Οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν το λουκέτο

Τα «καλά» της ανάθεσης των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών σε ιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν, όπως φαίνεται, οι Βρετανοί φορολογούμενοι.
Η Carillion, μία από τις μεγαλύτερες εργολήπτριες εταιρείες έργων και υπηρεσιών του βρετανικού Δημοσίου, κατέρρευσε χθες, υπό το βάρος χρεών και συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Η 200ετής εταιρεία -που παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της Αμυνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και των Μεταφορών και απασχολεί 43.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 20.000 στη Βρετανία- οδηγήθηκε σε διαδικασία υποχρεωτικής εκκαθάρισης, μετά την άρνηση των πιστωτριών τραπεζών της να τη στηρίξουν περαιτέρω οικονομικά.
Η εταιρεία πάλευε από τον περασμένο Ιούλιο για την επιβίωσή της, όταν αποκάλυψε ότι εμφάνιζε τεράστιες ζημιές από έργα που είχε αναλάβει.
Εκτοτε προέβη σε ακόμη δύο προειδοποιήσεις για μειωμένα κέρδη και η μετοχή της υποχώρησε περισσότερο από 90%. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Μέι -σαν να μην έτρεχε τίποτα- της ανέθεσε μετά τον περυσινό Ιούλιο έργα συνολικού ύψους 1,3 δισ. λιρών.
Συνολικά η κυβέρνησή είχε μαζί της περί τις 450 συμβάσεις, μεταξύ άλλων και για την οικοδόμηση και συντήρηση νοσοκομείων, σχολείων και δρόμων.
Η Βρετανία ξεκίνησε να αναθέτει τις δημόσιες υπηρεσίες της σε ιδιώτες στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν πρωθυπουργός ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη αγορά ανάθεσης δημόσιων υπηρεσιών στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, καυτηρίασε έντονα τον τρόπο που παρέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα του. Σε μήνυμά του τόνισε ότι, μετά το κανόνι της Carillion, ήλθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στις απατεωνίστικες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις δημόσιες υπηρεσίες και αφαίρεσαν από το Δημόσιο δισεκατομμύρια λιρών.
Η κατάρρευση της Carrillion εγείρει φόβους για ντόμινο, αφού σε μεγάλο βαθμό λειτουργούσε ως υπεργολάβος των έργων του Δημοσίου. Εκτός από τους εργαζομένους και τις τράπεζες, εξαρτημένες από αυτήν ήταν δεκάδες μικρότερες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...