Η Ιαπωνία όριζε την Κίνα ως τον κύριο αντίπαλό της στο white paper του 2019 για την άμυνα, λόγω ανησυχιών πως η περιφρόνηση της Κίνας προς τις διεθνείς νόρμες, η πίεση προς την Ταϊβάν και ο ταχύς εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεών της συνιστούσαν σοβαρή απειλή ασφαλείας.
Οι ανησυχίες αυτές έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μειώνοντας την αντίσταση της ιαπωνικής κοινής γνώμης στον επανεξοπλισμό, λένε ειδικοί ασφαλείας.Η ιαπωνική κυβέρνηση «έχει τον άνεμο από πίσω της και θα τον χρησιμοποιήσει για να κάνει ό,τι θέλει» είπε ο Τακάσι Καβακάμι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τακουσόκου στο Τόκιο. Υποδεικνύοντας το 2027 ως τη στιγμή που η ισορροπία ισχύος της ανατολικής Ασίας μπορεί να γυρίσει υπέρ της Κίνας, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, πρόσθεσε.
Πέραν του ότι θα είναι η επόμενη φορά που οι αντιπρόσωποι του κομμουνιστικού κόμματος θα συγκεντρωθούν στο Πεκίνο, το 2027 είναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο στον «οδικό χάρτη» του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Μιλώντας πέρυσι στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, τότε επικεφαλής της διοίκησης Ινδικού- Ειρηνικού, είπε ότι η απειλή της Κίνας προς την Ταϊβάν θα μπορούσε να «εκδηλωθεί» εκείνο το έτος.
Για την Ιαπωνία το να τεθεί η Ταϊβάν υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα ήταν καταστροφικό επειδή θα έθετε σε κίνδυνο ναυτικές οδούς- κλειδιά, από όπου διέρχεται σχεδόν όλο το πετρέλαιο της Ιαπωνίας και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιεί στον κατασκευαστικό της τομέα. Επίσης θα έδινε στο κινεζικό ναυτικό απεριόριστη πρόσβαση στον δυτικό Ειρηνικό από βάσεις στο νησί.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτρεικών είπε πως η Ιαπωνία χρησιμοποιούσε την Κίνα ως πρόσχημα για εξοπλισμούς. «Πολιτικές δυνάμεις στην Ιαπωνία έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα την Κίνα ως πρόσχημα για να μεγαλοποιήσουν σκόπιμα τις περιφερειακές εντάσεις. Κάνοντας το αυτό, η ιαπωνική πλευρά ψάχνει μόνο αφορμές για να ενισχύσει και να επεκτείνει τις ένοπλες δυνάμεις της» απάντησε στο Reuters το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Στο συνέδριο στο Πεκίνο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επιτάχυνση των σχεδίων της Κίνας για τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων διεθνούς κλάσης, και είπε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να λύσει το ζήτημα της Ταϊβάν.
Το σενάριο της Ταϊβάν
Οι πολύπλοκες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της Ιαπωνίας με τον μεγαλύτερο γείτονά της σημαίνουν πως είναι μάλλον απίθανο να δεσμευτεί ευθέως για την άμυνα της Ταϊβάν. Ωστόσο τα κοντινότερα στην Ταϊβάν ιαπωνικά εδάφη είναι σε απόσταση 150 χλμ από το νησί, οπότε θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια σύγκρουση με έναν αντίπαλο που δαπανά πάνω από τα τετραπλάσια στις ένοπλες δυνάμεις του.
Η Κίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταλάβει ιαπωνικά νησιά κοντά στην Ταϊβάν για να στήσει αεράμυνες και να αποκρούσει κάποια αντεπίθεση, είπε Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος που εμπλέκεται στους σχεδιασμούς.
Σημειώνεται πως η Κίνα είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε ύδατα λιγότερο από 160 χλμ από αυτά τα νησιά τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια ασκήσεων μετά από επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, κάτι το οποίο το Πεκίνο καταδίκασε ως αμερικανική παρέμβαση.
Ιαπωνικές στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια και κέντρα επιμελητείας θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ελκυστικούς στόχους για κινεζικά πυραυλικά πλήγματα επειδή θα ήταν σημεία εξόρμησης των αμερικανικών δυνάμεων.
Καταρτίζοντας τα αμυντικά της σχέδια, η Ιαπωνία πρέπει να λάβει υπόψιν ένα σενάριο στο οποίο η Ουάσινγκτον δεν αντιδρά σε μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, είπε ο Γιασουχίρο Ματσούντα, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και πρώην ερευνητής του υπουργείου Άμυνας. «Αν η Ιαπωνία μπορεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες...τότε οι υπολογισμοί της Κίνας για επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων, το κόστος και το ρίσκο μιας επιχείρησης στην Ταϊβάν θα είναι πολύ υψηλό» είπε ο Ματσούντα κατά τη διάρκεια online συζήτησης που διοργάνωσε το Rand Corporation.
Κούρσα εξοπλισμών
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση», έχει βοηθήσει στη μετατόπιση της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία πιο μακριά από τον μεταπολεμικό πασιφισμό που κυριαρχεί στην αμυντική της πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το ΝΗΚ αυτόν τον μήνα, το 55% από ένα σύνολο 1.247 άτομα που ερωτήθηκαν είπαν ότι ήταν υπέρ αυξημένων αμυντικών δαπανών, ενώ κατά ήταν το 29%. Από αυτούς που ήταν υπέρ της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, το 61% είπε ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να πληρώσει με περικοπές δημοσίων δαπανών.
Τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κέρδισε τις εθνικές εκλογές της άνω Βουλής με δέσμευση να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες. Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό στα περίπου 10 τρισεκατομμύρια γιεν (68 δισ. δολάρια) εντός πέντε ετών.
Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα πάνε σε μεγαλύτερης εμβέλειας πυραύλους- βελτιωμένους Type 12 της Mitsubishi Heavy Industries (MHI) , Joint Strike Missiles της Kongsberg και Joint Air-to-Surface Standoff Missiles της Lockheed Martin- που μπορούν να χτυπήσουν πλοία σε μεγάλη απόσταση και χερσαίους στόχους σε Κίνα ή Βόρεια Κορέα.
Μεταξύ των μεγάλων προγραμμάτων είναι ένα νέο μαχητικό για ένταξη σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2030 που πιθανώς θα συγχωνευθεί με το stealth μαχητικό Tempest που προτείνει η Βρετανία σε ένα πρόγραμμα από την ΜΗΙ και τη BAE Systems. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα ωφελούσε επίσης αμερικανικές εταιρείες όπως η Lockheed, η Boeing Co και η Northrop Grumman Corp. Πιο άμεσα, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να αυξήσει τα αποθέματα ανταλλακτικών και πυρομαχικών που θα χρειάζονταν οι ένοπλες δυνάμεις της σε μια σύγκρουση.
«Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε πράγματα που μπορούμε να θέσουμε σε υπηρεσία εντός πέντε ετών» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο Κισίντα θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα σχέδια στρατιωτικών δαπανών τον Δεκέμβριο, μαζί με μια αναθεωρημένη στρατηγική ασφαλείας. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να δώσει στην Ιαπωνία έναν μεγαλύτερο ρόλο περιφερειακής ασφαλείας δίπλα στις ΗΠΑ, που έχουν χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία στην Ιαπωνία.
Αναλυτές θεωρούν πως η Ιαπωνία δεν θα σταματήσει να εστιάζει στην Κίνα, ακόμα και ενώ η Βόρεια Κορέα είναι εν μέσω ενός νέου κύκλου πυραυλικών δοκιμών, με τις πιο πρόσφατες εξ αυτών την Παρασκευή, και περιλαμβανομένης της πρώτης πτήσης πάνω από την Ιαπωνία από το 2017. Μετά το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συνεχίσει με πυρηνική δοκιμή.
Η Ιαπωνία θέλει να αφήσει τη Νότια Κορέα να ηγηθεί όσον αφορά στη διαχείριση του βόρειου γείτονά της, είπε ανώτερος αξιωματικός των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Δεν βλέπω τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας να οδηγούν σε κάποια σημαντική αλλαγή» ως προς την εστίαση της Ιαπωνίας στην Κίνα, είπε ο Μπόντζι Οχάρα, συνεργάτης του Sasakawa Peace Foundation και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στην ιαπωνική πρεσβεία στην Κίνα. Οι τελευταίες ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν ακόμα και να βοηθήσουν να αυξηθεί η στήριξη της κοινής γνώμης, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου