Μέγκαν Ραπίνο: Επαναστάτρια με αιτία

Η αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ είναι το πρόσωπο των ημερών. Σπάει το «γυάλινο ταβάνι», γονατίζει στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στέλνει μήνυμα στον Τραμπ ότι η Αμερική του δεν είναι μεγάλη... για όλους...Η Νέα Υόρκη επεφύλαξε υποδοχή ηρώων στην αμερικανική ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου που στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Όμως δεν ήταν απλώς μια ακόμη νίκη.

Ήταν μια μεγάλη γιορτή διαμαρτυρίας, που έστειλε μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, στα συντηρητικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το λεγόμενο «γυάλινο ταβάνι», που συγκρατεί την άνοδο των γυναικών σε όλους τους τομείς – από την εργασία και τον αθλητισμό έως την πολιτική.

Της Στέλλας Θεοδώρου
stetheodorou@gmail.com

Η αρχηγός της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου, Μέγκαν Ραπίνο, είναι το πρόσωπο των ημερών – μια σπουδαία παίκτρια και ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και της ίσης μεταχείρισης και αμοιβής των γυναικών.

«Πρέπει να είμαστε καλύτεροι. Να αγαπάμε περισσότερο, να μισούμε λιγότερο. Να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ευθύνη όλων. Καθενός που βρίσκεται εδώ ή που δεν είναι εδώ· καθενός που δεν θέλει να είναι εδώ· καθενός που συμφωνεί ή δεν συμφωνεί. Είναι δική μας η ευθύνη να κάνουμε αυτό τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ναι, παίζουμε ποδόσφαιρο. Ναι, είμαστε γυναίκες αθλήτριες, αλλά είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό», είπε η Μέγκαν Ραπίνο στην ομιλία της κατά την άφιξη της ομάδας στη Νέα Υόρκη, ξεδιπλώνοντας μέσα σε λίγα λεπτά αυτό που πρέπει να πρεσβεύει ένας αθλητής.

«Κόκκινο πανί» για τον Τραμπ

Η Ραπίνο είναι «κόκκινο πανί» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Είχε, εξάλλου, αρνηθεί να επισκεφθεί στο παρελθόν αλλά και τώρα τον Λευκό Οίκο.

«Νομίζω ότι θα έλεγα πως το μήνυμά σου αποκλείει τους ανθρώπους. Με αποκλείεις, αποκλείεις αυτούς που μου μοιάζουν. Νομίζω ότι αναφέρεστε σε μια εποχή που δεν ήταν μεγάλη για όλους» είναι το μήνυμα που στέλνει στον Αμερικανό Πρόεδρο.
Γεννημένη στις 5 Ιουλίου του 1985 στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, η Ραπίνο αγωνίζεται ως μεσοεπιθετική στους Seattle Reign και στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
Εδώ και μία δεκαετία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παίκτριες του πλανήτη, έχοντας κατακτήσει, μεταξύ άλλων, Μουντιάλ (2015) και Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο (2012).

Μεταξύ των εταιρειών που τη στηρίζουν βρίσκονται η Nike, η Samsung και η DJO Global. Τον Ιούλιο του 2012 η Ραπίνο κάνει το coming out της σεξουαλικότητάς της, ενώ από το 2016 διατηρεί δεσμό με τη δημοφιλή μπασκετμπολίστρια Σου Μπερντ.
Η Ραπίνο δεν μασάει τα λόγια της για όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ – από τον Λευκό Οίκο έως τις μικρές κοινότητες.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν κινητή διαμαρτυρία με φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς, καθώς η ανυπακοή της θίγει πολλά από τα στεγανά των ΗΠΑ.
Η Ραπίνο δεν τραγουδά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά την παρουσίαση των ομάδων στις αθλητικές διοργανώσεις και έχει προκαλέσει οργή γονατίζοντας το 2016, όπως πολλοί αθλητές, στηρίζοντας τον Κόλιν Κάπερνικ.
«Ως γκέι πολίτης των ΗΠΑ γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να κοιτάς τη σημαία και να γνωρίζεις ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες σου οι ελευθερίες. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα. Το να μιλάς και να υποστηρίζεις είναι κάτι πραγματικά δυνατό».
Ο Κάπερνικ βρίσκεται χωρίς ομάδα στο NFL από τις αρχές του 2017. Αιτία, η κίνησή του να γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα των 49ers απέναντι στους Γκριν Μπέι Πέικερς, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Μάλιστα, στις κάλτσες που φορούσε στον αγώνα εκείνο διακρίνονταν γουρούνια με αστυνομικό πηλήκιο.

Αλληλεγγύη στον Κάπερνικ

Η Ραπίνο ήταν από τους πρώτους λευκούς επαγγελματίες αθλητές που επέδειξαν αλληλεγγύη στον Κάπερνικ, βοηθώντας να μετατραπεί η δυσαρέσκεια του κόσμου σε κύμα αλληλεγγύης που σάρωσε τις ΗΠΑ.
Σε άρθρο που έγραψε η ίδια στο «The Players Tribune» με τίτλο «Γιατί γονατίζω» σημείωσε:
«Δεν έχω βιώσει υπερβολική αστυνόμευση, φυλετικό προφίλ, αστυνομική βιαιότητα ή την εικόνα ενός νεκρού συγγενή στον δρόμο. Αλλά δεν μπορώ να παραμείνω αδρανής, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα αυτή που έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος θλίψης».
Η 33χρονη σταρ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ είναι μια από τις πρώτες Αμερικανίδες αθλήτριες που ασχολήθηκαν ενεργά με το «γυάλινο ταβάνι» στους μισθούς των αθλητριών.
Η ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ είχε 50,8 εκατ. δολάρια έσοδα μεταξύ 2016 και 2018.
Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τα 49,9 εκατ. δολάρια που πέτυχε η ομάδα των ανδρών.
Ωστόσο, η αμοιβή της ομάδας των γυναικών είναι σημαντικά μικρότερη: 4.950 δολάρια αν παίξουν 20 παιχνίδια και τα κερδίσουν όλα, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 99.000 δολάρια.
Οι άνδρες, ωστόσο, θα κερδίσουν 13.166 δολάρια εάν κερδίσουν τον ίδιο αριθμό παιχνιδιών – συνολικά 263.320 δολάρια.
Αυτά είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αγωγή που κατέθεσαν οι παίκτριες της USWNT, υποστηρίζοντας ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ κάνει διακρίσεις κατά της γυναικείας ομάδας, πληρώνοντάς τες λιγότερα από τα μέλη της ομάδας των ανδρών.

Η Ομοσπονδία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ανισότητες ήταν το αποτέλεσμα των επιχειρηματικών αποφάσεων και όχι προσπάθειας διακρίσεων.
Η Ραπίνο μαζί με τις συναθλήτριές δεν έφερε μόνο το τρόπαιο σε μια Νέα Υόρκη που παραληρούσε από εθνική υπερηφάνεια.
Κέρδισε κάτι πολύ πιο σημαντικό: ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, πέρασε τον νόμο για την ίση αμοιβή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 110 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...