Ο νέος νόμος περί ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ: Γιατί τρομάζει τους ανθρώπους

Η Κίνα εισήγαγε έναν νέο νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ. Ο Michael Bristow του BBC ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στη λεπτομέρεια και τι σημαίνει στην πράξη.

Δικηγόροι και νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ θα αλλάξει ριζικά το νομικό σύστημα της περιοχής.

Εισάγει νέα εγκλήματα με αυστηρές ποινές - έως και ισόβια κάθειρξη - και επιτρέπει στο προσωπικό ασφαλείας της ηπειρωτικής χώρας να λειτουργεί νόμιμα στο Χονγκ Κονγκ με ατιμωρησία.


Η νομοθεσία παρέχει στο Πεκίνο εκτεταμένες εξουσίες που δεν είχε ποτέ πριν να διαμορφώσει τη ζωή στην επικράτεια πολύ πέρα ​​από το νομικό σύστημα.

Ανάλυση του νόμου από τον NPC Observer, μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ, εντόπισε αυτό που θεωρούν μια σειρά από ανησυχητικές πτυχές.

"Οι ποινικές του διατάξεις είναι διατυπωμένες με τόσο ευρύ τρόπο ώστε να καλύπτουν μια σειρά από αυτό που μέχρι στιγμής θεωρείται προστατευόμενη ομιλία", ανέφερε μια δημοσίευση στον ιστότοπό της.

Το άρθρο 29 είναι ίσως ένα παράδειγμα αυτής της ευρείας διατύπωσης
.
Λεζάντα μέσωνΠολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ανησυχούν ότι ο νέος νόμος περί ασφάλειας σημαίνει ότι η αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» δεν υπάρχει πλέον
Αναφέρει ότι όποιος συνωμοτεί με ξένους για να προκαλέσει «μίσος» της κινεζικής κυβέρνησης ή των αρχών στο Χονγκ Κονγκ, θα μπορούσε να έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.
Αυτό περιλαμβάνει κριτική για το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας;
Την Τετάρτη σε ενημέρωση για τα μέσα ενημέρωσης, ζητήθηκε από τη Γραμματέα Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ Τερέζα Τσενγκ να ορίσει ακριβώς τι σημαίνει η διάταξη. Δεν μπόρεσε να δώσει μια σαφή απάντηση.
Το άρθρο 55 περιέχει επίσης αόριστη γλώσσα.
Δίνει στους Κινέζους ηπειρωτικούς φορείς ασφαλείας το δικαίωμα να ερευνούν ορισμένες περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας που είναι "περίπλοκες", "σοβαρές" ή "δύσκολες".
Όπως σημειώνει η ομάδα του NPC Observer, αυτές οι λέξεις είναι "εξαιρετικά υποκειμενικές και εύκαμπτες".
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει πώς ο νόμος φαίνεται να υπονομεύει τις προφυλάξεις που προσφέρθηκαν προηγουμένως στους κατηγορούμενους.
Ένας άντρας κοιτάζει έξω από μια πόρτα καθώς μια αστυνομία ταραχών περνά από μια διαδήλωση ενάντια σε έναν νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας κατά την 23η επέτειο από την ίδρυση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στο Χονγκ Κονγκ της ΚίναςΠνευματικά δικαιώματα εικόναςEPA
Λεζάντα εικόναςΠολλοί ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει ο νόμος για τους ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ - και αλλού
Οι δίκες μπορούν να διεξαχθούν μυστικά (άρθρο 41) και χωρίς κριτική επιτροπή (άρθρο 46). Οι δικαστές μπορούν να επιλεγούν με το χέρι (άρθρο 44) από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είναι υπόλογος απευθείας στο Πεκίνο.
Ο νόμος αντιστρέφει επίσης το τεκμήριο ότι οι ύποπτοι θα λάβουν εγγύηση (άρθρο 42).
Η ίδια διάταξη φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα κράτησης υπόπτων. Λέει μόνο ότι οι υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται «εγκαίρως».
Παρουσίαση γκρι γραμμή

Ο νέος νόμος περί ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ

Παρουσίαση γκρι γραμμή
Ολόκληρες οι υποθέσεις - από την έρευνα έως την απόφαση έως την τιμωρία - μπορούν απλώς να παραδοθούν στις ηπειρωτικές αρχές (άρθρο 56).
Οι ξένοι υπήκοοι εκτός Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν δίωξη σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 38).
Ο Ντόναλντ Κλαρκ, γράφοντας για την Κίνα Συλλογή, ένα blog που επικεντρώνεται σε κινεζικά θέματα, έγραψε ότι ένας αρθρογράφος των εφημερίδων των ΗΠΑ που υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Θιβέτ ενδέχεται να παραβιάσει τον νόμο.
"Εάν έχετε πει ποτέ κάτι που θα μπορούσε να προσβάλει τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) ή τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, μείνετε έξω από το Χονγκ Κονγκ", έγραψε.
Λεζάντα μέσωνJimmy Lai: Ο νόμος για την ασφάλεια της Κίνας «εξηγεί το θάνατο του Χονγκ Κονγκ»
Ο κ. Clarke, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι θεσμοί και οι διαδικασίες που έχει θεσπίσει ο νόμος.
Η νομοθεσία επιτρέπει στην Κίνα να ιδρύσει το Γραφείο Διασφάλισης της Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ - ένα ηπειρωτικό Κινέζικο όργανο που θα στελεχώνεται από προσωπικό της ηπειρωτικής Κίνας.
Το άρθρο 60 καθιστά σαφές ότι όποιος εργάζεται εκεί δεν πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους του Χονγκ Κονγκ. Δεν υπόκεινται σε "επιθεώρηση, έρευνα ή κράτηση".
Όπως έγραψε ο κ. Clarke: «Είναι ανέγγιχτοι».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam συμμετέχει σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του Χονγκ Κονγκ την 1η Ιουλίου 2020Πνευματικά δικαιώματα εικόναςAFP
Λεζάντα εικόναςΗ ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam, ωστόσο, χαιρέτισε τον νόμο
Η Claudia Mo, νομοθέτης της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ο στόχος της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια της Κίνας ήταν να «αναισθητοποιήσει το Χονγκ Κονγκ σε τίποτα».
"Οι άνθρωποι θα είναι τόσο απογοητευμένοι, τόσο φοβισμένοι και εκφοβισμένοι, που δεν θα τολμούσαν να πουν τίποτα ούτε να κάνουν τίποτα σε αντίθεση", είπε.
Φυσικά, αυτή δεν είναι η άποψη στο Πεκίνο.
Ο Zhang Xiaoming, του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο της Κίνας, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νόμος θα βοηθήσει στην επιστροφή της σταθερότητας στην επικράτεια.
Θα ευθυγραμμίσει περισσότερο το Χονγκ Κονγκ με τους νόμους, τις διαδικασίες και τις πρακτικές της ηπειρωτικής Κίνας.
Ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ότι ήταν απαραίτητη η νομοθεσία, είναι αδύνατο να αρνηθεί τη σημασία της. Όπως το έθεσε η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam: αυτό είναι ένα σημείο καμπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...