Ιράν προς ΗΠΑ: Καταρρίψατε δικό σας drone

Το Ιράν αρνείται πως έχει χάσει κανένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αρακτσί, που εκτίμησε πως οι ΗΠΑ κατέρριψαν «ένα δικό τους UAV κατά λάθος».
Νωρίτερα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου που ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του αποβατικού πλοίου USS Boxer κατέρριψε ένα στα Στενά του Ορμούζ. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία περί απώλειας drone» είπε o Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ταξίαρχος Αμπολφάζλ Σεκαρσί, δήλωσε ότι όλα τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της χώρας «που ανήκουν στο Ιράν στον Περσικό Κόλπο και το Στενό του Ορμούζ (...) έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους ταυτοποίησης και ελέγχου και δεν υπάρχει αναφορά για καμία επιχειρησιακή απάντηση από το USS Boxer».
Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε πως το drone καταστράφηκε αμέσως, αφού αγνόησε «επανειλημμένα σήματα για να υποχωρήσει» πριν το ιρανικό UAV προσεγγίσει απειλητικά το αμερικανικό πλοίο πετώντας σε απόσταση μικρότερη από 1.000 γιάρδες από αυτό.
O Ρεπουμπλικανός έκανε λόγο για την «τελευταία από τις πολλές προκλητικές και εχθρικές πράξεις του Ιράν ενάντια σε πλοία που δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα. Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να υπερασπιστούν το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τα συμφέροντά μας».
Και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν είχε επιβεβαιώσει το γεγονός ισχυριζόμενος πως το USS Boxer έλαβε «αμυντική δράση» ενάντια σε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μετά αφότου εισήλθε εντός εμβέλειας που ήταν απειλητική για το πολεμικό πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...