Η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να διευκρινίσει το διάταγμα του Πούτιν για το Sakhalin-2

 ΤΟΚΙΟ, 5 Ιουλίου - RIA Novosti. Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού διευκρινίσεις σχετικά με το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για το έργο Sakhalin-2, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Όσον αφορά το έργο Sakhalin-2, είναι σημαντικό για τη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού για τη χώρα μας. Το διάταγμα του Προέδρου (της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν - επιμ.) δεν σημαίνει ότι οι προμήθειες ενέργειας από τη Σαχαλίνη θα σταματήσουν αμέσως. , επί του παρόντος διεξάγεται λεπτομερής ανάλυση πληροφοριών σχετικά με το πώς θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ιαπωνικών εταιρειών βάσει αυτού του διατάγματος, καθώς και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις προμήθειες LNG στην Ιαπωνία», είπε ο υπουργός.<">Ως προς αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, το Τόκιο ζήτησε από τη Μόσχα να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και άλλες λεπτομέρειες. Η συλλογή πληροφοριών συνεχίζεται.

Προεδρικό Διάταγμα

Νωρίτερα, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο διαχειριστής του έργου - Sakhalin Energy (κοινοπραξία μεταξύ Gazprom , Shell , Mitsui και Mitsubishi) - θα αντικατασταθεί από μια νέα ρωσική νομική οντότητα. Και η ιδιοκτησία της εταιρείας θα γίνει ιδιοκτησία της Ρωσίας .
Τα μερίδια του εγκεκριμένου κεφαλαίου του νέου φορέα εκμετάλλευσης Sakhalin-2, που δημιουργήθηκε αντί της Sakhalin Energy, θα ανήκουν στην Gazprom Sakhalin Holding και στη νεότερη εταιρεία εκμετάλλευσης, ενώ οι ξένοι συμμετέχοντες πρέπει να ειδοποιήσουν τη ρωσική κυβέρνηση ένα μήνα πριν τη συγκατάθεσή τους. αποδέχονται τις μετοχές τους στο νέο φορέα εκμετάλλευσης, κατ' αναλογία με τις τρέχουσες. Ταυτόχρονα, ξένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μετοχές του νέου φορέα εκμετάλλευσης, σε αναλογία με τις τρέχουσες μετοχές τους στη Sakhalin Energy. Επίσης, σύμφωνα με το διάταγμα, όλοι οι εργαζόμενοι του τρέχοντος χειριστή Sakhalin -2 Sakhalin Energy πρέπει να μεταφερθούν στη δομή του νέου φορέα εκμετάλλευσης
Bloomberg: Ο Πούτιν έχει προκαλέσει σκληρό αγώνα στη Δύση με ένα διάταγμα

"Σαχαλίνη-2"

Το Sakhalin-2 είναι ένα έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναπτύσσει δύο κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βορειοανατολικά της υφαλοκρηπίδας Sakhalin - το Piltun-Astokhskoye (κυρίως πετρέλαιο) και το Lunskoye (κυρίως φυσικό αέριο). Η υποδομή περιλαμβάνει τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, μια ολοκληρωμένη χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας, έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και μια μονάδα LNG με χωρητικότητα σχεδιασμού 9,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Ο φορέας εκμετάλλευσης είναι η Sakhalin Energy, στην οποία η Gazprom κατέχει το 50% συν μία μετοχή, η Shell κατέχει το 27,5% μείον μία μετοχή, η Mitsui & Co. Ltd - 12,5%, Mitsubishi Corporation - 10%.
Το έργο δίνει στην Ιαπωνία το 9% του συνόλου του LNG που εισάγει.
Η Shell ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την απόφασή της να αποσυρθεί από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και την Gazprom Neft , συμπεριλαμβανομένων των Sakhalin-2, Yenisei και Salym Petroleum, και να σταματήσει να συμμετέχει στο Nord Stream 2 . Σύμφωνα με τη Shell, το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία θα πρέπει να χάσει από 4 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον τερματισμό αυτής της δραστηριότητας στη Ρωσία. Οι ιαπωνικές εταιρείες και η κυβέρνηση της χώρας τόνισαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο έργο, καθώς η συμμετοχή σε αυτό επιτρέπει τη σταθερή παροχή ενεργειακών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...