ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Πρόσωπα χαραγμένα από το πάθος για νίκη»

«Εμπειρία!» ήταν η πρώτη λέξη που είπε μόλις του ζητήσαμε να ανασύρει από τη μνήμη τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Τα είχε ζήσει, μεταξύ 1981-1983, κυρίως ως προπονητής του Δικεφάλου, σε μόλις ένα παιχνίδι πρόλαβε να δώσει οδηγίες ως προπονητής των «ερυθρόλευκων» απέναντι στην προηγούμενη ομάδα του από τη Θεσσαλονίκη.
Ο 80χρονος σήμερα Χάιντς Χέερ, «σεβαστός απ’ όλους μας και πάντα ενεργητικός», όπως Γερμανοί δημοσιογράφοι μάς... σύστησαν την παρουσία του στην εποχή μας, δεν είχε γίνει, όπως από τους συμπολίτες στο Λεβερκούζεν όπου γεννήθηκε και ζει τώρα, το ίδιο σεβαστός όταν κάθισε, Ιούλιο του 1983, στον πάγκο του Ολυμπιακού.

«Χρειάζομαι παίκτες, πρέπει να γίνουν μεταγραφές» είχε πει τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ως αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των Πειραιωτών.
Τρεις ημέρες μετά ο Σταύρος Νταϊφάς είχε ανακοινώσει την απόλυσή του. Ως γνωστόν, στο ποδόσφαιρό μας, νυν και αεί, πρόεδροι και παρατρεχάμενοι κυρίως αποφασίζουν και για το έμψυχο δυναμικό. Γέλασε με νόημα...
Εχει δίκιο βέβαια να καταλογίζει απουσία ορθολογισμού στον τότε διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού. Νωρίτερα, με τον ίδιο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Αγιαξ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (0-0 στο Αμστερνταμ, 2-0 στο Νέο Φάληρο) και ο Χέερ είχε διατυπώσει αίτημα ενίσχυσης μετά τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα (νίκη 1-0 στο «Καραϊσκάκη», ήττα 3-0 στο «Ντα Λουζ») στον επόμενο γύρο της κορυφαίας διοργάνωσης.
Ο Γερμανός προπονητής, λοιπόν, λίγο μετά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά (1983), είχε δει τους πρώην παίκτες του να σαρώνουν 4-0 τη νέα ομάδα του.
Οχι όμως στην Τούμπα, αλλά στο γήπεδο των Σερρών είχε γίνει εκείνο το παιχνίδι που θυμούνται καλά οι Χρήστος Δημόπουλος, Γιώργος Κούδας, Γιώργος Σκαρτάδος, Γιώργος Κωστίκος, οι οποίοι είχαν πετύχει τα γκολ του ΠΑΟΚ, φθινόπωρο (25/9) του 1983.
«Ηταν... κύμα εκείνος ο ΠΑΟΚ, αλλά κι εμείς, την ίδια ημέρα, δεν είχαμε αυτοσυγκέντρωση. Σε παρόμοια ντέρμπι το ίδιο σημαντική με τα χαρίσματα ή τα ελαττώματα κάθε ομάδας είναι η αφοσίωση στον στόχο, παρά τις εναλλαγές, ίσως τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η εξέλιξη του παιχνιδιού» σχολίασε επίσης για εκείνο το παιχνίδι, ούτως ή άλλως λέξεις-οδηγίες προς... ναυτιλλομένους και αύριο στην Τούμπα.
Στην αυγή της δεκαετίας του ’80, ως προπονητής του ΠΑΟΚ, είχε ζήσει τέσσερα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μία νίκη, μία ήττα και δύο ισοπαλίες ο απολογισμός.
Από εκεί πηγάζει ο χαρακτηρισμός «εμπειρία»:
«Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι αυτοσκοπός για όλους στον ΠΑΟΚ. Ο Κούδας, πάντα σοβαρός και αξιοπρεπής, το πρόσωπο δηλαδή που είναι αιτία της ίδιας αντιπαλότητας, θυμάμαι να λέει σε συμπαίκτες πριν βγουν στο γήπεδο “μην παρασυρθούμε, εμείς κοιτάμε μόνο το καλό ποδόσφαιρο που πρέπει να παίξουμε”. Αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν στην Τούμπα για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό βλέπεις γύρω σου πρόσωπα χαραγμένα από το πάθος για νίκη!».
«Μη χαθεί η ουσία»
Αυτόβουλα, έκανε σύσταση για το παιχνίδι αυτής της Κυριακής: «Μακάρι, όποια κι αν είναι η γνωστή ανάγκη κάθε ομάδας, να μη χαθεί η ουσία από το ντέρμπι που περιμένετε όλοι σας στην Ελλάδα. Ουσία είναι το καθαρό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».
Οσο για τον κόσμο που ξεπερνούσε και τότε, όπως και τώρα, τα όριά του με αφορμή το ποδόσφαιρο, αρκούσε μικρό δικό μας ερέθισμα ώστε να πει: «Δεν θα έπρεπε να είστε πιο συμμετοχικοί, πιο συνεργάσιμοι και ως φίλοι του ποδοσφαίρου; Σκεπτόμενοι ως συμπολίτες, προερχόμενοι από πολλά χρόνια κοινωνικής κρίσης, έτσι νομίζω πως θα έπρεπε να σκέφτεστε».
Υπέγραψε διαφορετικά την επικοινωνία: «Συχνά το μυαλό γυρίζει στην Ελλάδα! Εκανα και φίλους...».

Χάιντς Χέερ EUROKINISSI
Γεννημένος στο Λεβερκούζεν (1938) ο Χάιντς Χέερ, έπαιξε ως μέσος στις Λεβερκούζεν (1957-1963), Ντούισμπουργκ (1963-1965), πέρασε από την ολλανδική Τβέντε (1965-1966) πριν ολοκληρώσει την πορεία του ως ποδοσφαιριστής στην Μπόχουμ (1966-1970).
Ως προπονητής ήρθε στην Ελλάδα για τον Εθνικό Πειραιά (1981), αλλά τον ίδιο χρόνο προσελήφθη από τον ΠΑΟΚ. Εμεινε στον πάγκο του ώς το 1983, τότε έπιασε για μικρό χρονικό διάστημα (1/7/1983-25/11/1983) δουλειά στον Ολυμπιακό.

Χάιντς Χέερ EUROKINISSI
Εζησε ως τεχνικός υπεύθυνος του ΠΑΟΚ τέσσερα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό:
  • 13/12/1981: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-0 (2 γκολ ο Χρήστος Δημόπουλος, αυτογκόλ ο Βαμβακούλας).
  • 11/4/1982: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-0.
  • 23/1/1983: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 (Γκουερίνο - Μητρόπουλος).
  • 12/6/1983: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 (Αναστόπουλος, Βαμβακούλας)
και ένα στον πάγκο του Ολυμπιακού: στις Σέρρες (25/9/1983) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-0 (Χρ. Δημόπουλος, Κούδας, Σκαρτάδος, Κωστίκος).

Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...