Το Ιράν κατέσχεσε βρετανικό τάνκερ στον Περσικό

Βρετανικό πετρελαιοφόρο έχει πέσει στα χέρια του Ιράν, πιθανότατα σε αντίποινα του ιρανικού που κρατούν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.
Το τάνκερ Stena Impero ενώ κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, άλλαξε ξαφνικά πορεία και κινείται προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν, γεγονός που εγείρει φόβους ότι το «συνέλαβε» του ιρανικό πολεμικό ναυτικό.
Όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, το τάνκερ πηγαίνει προς το νησί Κεσμ, όπου υπάρχει βάση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, τα σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού δεν έχουν συγκεντρώσει προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προς το παρόν «εκτιμά την κατάσταση με βάσει αναφορές για κάποιο περιστατικό στον Κόλπο».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας Sunday Times, στο Λονδίνο είναι σε εξέλιξη κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη υπό την Τερέζα Μέι. Ωστόσο, το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το γεγονός έρχεται λίγες ώρες αφότου το Γιβραλτάρ, παρά τις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι δεν θα απελευθερώσει το ιρανικό τάνκερ Grace 1, που συνέλαβαν δυνάμεις του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με την κατηγορία ότι παραβιάζει το εμπάργκο καυσίμων προς τη Συρία.
Πάντως, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ.
Όπως ανακοινώθηκε, μέλη τους ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν».
Το βρετανικό τάνκερ είναι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά 30.000 τόνων, σχετικά καινούργιο και ανήκει στην εταιρεία Stena Bulk.

Καβγάς για το drone

Το νέο αυτό γεγονός καθίσταται πλέον ένα ακόμα επεισόδια της έντασης που κλιμακώνεται σε κύματα στον Περσικό Κόλπο.
Προηγήθηκε η αντιδικία ΗΠΑ-Ιράν για το αν αμερικανικό πολεμικό σκάφος κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο σκάφος. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το USS Boxer κατέρριψε ιρανικό drone, το οποίο δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις του αμερικανικού πολεμικού σκάφους.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αν καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο, αυτό ήταν αμερικανικό και έπεσε από φίλια πυρά. Μάλιστα, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που, όπως υποστηρίζει τράβηξε ιρανικό drone το οποίο παρακολουθούσε επί 3 ώρες το USS Boxer και ακόμη πέντε αμερικανικά πλοία, στο οποίο δεν υπάρχει καμία «πολεμική» δραστηριότητα. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι όλα τα ιρανικά μη επανδρωμένα «επέστρεψαν κανονικά στις βάσεις τους».
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μιλούν σε καθεστώς ανωνυμίας, αλλά και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό πολεμικό κατέστρεψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε φτάσει σε απόσταση 915 μέτρων από το USS Boxer.
Το ίδιο είπε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ιρανικό drone και ότι το USS Boxer το κατέρριψε».
Βέβαια, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς κατερρίφθη το drone. Το μόνο που δήλωσαν οι αξιωματούχοι ήταν ότι στόχος του πολεμικού USS Boxer ήταν να μπλοκάρει τα συστήματα επικοινωνίας του ιρανικού αεροσκάφους, ώστε να συντριβεί μόνο του, παρά να το χτυπήσουν με πύραυλο.

Ανησυχεί η Ευρώπη

Αυτή η νέα κλιμάκωση πάντως προκαλεί ανησυχία, ειδικά στην Ευρώπη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να καλεί τη διεθνή κοινότητα να «χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά εργαλεία που έχει» για αποσοβηθεί περαιτέρω ένταση της κρίσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φλωρεντία, ο Μάας είπε ότι είναι «μεγάλος ο κίνδυνος κλιμάκωσης στο Ιράν και δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...