Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι και επίσημα νέα πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης τον διορισμό της, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος. Ποια είναι η αμφιλεγόμενη πρώτη κυρία της Κομισιόν..


Γεννημένη στις Βρυξέλλες, πολύγλωσση, μητέρα επτά παιδιών, αποφοίτησε από την Ιατρική πριν μπει στη γερμανική πολιτική. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, «προτεζέ» της Ανγκελα Μέρκελ, μπλεγμένη σε σκάνδαλα του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, φίλη του Σόιμπλε με υπερσυντηρητικές απόψεις και χωρίς ιδιαίτερο έργο στην πολιτική της πορεία.
Της Στέλλας Θεοδώρου
stetheodorou@gmail.com

Αυτή είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή έτσι τη βλέπουν φίλοι και εχθροί


Το βέβαιο είναι ότι η επιλογή να ηγηθεί της Κομισιόν σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, με μέτωπα ανοιχτά εντός και εκτός συνόρων, δεν ήταν η έξυπνη επιλογή, αλλά μια γρήγορη λύση, που είναι αμφίβολο αν θα αποδειχτεί και σοφή.
Η επιλογή της Φον ντερ Λάιεν έβαλε ταφόπλακα στην αρχή του Spitzenkandidat, αλλά αυτό ίσως να μην αφορά ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους πολίτες. Με την πρώτη ματιά, η φιλόδοξη 60χρονη υπουργός, που εμφανίζεται χαμογελαστή στις τηλεοπτικές κάμερες πείθοντας ότι έχει την απαιτούμενη εμπειρία και το θάρρος να διαχειριστεί τις πιο δύσκολες καταστάσεις, πείθει. Στην πραγματικότητα όμως τα φαινόμενα απατούν. Στη γερμανική πρωτεύουσα η απάντηση είναι σαφής: η Φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης και η επιλογή της είναι πρόβλημα.
Δεν το υποστηρίζει μόνο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, αλλά και οι σύντροφοι της Φον ντερ Λάιεν στο CDU, που… δείχνουν την κατάσταση του γερμανικού στρατού. «Η κατάσταση του Bundeswehr είναι καταστροφική», δήλωσε ο Ρούπερτ Σολτς, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Αμυνας υπό τον Χέλμουτ Κολ. Μεταξύ φίλων και εχθρών είναι κοινό μυστικό ότι η διαχείριση στο υπουργείο Αμυνας από το 2014 θεωρείται αποτυχία.
Η Φον ντερ Λάιεν θεωρήθηκε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Αμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική. Ως υπουργός Οικογένειας διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της, ενώ θεσμοθέτησε και τη δίμηνη άδεια πατρότητας, την οποία οι Βαυαροί εταίροι της του CSU περιέγραψαν ως «πρακτική στην αλλαγή πάνας».

Μεταναστευτικό 

Ως υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της «κοινωνικής συνείδησης» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τασσόμενη υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, υπέρ της εισαγωγής του κατώτατου μισθού, υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στη συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων. Εκείνη την περίοδο το όνομά της ακούστηκε ακόμη και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, τη θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου, αλλά τελικά οι εσωκομματικές ισορροπίες άλλαξαν τα σχέδια της κυρίας Μέρκελ. Το 2014 όλοι πίστευαν ότι η καγκελάριος θα της ανέθετε το υπουργείο Υγείας. Η ίδια, ωστόσο, είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες και ζήτησε επιτακτικά το υπουργείο Αμυνας.
Η Φον ντερ Λάιεν δεν δέχεται κριτική μόνο για τις επιδόσεις της ως υπουργού Αμυνας. Σκάνδαλα που εμπλέκουν εταιρείες εξωτερικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων των Accenture και McKinsey, φέρουν το όνομά της και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Είναι ένας από τους λόγους που το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά στην ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους. Αν προστεθεί σε αυτό και η κατηγορία για λογοκλοπή στο διδακτορικό της, από την οποία τελικά απαλλάχθηκε, θα έλεγε κανείς ότι η δημόσια εικόνα της έχει σκιές.
Απέναντι στην Ελλάδα η Φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ηδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων με τα αποθέματα, π.χ., χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφαντικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πιο ευγενικά από την Ανγκελα Μέρκελ. Σε όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε, πάντως, σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα.

Η… σωστή συνταγή

Παρά τα σκάνδαλα και την αμφισβήτηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποδεικνύει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι ακόμη και στη Γερμανία σημασία δεν έχει ποιος είσαι, αλλά ποιους φίλους έχεις. Η ίδια είχε τους σωστούς. Εκλεκτή της Μέρκελ και πολύ κοντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – η σωστή συνταγή. Για περισσότερο από μία δεκαετία Φον ντερ Λάιεν και Σόιμπλε έτρωγαν πρωινό μία φορά την εβδομάδα, παράδοση που έσπασε μόνο όταν ο Σόιμπλε έγινε πρόεδρος της Μπούντεσταγκ. Η ταχεία άνοδός της οδήγησε σε εικασίες ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τη Μέρκελ. Αυτό δεν συνέβη. Ομως για όλα, όπως αποδείχτηκε, υπάρχει λύση.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 109 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 
Κομισιόν: Είναι επίσημο – Νέα πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για την εκλογή της

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...