Άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, αλλά πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι

 KYIV, 2 Μαΐου (Reuters) - Επιχείρηση για την έξοδο αμάχων από το κατεστραμμένο ουκρανικό λιμάνι Μαριούπολη ήταν σε εξέλιξη τη Δευτέρα, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι στο χαλυβουργείο Azovstal, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στη ρωσική πολιορκία.

Μια πρώτη ομάδα εκτοπισμένων επρόκειτο να φτάσει σε μια πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία βορειοδυτικά της Μαριούπολης το πρωί της Δευτέρας.Η υπάλληλος του εργοστασίου χάλυβα Azovstal Valeria, το επίθετο αποκρύπτεται, εκκενώθηκε από τη Μαριούπολη, αγκαλιάζει τον γιο της Matvey, ο οποίος είχε φύγει νωρίτερα από την πόλη με τους συγγενείς του, καθώς

Αλλά οι άνθρωποι που ήταν ακόμα κολλημένοι εκεί έμειναν από νερό, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τους έριξαν στο βιομηχανικό συγκρότημα, του οποίου το δίκτυο αποθηκών και σηράγγων παρείχε καταφύγιο από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

Η κατάσταση έχει γίνει σημάδι μιας πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk.

Στο διεθνές μέτωπο, οι υπουργοί Ενέργειας από χώρες της ΕΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επείγουσες συνομιλίες για να σχεδιάσουν μια απάντηση στο αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια ή να αντιμετωπίσουν τη διακοπή της προμήθειας τους.

Ενώ η ΕΕ έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, το ζήτημα του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού έχει θέσει ένα δίλημμα που απειλεί να σπάσει το ενιαίο μέτωπο.

Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται τώρα στη συντριβή της αντίστασης στη νότια και ανατολική Ουκρανία, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τώρα στον τρίτο μήνα του.

Οι επιθέσεις της έχουν ισοπεδώσει πόλεις, έχουν σκοτώσει χιλιάδες πολίτες και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, έχει γίνει εμβληματική της βαρβαρότητας του πολέμου και του πόνου των απλών ανθρώπων.

ι δυνάμεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ελέγχουν τώρα σχεδόν όλη την πόλη, συνδέοντας τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία δυτικά και ανατολικά.

Περίπου 100 άμαχοι που εκκενώθηκαν από το χαλυβουργείο Azovstal επρόκειτο να φτάσουν στην πόλη Zaporizhzhia, 230 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, που ελέγχεται από την Ουκρανία, το πρωί της Δευτέρας.

«Για πρώτη φορά, είχαμε δύο ημέρες κατάπαυσης του πυρός σε αυτό το έδαφος και καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερους από 100 αμάχους - γυναίκες, παιδιά», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νυχτερινή ομιλία σε βίντεο.

Πλάνα από το εσωτερικό του χαλυβουργείου έδειξαν μέλη του συντάγματος του Αζόφ να βοηθούν αμάχους μέσα στα ερείπια και να επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο.

Όμως εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα.

Ένας μεγαλύτερος εκτοπισμένος συνοδευόμενος από μικρά παιδιά είπε ότι οι επιζώντες τελείωσαν γρήγορα από φαγητό.

"Τα παιδιά πάντα ήθελαν να φάνε. Ξέρετε, οι ενήλικες μπορούν να περιμένουν", είπε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι συμμετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τα μέρη της σύγκρουσης, αλλά είπε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Περισσότεροι από 50 άμαχοι έφτασαν σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας σε εδάφη που ελέγχεται από τη Ρωσία την Κυριακή αφού διέφυγαν από τη Μαριούπολη, δήλωσε φωτογράφος του Reuters. Διαβάστε περισσότερα

Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απαλλαγή της από τον αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο που απειλεί να εξελιχθεί σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή ότι η Μόσχα ήθελε μόνο να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλορώσων Ουκρανών στα ανατολικά και δεν απαιτούσε από τον Ζελένσκι να «παραδοθεί» ως προϋπόθεση για την ειρήνη.

Απαιτούμε να εκδώσει εντολή να απελευθερωθούν οι άμαχοι και να σταματήσει η αντίσταση. Ο στόχος μας δεν περιλαμβάνει την αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την ανατολική πόλη Rubizhne και να προετοιμάσουν μια επίθεση στο Sievierodonetsk. Πιο ανατολικά, ο κυβερνήτης της Ντνίπρο Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο είπε ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα σιλό σιτηρών, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς τις τελευταίες 24 ώρες.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μπέλγκοροντ, τη νότια ρωσική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Η αιτία των εκρήξεων δεν ήταν αμέσως σαφής, αλλά το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για διασυνοριακές επιθέσεις. Ο Γκλάντκοφ είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Η Μόσχα πιέζει για πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έλεγχαν ήδη τμήματα των επαρχιών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ πριν από την εισβολή.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθούν σε μια προσπάθεια να βρουν μια διέξοδο από το δίλημμα που θέτει ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της.

Η Γερμανία και άλλοι έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για απότομη διακοπή των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων λόγω φόβου οικονομικής ζημιάς, ενώ η Μόσχα απαιτεί από τους Ευρωπαίους αγοραστές να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια ή να αντιμετωπίσουν τη διακοπή της προμήθειας τους.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, αφού αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της να πληρώσουν ουσιαστικά σε ρούβλια.

Καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν προθεσμίες πληρωμής φυσικού αερίου αργότερα αυτόν τον μήνα, τα κράτη της ΕΕ πρέπει να διευκρινίσουν εάν οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν το καύσιμο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι πληρωμές σε ρούβλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της οικονομίας της Ρωσίας από τις επιπτώσεις των κυρώσεων, ενώ τα έσοδα από τα καύσιμα μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης. Διπλωμάτες είπαν ότι η ΕΕ οδεύει προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορά από τους Hamuda Hassan και Jorge Silva στη Dobropillia της Ουκρανίας, τη Natalia Zinets στο Κίεβο. Πρόσθετες αναφορές από δημοσιογράφους του Reuters. Γράφει ο Lincoln Feast και ο Angus MacSwan. Μοντάζ από τους Stephen Coates και Nick Macfie

Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...