Νήσοι Σολομώντος για την επίβλεψη της κινεζικής αστυνομίας που επιχειρεί εκεί -επίσημος

 ΣΥΔΝΕΪ, 2 Μαΐου (Reuters) - 
Η αστυνομική παρουσία της Κίνας στο πλαίσιο ενός νέου συμφώνου ασφαλείας θα ενισχύσει τις δυνατότητες των Νήσων Σολομώντα, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσει τεχνικές στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού στην Αυστραλία σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα. .
Ήδη σε επιφυλακή σχετικά με το σύμφωνο λόγω ανησυχιών ότι δίνει στον κινεζικό στρατό στρατηγική βάση στον Ειρηνικό, οι δυτικοί σύμμαχοι ανησυχούν επίσης ότι η κινεζική αστυνομία που στάλθηκε εκεί μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες «αδίστακτες» τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να καταπνίξουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Διαβάστε περισσότερα
Οι Νήσοι του Σολομώντα "ενισχύουν τις δυνατότητές τους" αφού η τοπική αστυνομία δεν μπόρεσε να περιορίσει τις αντικυβερνητικές ταραχές στην περιοχή Chinatown της πρωτεύουσας Honiara τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Νήσων Σολομώντος στην Αυστραλία Ρόμπερτ Σίσιλο στο ABC Radio.
Σύμφωνα με το σύμφωνο, η κινεζική στρατιωτική αστυνομία θα μπορούσε να κληθεί, αλλά θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση της Αστυνομικής Δύναμης των Νήσων Σολομώντα, όπως ακριβώς η αυστραλιανή αστυνομία που έχει αναπτυχθεί εκεί, είπε.
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε όσον αφορά την αντιμετώπισή τους για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου, όπως το Χονγκ Κονγκ, δεν συμβαίνει στη χώρα μας», είπε.
Αν και οι λεπτομέρειες του συμφώνου ασφαλείας δεν έχουν αποκαλυφθεί, η πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος, Manesseh Sogavare, απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης κινεζικής στρατιωτικής βάσης και είπε ότι καλύπτει την αστυνόμευση επειδή μια συμφωνία με τον παραδοσιακό εταίρο της Αυστραλίας ήταν «ανεπαρκής». Διαβάστε περισσότερα
«Δεν επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από την Αυστραλία, αλλά επιδιώκουμε περισσότερη συνεργασία με την Κίνα», είπε ο Σισίλο.
Η ανεργία ήταν ένας παράγοντας στις ταραχές του Νοεμβρίου, είπε. Η Καμπέρα θα μπορούσε να «προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις μας» παρέχοντας περισσότερες θεωρήσεις εργασίας και άδειες μόνιμης διαμονής.
Η Αυστραλία είχε χορηγήσει 3.000 βίζες σε πολίτες του νησιού Σολομώντα στο πλαίσιο ενός εργασιακού προγράμματος που επιτρέπει στους νησιώτες του Ειρηνικού να εργάζονται σε αγροτικές περιοχές.
«Μακάρι να μπορούσε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλες τις μητροπολιτικές πόλεις της Αυστραλίας... όπου η ζήτηση για υδραυλικούς, κτιστάδες, φροντιστές, οικιακούς υπαλλήλους... είναι τεράστια», είπε.
Οι Νήσοι του Σολομώντα έχουν πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους και στηρίζονται σε ξένη βοήθεια από την Αυστραλία, και όλο και περισσότερο την Κίνα, για να ενισχύσουν την οικονομία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...