“We must take advantage of the European Political Community to prepare for EU enlargement”

 Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα υπό την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ιδέα ενός τέτοιου φόρουμ ξεκίνησε στις 9 Μαΐου από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιτρέψει «στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις βασικές μας αξίες να βρουν ένα νέο χώρο για πολιτική συνεργασία, ασφάλεια, συνεργασία σε ενέργεια, μεταφορές, επενδύσεις, υποδομές, μετακινήσεις ανθρώπων και ειδικότερα της νεολαίας μας». Αντιμέτωπη με την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη, όπου πολλοί πολίτες θυσιάζουν τη ζωή τους στο όνομα μιας ευρωπαϊκής φιλοδοξίας, αυτή η πρωτοβουλία δημιούργησε ελπίδες ότι η ΕΕ θα αποκτήσει ένα νέο εργαλείο για την προώθηση της προσέγγισης με τις υποψήφιες χώρες. Πράγματι, το EPC μπορεί να δημιουργήσει ένα ενδιάμεσο πολιτικό στάδιο μεταξύ απλών συμφωνιών σύνδεσης και πλήρους ένταξης, χωρίς να περιμένει από τους υποψηφίους να είναι πλήρως έτοιμοι να αφομοιώσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διαβάστε επίσης τη στήλη: Άρθρο που προορίζεται για τους συνδρομητές μας «Μόνο η Ευρώπη έχει την απαραίτητη διάσταση για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου και επαρκούς αμυντικού συστήματος»

Ωστόσο, η μορφή του EPC που θα διεξαχθεί στην Πράγα θα είναι ευρεία, καθώς θα συγκεντρώσει 44 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που εκπροσωπούν τα 27 κράτη μέλη, τις υποψήφιες για την ΕΕ από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, κράτη που μοιράζονται με την ΕΕ τους κανόνες την ευρωπαϊκή αγορά (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία), αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία στο σημερινό πλαίσιο ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση μιας ομάδας από όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και ειρήνης, αλλά και του εφοδιασμού ενέργειας ή τροφίμων. Ωστόσο, με την ταυτόχρονη συμπερίληψη της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αζερμπαϊτζάν, είναι αυτονόητο ότι το EPC δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι προωθεί και προϊδεάζει το μοντέλο ολοκλήρωσης που ενσωματώνει η ΕΕ.

Εάν το CPE κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρους θα γνωστοποιήσουν αμέσως ότι δεν τίθεται θέμα εμμονής σε κανένα ευρωπαϊκό κανονιστικό μοντέλο. Το CPE θα παραμείνει γι' αυτούς ένα φόρουμ ανταλλαγών και διαλόγου με την ΕΕ, αλλά λίγο περισσότερο. Μια ικανοποιητική κατάσταση για αυτές τις χώρες, αλλά απογοητευτική για τις άλλες υποψήφιες χώρες, οι οποίες είναι πιθανό να δουν σε αυτήν μια «προθεσμία» που εφευρέθηκε από μια ΕΕ που παίζει με τον χρόνο.

Νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Και όμως, το έργο CPE μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή και σχετική απάντηση από την ΕΕ στη νέα ευρωπαϊκή γεωπολιτική κατάσταση. Η επιθετικότητα της Ουκρανίας από τη Ρωσία απαιτεί, πάνω απ' όλα, να μην παραβλέπεται ο στόχος της δημιουργίας και της εδραίωσης μιας κοινότητας αξιών, η ουσία της οποίας ενσωματώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτό είναι μια πολιτική προϋπόθεση που απαιτείται από τα υποψήφια κράτη κατά τη διάρκεια

see more 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...