Hachalu Hundessa - Ο δολοφονημένος μουσικός της Αιθιοπίας που τραγούδησε για την ελευθερία

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δυο μέρες ταραχών στην Αιθιοπία μετά τη δολοφονία του διακεκριμένου τραγουδιστή Hachalu Hundessa.

Ο 34χρονος είχε αναδειχθεί ως μια ισχυρή πολιτική φωνή της εθνοτικής ομάδας Oromo και είχε κάνει πολλούς εχθρούς κατά τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν μετά τον πυροβολισμό του κατά την οδήγηση στην πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα τη Δευτέρα το βράδυ.
Ωστόσο, η αστυνομία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει κίνητρο για τη δολοφονία και δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον των υπόπτων.

Η κηδεία του Χαχαλού πραγματοποιείται στην πατρίδα του Ambo.

Ο Bekele Atoma του BBC Afaan Oromoo γράφει για τον μουσικό που ήταν αγκάθι στη διαδοχική κυβέρνηση.
.

Κοντή παρουσίαση γκρι γραμμή
Hachalu Hundessa
Λεζάντα εικόναςΟ Χαχαλού επέζησε από τη σύζυγό του και δύο κόρες

Ένας πρώην πολιτικός κρατούμενος που μεγάλωσε φροντίδα βοοειδών, ο Hachalu έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά αστέρια της Αιθιοπίας, γοητεύοντας τους θαυμαστές με τα τραγούδια του σχετικά με το ρομαντισμό και την πολιτική ελευθερία - θέματα που ταιριάζει εύκολα στους στίχους του.
Ο πατέρας του Hachalu, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ambo, φιλοδοξούσε να γίνει ο γιος του γιατρός, αλλά έδειξε λίγο ενδιαφέρον για την ιατρική.
Ωστόσο, από ένα βρέφος, ο Hachalu έδειξε πάθος για τη μουσική και το τραγούδι, με την ενθάρρυνση της μητέρας του, ενώ φρόντιζε τις αγελάδες στο αγροτικό έδαφος της οικογένειας στα περίχωρα του Ambo στην περιοχή Oromia, την καρδιά της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Αιθιοπίας, το Ορόμο.
«Συνήθιζα να τραγουδήσω ό, τι μου ήρθε», θυμάται σε μια συνέντευξη στο BBC Afaan Oromoo το 2017.

Φυλακίστηκε για πέντε χρόνια

Ένα από τα οκτώ παιδιά, ο Hachalu γεννήθηκε το 1986 στο Ambo - μια πόλη περίπου 100 χλμ. Δυτικά της πρωτεύουσας, την Αντίς Αμπέμπα.
Ήταν στο προσκήνιο της εκστρατείας του Ορόμου για αυτοδιοίκηση σε ένα έθνος όπου ένιωθαν καταπιεσμένοι κάτω από μια κυβέρνηση που είχε απαγορεύσει ομάδες αντιπολίτευσης και φυλάκισαν επικριτές.

Παρουσίαση λευκού χώρου

Ο Χαχαλού πήγε στο σχολείο στο Άμμπο και συμμετείχε σε ομάδες μαθητών που αγωνιζόταν για την ελευθερία.
Σε ηλικία 17 ετών το 2003, ο Χαχαλού φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Ο πατέρας του διατηρούσε το ηθικό του ψηλό στη φυλακή, του είπε ότι κατά τη διάρκεια επισκέψεων ότι «η φυλακή κάνει έναν άντρα δυνατότερο».
Ο Χαχαλού πολιτικοποιήθηκε ολοένα και περισσότερο στη φυλακή, καθώς αύξησε τις γνώσεις του για την ιστορία της Αιθιοπίας, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας του από αυτοκράτορες και αυτοκράτορες.
Hachalu Hundessa
Hachalu Hundessa

Δεν ήξερα πώς να γράψω στίχους και μελωδίες μέχρι να με βάλουν πίσω από τα κάγκελα

Hachalu Hundessa
Αιθιοπικός τραγουδιστής το 2017

Παρουσίαση λευκού χώρου

Ενώ φυλακίστηκε στη φυλακή Ambo, ανέπτυξε επίσης τις μουσικές του δεξιότητες.
"Δεν ήξερα πώς να γράψω στίχους και μελωδίες μέχρι που με έβαλαν πίσω από τα κάγκελα. Εκεί έμαθα", είπε στη συνέντευξη του 2017.
Κατά τη διάρκεια της φυλακής του, έγραψε εννέα τραγούδια και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Sanyii Mootii (Race of the King) το 2009, ένα χρόνο μετά το περπάτημα.

Αρνήθηκε να πάει στην εξορία

Το άλμπουμ τον μετέτρεψε σε ένα μουσικό αστέρι, και ένα πολιτικό σύμβολο των φιλοδοξιών του λαού Oromo.
Ωστόσο, έπαιξε τον πολιτικό του ρόλο, λέγοντας: "Δεν είμαι πολιτικός, είμαι καλλιτέχνης. Το τραγούδι για αυτό που περνούν οι άνθρωποι μου δεν με κάνει πολιτικό."

Οι άνθρωποι θρηνούν το θάνατο της Ντίνκα Τάλα που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις της Αιθιοπίας την προηγούμενη ημέραΠνευματικά δικαιώματα εικόναςAFP
Λεζάντα εικόναςΠολλοί Ορόμος σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2016

Πολλοί άλλοι μουσικοί και ακτιβιστές κατέφυγαν στην εξορία φοβούμενοι διώξεις υπό την κυριαρχία του τότε Πρωθυπουργού Μελών Ζενάουι και του διαδόχου του Χαϊλεμάριμ Ντεσάλεν, αλλά ο Χαχαλού παρέμεινε στην Αιθιοπία και ενθάρρυνε τους νέους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Ένα από τα τραγούδια του ήταν για το πώς ερωτεύτηκε ένα κορίτσι που ήταν περήφανο για την ταυτότητά της και ήταν πρόθυμο να πεθάνει για αυτό.

«Γενναίοι πολεμιστές και ιππείς»

Το δεύτερο άλμπουμ του Waa'ee Keenya (Our Plight) κυκλοφόρησε το 2013 ενώ ήταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ. Έγινε το αφρικανικό άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις στο Amazon εκείνη την εποχή.
Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε ένα ισχυρό single, Maalan Jira; (Ποια είναι η δική μου ύπαρξη;), αναφερόμενος στην έξωση του Ορόμου από την Αντίς Αμπέμπα και τις γύρω περιοχές, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει τα όρια της πόλης.
..
Για τον Hachalu, οι μετακινήσεις του 2015 έδειξαν ότι η ιστορία επαναλαμβανόταν.
Μοιράστηκε την άποψη των ιστορικών του Ορόμο ότι αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Αντίς Αμπέμπα ήταν κάποτε το σπίτι των φυλών του Τόλαμα του Ορόμο, και εξαναγκάστηκαν από τον αυτοκράτορα Μενέλιτς Β.
Τον Ιούνιο, ο Χαχαλού εξοργίζει τους υποστηρικτές του αυτοκράτορα αφού κατηγόρησε τον Μενέλικ Β΄ ότι έκλεψε τα άλογα του Ορόμου - που βλέπουν τον εαυτό τους ως γενναίοι πολεμιστές και ιππείς - όταν καθιέρωσε την Αντίς Αμπέμπα ως έδρα της εξουσίας και την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας το 1886.
Ο αυτοκράτορας Μενέλικ σε πολεμικό φόρεμα που απεικονίστηκε το 1896Πνευματικά δικαιώματα εικόναςGETTY IMAGES
Λεζάντα εικόναςΟ αυτοκράτορας Μενέλιτς Β΄ εμφανίστηκε σε πολεμικό φόρεμα το 1896, τη χρονιά που οι αιθιοπικές δυνάμεις νίκησαν τους Ιταλούς που εισέβαλαν στη μάχη του Άτβα
Παρουσίαση λευκού χώρου
Τα τραγούδια του Hachalu έγιναν ο ύμνος του κινήματος διαμαρτυρίας που εμφανίστηκε το 2015 για να απαιτήσει τον τερματισμό του εκτοπισμού του Oromos.
Σε μια περίοδο έντονης διαμαρτυρίας στο τέλος του 2017, ο Hachalu κυκλοφόρησε ένα άλλο τραγούδι.
"Μην περιμένετε να έρθει η βοήθεια από το εξωτερικό, ένα όνειρο που δεν θα γίνει πραγματικότητα. Σηκωθείτε, ετοιμάστε το άλογό σας και πολεμήστε, είστε αυτός που βρίσκεται κοντά στο παλάτι", τραγούδησε, συχνά για πανηγυρισμούς από τους οπαδούς του.

«Ο τραγουδιστής ήταν άφοβος»

Οι διαμαρτυρίες χιονίστηκαν σε μια εκστρατεία για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, με αποτέλεσμα ο Ahmed Abiy να γίνει ο πρώτος Oromo που ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού το 2018 με την υπόσχεση να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, τις αστικές ομάδες αντιπολίτευσης και να διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές.
Παρουσίαση γκρι γραμμή

Διαβάστε περισσότερα για την Αιθιοπία:

Παρουσίαση γκρι γραμμή
Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Abiy, ο Hachalu κλήθηκε από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει συναυλία προς τιμήν του Προέδρου της Ερυθραίας Isaias Afeworki, ο οποίος επισκέφθηκε την Αιθιοπία για πρώτη φορά μετά το τέλος ενός πολέμου στα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Ο Χαχαλού αποδείχτηκε τόσο ανεξάρτητος και άφοβος όσο ποτέ, τραγουδώντας για την ανάγκη επίτευξης δικαιοσύνης για ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην ανατολική Αιθιοπία μεταξύ των εθνικών ομάδων Ορόμο και Σομαλίας, και αμφισβητώντας πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συναυλία όταν οι οικογένειες θρηνούσαν.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον επέκριναν αργότερα για το τραγούδι "ακατάλληλων" τραγουδιών για την περίσταση, αλλά αύξησε τη δημοτικότητά του.
Hachalu Hundessa
BBC
Η μουσική είναι η ζωή μου. Μου πήρε φίλους και εχθρούς "
Hachalu Hundessa το 2017
Αιθιοπικός τραγουδιστής
Παρουσίαση λευκού χώρου
Αν και τραγούδησε μόνο στο Afaan Oromoo, τα τραγούδια του - ειδικά εκείνα που απαιτούσαν μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία στην Αιθιοπία - τον είδαν να χτίζει μια βάση θαυμαστών σε όλες τις εθνοτικές ομάδες.
Ο Χαχαλού ζούσε στην Αντίς Αμπέμπα, όπου σκοτώθηκε τον βράδυ της Δευτέρας.
Ενώ το κίνητρο της δολοφονίας είναι ασαφές, συχνά μίλησε για τη λήψη απειλών θανάτου από ανθρώπους που διαφωνούσαν μαζί του πολιτικά.
"Η μουσική είναι η ζωή μου. Μου πήρε φίλους και εχθρούς. Αλλά παραμένει ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ για να μιλήσω για τους ανθρώπους μου, ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ για να εκφράσω τα βαθύτερα συναισθήματά μου", είπε πριν από τρία χρόνια.
Ο καπνός ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα της Αντίς Αμπέμπα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μετά από το θανατηφόρο πυροβολισμό του Αιθιοπικού μουσικού Hachalu Hundessa, στην Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία, 30 Ιουνίου 2020, σε αυτό το screengrab που τραβήχτηκε από ένα βίντεοΠνευματικά δικαιώματα εικόναςΡΟΪΤΕΡΣ
Λεζάντα εικόναςΟ καπνός ήταν ορατός μετά από διαδηλώσεις στην Αντίς Αμπέμπα την Τρίτη
Μετά τον θάνατό του, οι υποστηρικτές του κατέβηκαν στους δρόμους σε αρκετές πόλεις για να τον αποτίσουν φόρο τιμής, με αποτέλεσμα συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που άφησαν τουλάχιστον 80 άτομα νεκρούς και τη σύλληψη περισσότερων από 30, συμπεριλαμβανομένου του διακεκριμένου πολιτικού Oromo, Jawar Μωάμεθ.
Φέρνοντας σημαίες Oromia, μερικοί από τους υποστηρικτές του φώναζαν: "Μια μέρα θα είμαστε ελεύθεροι. Χαχαλού, το αίμα που ρίχνετε δεν θα είναι μάταια."
Επιβίωσε από τη σύζυγό του των 10 ετών, την Fantu Demissie, και τις δύο κόρες τους.

Σχετικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...