Ιταλία: Η Μελόνι σχηματίζει κυβέρνηση, παρουσίασε το υπουργικό της συμβούλιο στον πρόεδρο Ματαρέλα

 Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας δεξιάς κυβέρνησης που έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Μελόνι, νικήτρια των γενικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου 2022 ως επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ιταλία και σχηματίζει την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχτηκε την εντολή και παρουσίασε τον κατάλογο των υπουργών της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προεδρικός αξιωματούχος Ούγκο Ζαμπέτι μετά από διαβούλευση με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στο παλάτι του Κουιρινάλε.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί επίσημα το πρωί τoυ Σαββάτου και την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσει η Βουλή προκειμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Μελόνι ηγείται ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.


Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταϊάνι, του Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι είκοσι έξι. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μελόνι θα ορκιστεί αύριο το πρωί στις 10 τοπική ώρα.

Η 68η κυβέρνηση της Ιταλίας από το 1946 αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης ύφεσης, των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και του τρόπου παρουσίασης ενός ενιαίου μετώπου για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...