόνο που έκαναν ήταν η δουλειά τους ως δημοσιογράφοι. Μόνο στον ίδιο και τις οικογένειές τους επετράπη να τους συναντήσουν. Οι συγγενείς τους είδαν για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου.
Οι δύο δημοσιογράφοι κάλυπταν για λογαριασμό του Reuters την κρίση στην Πολιτεία Ραχίν, την οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εγκαταλείψει 655.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια για να γλιτώσουν από το διωγμό που έχει εξαπολύσει ο στρατός της χώρας.
Οι δύο άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι ποινή κάθειρξης μέχρι 14 χρόνια, καθώς η έρευνα σε βάρος τους διενεργείται βάσει της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.
Πηγή: Reuters
AP Photo/Thein Zaw
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...