Ο Αμαζόνιος SOS:Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% τον Ιούνιο

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% τον Ιούνιο - ένα υψηλό 13 ετών για το μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Με μια τέτοια αύξηση στην αρχή της ξηρασίας, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι φετινές πυρκαγιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2019.

Ακτιβιστές λένε ότι η πανδημία του κοροναϊού επιδεινώνει το πρόβλημα.

Πιστεύουν ότι ο εμπρησμός είναι πιθανό να παρακολουθείται λιγότερο, ενώ οι αρχές είναι τεντωμένες.


Πολλές δασικές πυρκαγιές στη χώρα ξεκινούν σκόπιμα από παράνομους υλοτόμους και αγρότες που θέλουν να καθαρίσουν γρήγορα το έδαφος.

Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων από κοροναϊούς στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο αυξημένος καπνός θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην αναπνοή ασθενών με ιούς.

Το Amazon απειλείται: πυρκαγιές, καταγραφείς και τώρα ιός
Καθαρές εκπομπές CO2 των περιοχών του Αμαζονίου
Το «γήπεδο ποδοσφαίρου» του δάσους του Αμαζονίου χάνεται κάθε λεπτό
Τον Ιούνιο, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της χώρας (INPE) κατέγραψε 2.248 πυρκαγιές χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, σε αντίθεση με 1.880 πυρκαγιές τον Ιούνιο του 2019.

Η καύση αυξάνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η κατάσταση του 2019", δήλωσε ο Mauricio Voivodic, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στη Βραζιλία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια.

Οι πυρκαγιές του περασμένου έτους κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, με 30.901 - τρεις φορές τον αριθμό για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους..
Λεζάντα μέσων"Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό ... να βλέπεις αυτού του είδους την καταστροφή" - ο Will Grant του BBC πέταξε πάνω από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου τον Αύγουστο
Οι πυρκαγιές του 2019 οδήγησαν σε διαμαρτυρίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με απειλές οικονομικών κυρώσεων από ξένες κυβερνήσεις και ευρεία καταδίκη των περιβαλλοντικών πολιτικών του Προέδρου Jair Bolsonaro.
Ο πρόεδρος έχει επικριθεί για την περικοπή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση.
Η ανάλυση του BBC το 2019 έδειξε ότι η απότομη πτώση των προστίμων για περιβαλλοντικές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της διοίκησής του συνέπεσε με την αύξηση των πυρκαγιών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος απέρριψε σταθερά την κριτική από το εξωτερικό . "Ορισμένες χώρες, αντί να βοηθούν ... συμπεριφέρθηκαν με ασέβεια και με αποικιοκρατικό πνεύμα", είπε τον Σεπτέμβριο, απορρίπτοντας την "εσφαλμένη αντίληψη" ότι ο Αμαζόνιος είναι οι πνεύμονες του κόσμου.
Ο Αμαζόνιος - που εκτείνεται σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, αλλά είναι 60% στη Βραζιλία - είναι ένα ζωτικής σημασίας κατάστημα άνθρακα που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων, καθώς και περίπου ένα εκατομμύριο αυτόχθονες.
Covid δοκιμές για την εθνοτική ομάδα Yanomami στην ιθαγενή γη του Surucucu, στο Alto Alegre, πολιτεία Roraima, Βραζιλία, την 1η Ιουλίου 2020.Πνευματικά δικαιώματα εικόναςNELSON ALMEIDA
Λεζάντα εικόναςΟ βραζιλιάνικος στρατός κλήθηκε να πραγματοποιήσει δοκιμές κοροναϊού στον Αμαζόνιο, εν μέσω φόβων ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί θα μπορούσαν να αποδεκατιστούν
Πέρυσι, το BBC ανέφερε πως μια περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου χάνει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου τώρα κάθε λεπτό, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα.
Οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι κοντά στο « σημείο ανατροπής », όταν η φύση του αλλάζει εντελώς.
Αυτό θα συμβεί όταν η συνολική αποψίλωση των δασών φτάσει μεταξύ 20% και 25% - κάτι που θα μπορούσε να είναι τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...