Αποκλειστικό: Οι βρετανικές εταιρείες χρηματοδοτούν την έκθεση όπλων όπου η Ρωσία επιδεικνύει όπλα.

 Οι βρετανικές επιχειρήσεις χρηματοδότησαν μια έκθεση όπλων όπου οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων που υπόκεινται σε κυρώσεις επέδειξαν πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στην Ουκρανία, μπορεί να αποκαλύψει το openDemocracy.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κουίν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας της περασμένης εβδομάδας στο Ριάντ, η οποία περιλάμβανε τουλάχιστον τέσσερις ρωσικές εταιρείες υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλες των οποίων τα στελέχη έχουν επιβληθεί προσωπικά κυρώσεις.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων της Ρωσίας Rosoboronexport, μέρος του υπό κυρώσεις κρατικό όμιλο Rostec, προωθούσε τανκς και drones που ανεξάρτητοι ερευνητές όπλων στο Ίδρυμα Έρευνας Omega έχουν αναγνωρίσει ως όπλα που χρησιμοποίησε η Ρωσία στον πόλεμο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε επίσης βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ελικόπτερα που εκτίθενται από την εταιρεία να πυροβολούν κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Η κρατική εταιρεία αντιαεροπορικής εταιρείας Almaz-Antey, η οποία ήταν επίσης στην έκθεση, έχει τιμωρηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή «παρέχει βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας». Η UralVagonZavod, μια άλλη κρατική εταιρεία που υπόκειται σε κυρώσεις, η οποία κατασκευάζει τανκς, παρουσίαζε επίσης.

Μεταξύ των χορηγών «premium εταίρων» της έκθεσης ήταν η βρετανική εταιρεία κατασκευής όπλων BAE Systems, στην οποία ανατέθηκε σύμβαση 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών για την προμήθεια πυρομαχικών στο Υπουργείο Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2020.


Εν τω μεταξύ, η βρετανο-ολλανδική λογιστική εταιρεία KPMG συμπεριλήφθηκε ως ένας από τους «χρυσούς χορηγούς» της έκθεσης. Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η εταιρεία δημοσίευσε μια δήλωση ανακοινώνοντας ότι διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «επειδή [η] πιστεύει ότι κάνει το σωστό».


Άλλοι διεθνείς χορηγοί ήταν οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Boeing.


Η ικανότητα των Ρώσων κατασκευαστών και προμηθευτών να προωθούν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε πελάτες παγκοσμίως, με τη συμμετοχή σε εκθέσεις όπλων, ήταν καθοριστική για τη συνεχή επιτυχία του αμυντικού τομέα της Ρωσίας.


Η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από το Stockholm International Peace Research Institute – παρά τους αρκετούς γύρους κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη χώρα το 2014. 


Πιθανά εγκλήματα πολέμου

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από στρατεύματα από τη Λευκορωσία, έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία.


Αν και ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες με όπλα «υψηλής ακρίβειας», αναφορές από την Ουκρανία υποδηλώνουν την αδιάκριτη χρήση φονικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυκνοκατοικημένων κατοικημένων περιοχών. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν την πρώτη εβδομάδα της εισβολής.


Οι ενέργειες της Ρωσίας οδήγησαν σε ευρεία διεθνή καταδίκη και στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του ρωσικού κράτους και των ρωσικών εταιρειών καθώς και σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς του Πούτιν. Στις 2 Μαρτίου – τέσσερις ημέρες πριν από την έκθεση του Ριάντ – το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ξεκίνησε έρευνα για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στην Ουκρανία, μετά από παραπομπή από 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών.


Την ίδια μέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με συντριπτική πλειοψηφία 141 κατά πέντε κατά και 35 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να τηρήσει το διεθνές δίκαιο.


Πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της εισβολής –όπως τανκς, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα οχήματα– κατασκευάζονται από ρωσικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των UralVagonZavod και JSC Russian Helicopters, αμφότερα μέρος της κρατικής εταιρείας ομπρέλας Rostec. Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες έχουν διευκολύνει τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου. 


Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Omega, μεταξύ 2015 και 2021, πέντε μεγάλοι Ρώσοι κατασκευαστές άμυνας – Almaz-Antey, Rostec και οι θυγατρικές της JSC Russian Helicopters, UralVagonZavod και United Aircraft Corporation – μαζί με τη Rosoboronexport, συμμετείχαν σε 44 παγκόσμιες εκθέσεις όπλων. Αυτές περιελάμβαναν εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα.


Ερχόμενη έκθεση

Δεκάδες εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, παρέχοντας στις εταιρείες την ευκαιρία να συναντήσουν πιθανούς πελάτες, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να συνεργαστούν με κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες.


Η έκθεση της περασμένης εβδομάδας στο Ριάντ, η οποία ιδρύθηκε από τη Γενική Αρχή Στρατιωτικών Βιομηχανιών του Σαουδικού Βασιλείου, προωθήθηκε ως προσφορά «απαράμιλλων ευκαιριών δικτύωσης» για αμυντικές εταιρείες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 800 εκθέτες από 45 χώρες και οι εμπορικοί επισκέπτες ήταν περίπου 80.000. Εκτός από ένα συνέδριο και σεμινάρια, η εκδήλωση περιελάμβανε πολλές ζωντανές επιδείξεις στρατιωτικών τεχνολογιών, με σκοπό να αναδείξουν τις δυνατότητες του εξοπλισμού των εκθετών.


Στους Ρώσους εκθέτες προστέθηκαν δεκάδες εταιρείες από άλλες μεγάλες χώρες εξαγωγής αμυντικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας.


Ρωσικές και Λευκορωσικές εταιρείες είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη 17η έκθεση και συνέδριο Defense Services Asia (DSA) στην Κουάλα Λουμπούρ αργότερα αυτόν τον μήνα, που φιλοξενήθηκε και συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και Εσωτερικών της Μαλαισίας.


Ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παρευρεθούν πλέον.


Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε στο openDemocracy ότι ο Κουίν παρευρέθηκε στην έκθεση όπλων για να προωθήσει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι δεν υπήρξε καμία επαφή μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.


Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εισαγάγει τις μεγαλύτερες και πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε βασικούς οργανισμούς του αμυντικού τομέα και της απαγόρευσης της εξαγωγής κρίσιμων τεχνολογιών. Συνεχίζουμε να πιέζουμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει ως σθεναρά και η διεθνής δέσμευση, σε εκδηλώσεις όπως η Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιρροή άλλων εθνών».


Ένας εκπρόσωπος της BAE Systems δήλωσε: «Όπως πολλές κορυφαίες εταιρείες ασφάλειας και άμυνας, συμμετείχαμε στο World Defense Show για να συνεργαστούμε με τις ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουμε από όλο τον κόσμο. Η απόφασή μας να χορηγήσουμε την εκδήλωση πάρθηκε πέρυσι. Λυπούμαστε για την παρουσία Ρώσων εκπροσώπων στην εκδήλωση και δεν είχαμε καμία σχέση με καμία από τις ρωσικές εταιρείες ή εκπροσώπους στην έκθεση».


Η KPMG δεν είχε απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό τη στιγμή της δημοσίευσης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ:ΣΠΙΤΙ
Μαθήτρια του Χάκνεϊ που αναζητήθηκε από την αστυνομία σπάει τη σιωπή
Συγγραφέας: Anita MureithiΌλα Τα Άρθρα Από:Anita Mureithi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...