Αποκαλύφθηκε: Το αφεντικό των λόμπι που δούλευε για ολιγάρχες έχει πρόσβαση στη Βουλή.

 Ο David Burnside, ο οποίος διευθύνει τη New Century Media, έλαβε το πάσο μετά την παραίτησή του από βουλευτής το 2005, αλλά αρνείται ότι χρησιμοποίησε για επαγγελματικούς λόγους.

Το αφεντικό μιας εταιρείας λόμπι που έχει κάνει δωρεές στο κόμμα των Τόρις και συμβούλεψε στενούς συμμάχους του Κρεμλίνου στην κοινοβουλευτική άδεια για να αποκτήσει πρόσβαση στην καρδιά του Γουέστμινστερ, μπορεί να αποκαλύψει το openDemocracy.

Ο Ντέιβιντ Μπέρνσαϊντ έλαβε το πάσο αφότου παραιτήθηκε από βουλευτή των Ενωτικών του Ολστερ το 2005. Τώρα διευθύνει τη New Century Media, η οποία έχει συμβουλέψει ρωσικές επιχειρήσεις και κορυφαίους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εταιρεία λόμπι έχει δωρίσει περισσότερες από 200.000 λίρες στο Συντηρητικό Κόμμα και έχει κάνει ακόμη και ιδιωτικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης.

Τώρα, τα αρχεία που αποκτήθηκαν από το openDemocracy δείχνουν ότι το Burnside χρησιμοποίησε το πάσο για να πραγματοποιήσει συχνά ταξίδια στο Κοινοβούλιο, σημειώνοντας εννέα επισκέψεις στο 2019 και άλλες τρεις το 2020.

Σήμερα, η New Century Media ανέφερε στο openDemocracy ότι καμία από τις επισκέψεις του Burnside στο Κοινοβούλιο δεν ήταν για εταιρικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, ο οποίος προεδρεύει μιας κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Ρωσία, είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε μια εταιρεία λόμπι με ιστορικό «διαπραγματεύσεις επιρροής για λογαριασμό των ρωσικών συμφερόντων» είχε χρησιμοποιήσει την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο για να ωφελήσει. τους πελάτες της.

«Φοβάμαι ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταλάβουμε πλήρως πώς τα χρήματα του Κρεμλίνου επηρεάζουν τη βρετανική πολιτική», είπε στο openDemocracy.

Ο Μπέρνσαϊντ είχε προηγουμένως καυχηθεί ότι εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τότε πρωθυπουργό, για το ρωσικό κρατικό πρακτικό ειδήσεων.


Το 2013, ο Burnside χρηματοδότησε ένα τραπέζι στο αποκλειστικό καλοκαιρινό πάρτι των Συντηρητικών, όπου καλεσμένοι του ήταν ο πλούσιος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο τζούντο, Βασίλι Σεστάκοφ. Εννοείται ότι ο Σεστάκοφ δεν ήταν πελάτης της New Century Media.


Η εταιρεία του λόμπι πλήρωνε επίσης 10.000 £ το μήνα σε έναν πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον Alexander Nekrassov, για να ενεργήσει ως σύμβουλος.


Ο Νεκράσοφος θεωρήθηκε ευρέως ως «απολογητής του Πούτιν» και ήταν παραγωγικός στη διάδοση παραπληροφόρησης. Το 2018, είπε ότι δεν υπάρχουν « αποδείξεις » ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ με τον νευρικό παράγοντα Novichok. Προσπάθησε επίσης να αμφισβητήσει τη δολοφονία του Alexander Litvinenko από τη Ρωσία το 2006.


Πριν από το θάνατό του το 2020 , ο Νεκράσοφος έκανε σχέσεις με εξέχουσες προσωπικότητες της βρετανικής πολιτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε μια περίπτωση, ο επιχειρηματίας και ο χορηγός του Brexit Arron Banks ισχυρίστηκε ότι ο Nekrassov ήταν «πρόθυμος να μας βοηθήσει από μια οπτική γωνία στην εκστρατεία Leave» και θα μπορούσε να είναι «ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο».


Ο γιος του Νεκράσοφ – ο οποίος ονομάζεται επίσης Άλεξ – παραμένει ανώτερος σύμβουλος της New Century Media, όπου έχει συμβουλέψει τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BP σχετικά με τη «στρατηγική διαχείριση φήμης» σχετικά με το μερίδιό του στη Rosneft, τη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου.


Τον Φεβρουάριο, η BP εκτόξευσε αυτό το μερίδιο μετά την «επιθετική πράξη» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο διευθυντής σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, επίσης από βρετανικές κυρώσεις αυτόν τον μήνα, με την κυβέρνηση να τον περιγράφει ως «δεξιό χέρι του Πούτιν».


Λόμπι πελάτες

Η New Century Media έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν μια σειρά από εταιρείες και ολιγάρχες που συνδέονται με τη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένων των Vladimir Makhlai και ουκρανικής καταγωγής Dmytro Firtash. Ωστόσο, η εταιρεία είπε στο openDemocracy ότι ποτέ δεν παρουσίασε Ρώσους πελάτες σε υπουργούς της κυβέρνησης.


Το Firtash έχει μεσολαβήσει σε συμφωνίες φυσικού αερίου με το Κρεμλίνο και επιβλήθηκε κυρώσεις από την Ουκρανία πέρυσι για εικαζόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς με ρωσικές αμυντικές εταιρείες. Καταζητείται επίσης από το FBI για κατηγορίες διαφθοράς.


Τα αρχεία δείχνουν ότι η New Century Media παρείχε στον Makhlai , έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο που κατέφυγε στη Βρετανία το 2005, «διαχείριση φήμης» και «προσωπικές εισαγωγές» σε άτομα στην πολιτική, ως μέρος ενός συμβολαίου 900.000 λιρών ετησίως. Όταν όμως η σχέση χάλασε, ο Burnside τον μήνυσε επιτυχώς στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Η εταιρεία έχει επίσης εκπροσωπήσει τον καζακικό κολοσσό εξόρυξης, Eurasian Resources Group. Ένας από τους διευθυντές του συγκροτήματος, ο Patokh Chodiev, τιμήθηκε με το Τάγμα της Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο το 2020.

Φοβάμαι ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταλάβουμε πλήρως πώς τα χρήματα του Κρεμλίνου έχουν επηρεάσει τη βρετανική πολιτική

Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών

Το 2011, ο Burnside και ο Nekrassov ενώθηκαν και οι δύο σε μια αντιπροσωπεία στη Μόσχα με τον άρχοντα δήμαρχο του City του Λονδίνου. Η επίσκεψη περιελάμβανε δεσμεύσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας και τον δήμαρχο της Μόσχας, με συζητήσεις για μια «νέα – και δυνητικά προσοδοφόρα – σχέση μεταξύ των δύο πόλεων».

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η New Century δεν έχει Ρώσους δισεκατομμυριούχους πελάτες ούτε πελάτες ρωσικής κρατικής εταιρείας. Δεν θα ενεργούσε ποτέ για οποιονδήποτε υπόκειται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η New Century δεν πληρώθηκε ποτέ από το Κρεμλίνο για να πραγματοποιήσει δραστηριότητες προώθησης ή πολιτικά λόμπι».

Οι ακτιβιστές της διαφάνειας καταδίκασαν σήμερα την πρακτική να δίνονται βουλευτικές άδειες σε βουλευτές που έγιναν λομπίστες.

«Η πρόσβαση VIP στους νομοθέτες είναι μια υψηλή τιμή για τους λομπίστες και τους πελάτες τους, και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από μια κοινοβουλευτική άδεια», δήλωσε ο Steve Goodrich, επικεφαλής έρευνας και ερευνητών στη Transparency International UK.

«Οι πρώην βουλευτές έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους παλιούς συναδέλφους τους, ωστόσο όσοι το αυτοκίνητο για εμπορικό πλεονέκτημα κάνουν κατάχρηση αυτού του προνομίου. Δεδομένων των εγγενών κινδύνων από την απονομή αυτών των αδειών σε παλιούς βουλευτές, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να εργάζονται στον κλάδο των δημοσίων σχέσεων, αυτή η πρακτική θα πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα περιορίσουν την πρόσβαση σε πρώην βουλευτές που έχουν γίνει εταιρικοί λομπίστες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτικές κάρτες τους θα απενεργοποιηθούν εάν δεν χρησιμοποιήσουν για ένα χρόνο. Οι πρώην βουλευτές θα πληρώσουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν πάσο μόνο εάν υπηρέτησαν για ελάχιστο αριθμό ετών.

Ένας αριθμός εταιρειών λόμπι και δημοσίων σχέσεων απομάκρυνε τους Ρώσους πελάτες τους μετά την εισαγωγή στην Ουκρανία. Ο ένας, ο Hudson Sandler, έχει γραφείο στη Μόσχα και έχει εργαστεί στο παρελθόν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου παραγωγής πετρελαίου της Gazprom.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ξεχωριστή εταιρεία, η Brunswick, τελείωσε τις εργασίες της για το αμφιλεγόμενο έργο του φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Και η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Powerscourt δεν συνεργάζεται πλέον με την εταιρεία εξόρυξης Nordgold, η οποία ελεγχόταν από την έγκριση της ΕΕ Ρώσο επιχειρήσεων Alexey Mordashov.

Ο Φράνσις Ίνγκαμ, επικεφαλής του Συνδέσμου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνιών, είπε στο Politico ότι η Ρωσία έχει γίνει ένα «κράτος παρία». Και πρόσθεσε: «Τα μέλη μας δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποστηρίξουν οργανώσεις που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ:ΕΡΕΥΝΕΣ DARK MONEY
Οι ολιγάρχες κρύβουν βρώμικα χρήματα στη Βρετανία λόγω των αποικιοκρατικών νόμων της
Συγγραφέας: Kojo KoramΌλα Τα Άρθρα Από:Kojo Koram

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...