Βλάντιμιρ Πούτιν: Από τις συμμορίες των δρόμων στην ηγεσία της Ρωσίας

Πολλοί τον χαρακτηρίζουν αδίστακτο. Σημειώνουν μάλιστα πως έμαθε από πολύ μικρός να μην κάνει βήμα πίσω, να αποκτά αυτό που θέλει, χωρίς κανέναν δισταγμό. Που το έμαθε αυτό;
Στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, όπου μεγάλωσε. Στην εργατική κατοικία που μεγάλωσε, όπου όλα τα διαμερίσματα του ορόφου μοιράζονταν ένα μπάνιο. Όταν έγινε μέλος της συμμορίας προσπαθώντας να επιβιώσει, βλέποντας άλλα παιδιά γύρω του να πεθαίνουν από την πείνα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Ένας παλιός του φίλος μιλώντας στην Βρετανική Mirror σημείωσε: «Στους δρόμους έμαθε να επιβιώνει. Ήταν σκληρό, ήταν απάνθρωπο, ήταν επιβίωση στην πρωταρχική της μορφή. Του έδωσε την δύναμη να πιστεύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».




Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα
Η μητέρα του τον γέννησε όταν ήταν 41 ετών κι ενώ θρηνούσε τους θανάτους δύο μεγαλύτερων γιων της. Στην πολυκατοικία οι καυγάδες ήταν καθημερινή, ενώ τα ποντίκια έκαναν... πάρτι. Μία από τις υποχρεώσεις του νεαρού Βλάντιμιρ ήταν να κυνηγά και να εξολοθρεύει τους αρουραίους και λέει πως όταν ένας από αυτούς τον δάγκωσε έμαθε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: «Ποτέ μην στριμώξεις τον ποντικό στη γωνία».




Η Εργατική Κατοικία που μεγάλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Η παιδική του ζωή κάθε άλλο παρά ξένοιαστη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ένας πρώην συμμαθητής του λέει: «Η ζωή εδώ ήταν πολύ βίαιη και ο Πούτιν, σαν πιτσιρικάς, ήταν αυτό που λέμε “κακό παιδί”. Έγινε μέλος μιας συγκεκριμένης συμμορίας που ήταν πολύ σκληρή. Αυτή ήταν μία κακή περιοχή και υπήρχαν πολλές συμμορίες. Όλοι έμεναν σε εργατικές κατοικίες. Μοιραζόσουν τον χώρο με διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλο τρόπο σκέψης, άλλη νοοτροπία. Δεν είχες επιλογή».
Στο διαμέρισμα που μεγάλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας μένει πλέον μία άλλη οικογένεια. Ο ίδιος, όπως υποστηρίζουν όσοι τον ξέρουν, δεν επέστρεψε ποτέ εκεί, αφού κατάφερε να ξεφύγει. Σαν να μην θέλει να θυμάται τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που φτάνει τα 150 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες. Έχει 20 «παλάτια» με το τελευταίο, δίπλα στην Μαύρη Θάλασσα να κόστισε ένα δισεκατομμύριο λίρες. Έχει 28 αεροπλάνα και ελικόπτερα και δεκάδες «κρυφούς» λογαριασμούς.
Λένε πως έχει εμμονή με το να μεγαλώνει την περιουσία του και πως αυτό οφείλεται φυσικά στα πολύ δύσκολα παιδικά του χρόνια.




Με τους συμμαθητές του το 1966 στην Αγία Πετρούπολη
Μπορεί βέβαια η οικογένεια του να ήταν φτωχή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία τους δεν είναι συναρπαστική.
Ο παππούς του ήταν σεφ του Στάλιν και του Λένιν. Οι γονείς του Βλάντιμιρ και Μαρία παντρεύτηκαν όταν ήταν μόλις 18 ετών. Σύμφωνα με τον φίλο του ο πατέρας του ήταν ναύτης μέχρι που έγινε μέλος της KGB. «Ήταν πολύ σκληρός. Θυμάμαι πως κατά την διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου ο στρατός είχε βάλει στόχο να καταστρέψει ένα εργοστάσιο όπλων των Γερμανών. Πάνω από 20 στρατιώτες πήγαν στην αποστολή αυτή, μόνο τέσσερις επέστρεψαν. Ο πατέρας του Πούτιν ήταν ένας από αυτούς, όμως τραυματίστηκε σοβαρά. Έτσι γύρισε στην Αγία Πετρούπολη κι άρχισε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Η μητέρα του έκανε πολλές δουλειές, κυρίως καθαρίστριας, που ίσα βοηθούσαν να φέρει φαγητό στο τραπέζι. Ήταν δύσκολη η ζωή, αλλά η μητέρα του τον λάτρευε». Οι γονείς του δεν ζουν σήμερα.




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους γονείς του
Σαν παιδί ξεκίνησε μπόξ και αργότερα τζούντο. Όταν ήταν 15 ετών αποφάσισε πως θέλει να γίνει κατάσκοπος. Ένας φίλος τον ξεγέλασε βάζοντας ένα μήνυμα σε ένα παγκάκι και λέγοντας του πως ήταν από την KGB. Ο Πούτιν το πίστεψε κι όταν έμαθε πως του κάνουν πλάκα, ντράπηκε πολύ.
Έμαθε όμως Γερμανικά και τελικά έγινε μέλος της Εθνικής Ασφάλειας. Στάλθηκε στο Βερολίνο κι όταν πλέον το Τοίχος έπεσε, σε ηλικία 40 ετών ο Πούτιν θεώρησε πως η καριέρα του είχε τελειώσει. Σκεφτόταν μάλιστα να γίνει οδηγός ταξί.
Οι γνωριμίες του με κάποιους σημαντικούς πολιτικούς όμως του έδειξαν έναν άλλο δρόμο και σήμερα κυβερνάει την Ρωσία. Και κυβερνάει έχοντας πάντα στο μυαλό του όσα έμαθε στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης όταν ήταν παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...