Οι Εργατικοί κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι κρύβει συναντήσεις με Ρώσους ολιγάρχες

 Ο πρωθυπουργός απέτυχε να δημοσιεύσει λίστες επισκεπτών στην εξοχική κατοικία του, πυροδοτώντας φόβους για αδιαφάνεια.

Το Εργατικό Κόμμα κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι σκόπιμα απέκρυψε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις στην εξοχική κατοικία του, Cheques.

Μια πηγή με συνδέσμους με το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) είπε στο openDemocracy ότι υπήρχαν «εσωτερικές ανησυχίες» σχετικά με τη χρήση του Checkers ως «χωρίς έγγραφα» κανάλι για τις επιχειρήσεις του Συντηρητικού Κόμματος.


Η Άντζελα Ρέινερ, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τα ζωτικής σημασίας δεδομένα διαφάνειας συγκαλύπτονται για να αποφευχθεί ο έλεγχος σχετικά με το ποιον διασκεδάζει ο πρωθυπουργός.


Ο Ρέινερ είπε: «Τι έχει να κρύψει ο πρωθυπουργός; Με ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τις μυστικές συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον με Ρώσους ολιγάρχες, είναι σημαντικό το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου να δημοσιοποιήσει αυτά τα δεδομένα».

Ο Υπουργικός Κώδικας αναφέρει ότι τα πούλια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κομματικές πολιτικές εργασίες. Όταν ο πρωθυπουργός φιλοξενεί το Συντηρητικό Κόμμα ή προσωπικές εκδηλώσεις στο Checkers, θα πρέπει να είναι εις βάρος του με, όπως αναφέρει ο κώδικας, «δεν πέφτει κόστος στο δημόσιο ταμείο».


Λεπτομέρειες των επισκεπτών που επισκέφθηκαν το Checkers και το Chevening, το κτήμα χάρης και ευνοϊκής μεταχείρισης του υπουργού Εξωτερικών, δημοσιεύονταν τακτικά στο παρελθόν, αλλά η πρακτική φαίνεται να έληξε λίγο αφότου ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε την πλειοψηφία των Συντηρητικών το 2015.


Σε μια πρόσφατη απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τη δημοσίευση των επισκεπτών του Checkers, ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Μάικλ Έλις επεσήμανε τα επίσημα δεδομένα διαφάνειας που δεν έχουν ενημερωθεί από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.


Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί για τη σχέση του με τον Εβγκένι Λεμπέντεφ, τον ρωσικής καταγωγής μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Ο Τζόνσον φέρεται να υπερέβη τις ανησυχίες για την ασφάλεια για να δώσει στον Λεμπέντεφ μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.


Λίγο πριν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τον διαγωνισμό ηγεσίας των Συντηρητικών και γίνει πρωθυπουργός το 2019, το openDemocracy δημοσίευσε τις πρώτες πλήρεις λεπτομέρειες των επισκέψεών του στη βίλα του Λεμπέντεφ στην Ούμπρια της Ιταλίας. Αυτή την εβδομάδα οι Εργατικοί έγραψαν στο Υπουργείο Εσωτερικών ρωτώντας αν κρατήθηκε οποιοδήποτε αρχείο αυτής της συνάντησης.


Το openDemocracy είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι, τον Μάρτιο του 2020, ο Lebedev και ο Johnson είχαν μια «προσωπική» συνάντηση λίγες μέρες πριν από το lockdown για τον COVID-19.


Ο Μπόρις παίζει με τους δικούς του κανόνες. Αν δεν το ξέραμε στην αρχή, το ξέρουμε τώρα


Ένας συντηρητικός βουλευτής, ο οποίος επικρίνει σειριακά το ιστορικό του Τζόνσον ως πρωθυπουργός, είπε στο openDemocracy: «Ο Μπόρις παίζει με τους δικούς του κανόνες. Αν δεν το ξέραμε στην αρχή, το ξέρουμε τώρα. Είναι απρόθυμος να χρησιμοποιήσει τα δικά του χρήματα σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον ρόλο του ως πρωθυπουργού».


Ο Johnson έχει φόρμα όταν πρόκειται να καθυστερήσει τη δημοσίευση δυνητικά επιζήμιων πληροφοριών.


Τον Μάρτιο του 2019, η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου (ISC) εξέτασε τη ρωσική παρέμβαση στη βρετανική πολιτική. Η 50 σελίδων «Russia Report» στάλθηκε στον Johnson στον αριθμό 10 τον Οκτώβριο. Τελικά δημοσιεύτηκε, με μεγάλη επεξεργασία, τον Ιούλιο του 2020.


Η έκθεση για τη Ρωσία διαπίστωσε ότι «πολλοί Ρώσοι με πολύ στενούς δεσμούς με τον Πούτιν» ήταν «καλά ενσωματωμένοι στην επιχειρηματική και κοινωνική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Τζόνσον αρνήθηκε να ενεργήσει στο συμπέρασμά του ότι η κυβέρνηση πρέπει «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να... αμφισβητήσει την ατιμωρησία των ελίτ που συνδέονται με τον Πούτιν».


Αν και είναι παράνομο για οποιονδήποτε Ρώσο υπήκοο να κάνει δωρεά σε πολιτικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όσοι έχουν διπλό καθεστώς ΗΒ-Ρωσίας ή υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου με σημαντικούς δεσμούς με το Κρεμλίνο του Πούτιν, έχουν κάνει δωρεές στο Συντηρητικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια. Οι Εργατικοί ισχυρίζονται ότι δωρητές που συνδέονται με τη Ρωσία έχουν δώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια λίρες στους Συντηρητικούς από τότε που ο Τζόνσον έγινε ηγέτης.


Οι πρωθυπουργοί έχουν συχνά διασκεδάσει τους επισκέπτες στο Chequers. Η τελευταία ανακοίνωση διαφάνειας από την εποχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην εξουσία έδειξε ότι, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, επισκέφτηκαν όλοι το Chequers.


Αλλά δεν δημοσιεύθηκαν πλήρεις λίστες με αυτούς που ο Κάμερον διασκέδασε στο Checkers. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κάμερον, αυτή η έλλειψη διαφάνειας επικρίθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Προτύπων στη Δημόσια Ζωή, Sir Alistair Graham. Είπε ότι το κοινό «είχε το δικαίωμα να είναι καχύποπτο» και ότι οι επιμέρους λίστες κινδύνευαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση.


Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου προσεγγίστηκε για σχολιασμό, αλλά δεν είχε απαντήσει ακόμη τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστεί για εβδομάδες – αν όχι μήνες

Συγγραφέας: Paul RogersΌλα Τα Άρθρα Από:Πολ Ρότζερς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...