Το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματικού

  Το σώμα του συνταγματάρχη του IRGC Hassan Sayyad Khodaei βρίσκεται ακίνητο στο αυτοκίνητό του μετά τη δολοφονία του από άγνωστους ένοπλους επιτιθέμενους στις 22 Μαΐου 2022. (Φωτογραφία: IRNA) Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός αξιωματικού της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησε με τους  New York Times (NYT).


Ο συνταγματάρχης του IRGC Hassan Sayyad Khodaei βρισκόταν στο αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του στο κέντρο της Τεχεράνης όταν ένοπλοι επιτιθέμενοι με δύο μοτοσικλέτες τον πυροβόλησαν πέντε φορές.


Η έκθεση των NYT ισχυρίζεται ότι η δολοφονία είχε ως στόχο τον εκτροχιασμό των συνομιλιών για την άρση των κυρώσεων που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο είχε δώσει στο Ιράν σημαντική ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.


Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, σκοτώνοντας τον Khodaei, το Ισραήλ προσπάθησε να υπονομεύσει κάθε πιθανότητα για την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το θέμα της μαύρης λίστας του IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση.


Στις 25 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έγραψε στο Twitter για να χαιρετίσει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του IRGC ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO).


Η κίνηση του Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε από ανώνυμο ανώτερο στέλεχος που μίλησε με το  Politico .


Η Ουάσιγκτον όρισε το IRGC ως FTO τον Απρίλιο του 2019, ως μέρος της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός μιας χώρας προστέθηκε στη μαύρη λίστα.


Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz πραγματοποίησε  έκτακτο ταξίδι  στην Ουάσιγκτον από φόβο ότι ο στενότερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ προσπαθούσε να προχωρήσει στις  συνομιλίες της Βιέννης  με το Ιράν και τα κράτη μέλη της ΕΕ και ότι οι όροι με τους οποίους ήταν έτοιμες να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ. «Δεν ήταν καλό για το Ισραήλ».


Σύμφωνα με τον ανώνυμο αξιωματούχο που μίλησε με τους NYT, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι ο Khodaei ήταν ο υποδιοικητής της Μονάδας 840, μιας μυστικής ομάδας που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πίσω από «απαγωγές και δολοφονίες ξένων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών πολιτών και αξιωματούχων».


Το Ιράν έχει αρνηθεί την ύπαρξη της Μονάδας 840.


Μετά τη δολοφονία, ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi υποσχέθηκε « σίγουρη εκδίκηση » για τον συνταγματάρχη του IRGC, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αναπληρωτής Ε&Α του Οργανισμού Βιομηχανικής Άμυνας, βασικό υποτμήμα του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας και ένα από τα βασικά μυαλά πίσω από το Ιράν. γραμμή παραγωγής drone.


Μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός στρατηγού του IRGC έλαβε χώρα επίσης στην περιοχή Sistan-Baluchestan στις 23 Απριλίου . Ένα κατασκοπευτικό κύκλωμα συνδεδεμένο με τη Μοσάντ καταστράφηκε  από  μονάδες πληροφοριών του Ιράν στην ίδια επαρχία λίγες μέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Λέξεις-κλειδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...