Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί τη χρήση ενός γενικού φορτιστή για ηλεκτρονικές συσκευές από το φθινόπωρο του 2024,το USB-C

 Η τελευταία αβεβαιότητα που αιωρείται πάνω από τον κοινό ευρωπαϊκό φορτωτή αρθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, της οδηγίας για τον «καθολικό φορτιστή για ηλεκτρονικές συσκευές».

 Οι κατασκευαστές έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να συμμορφωθούν: το φθινόπωρο του 2024, τα περισσότερα νέα μοντέλα κινητών ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με την ίδια υποδοχή τροφοδοσίας, σύμφωνα με το πρότυπο USB-C, το οποίο θα τους επιτρέπει να μοιράζονται τον ίδιο φορτιστή.


Αυτό αφορά smartphone, tablet, φορητές κονσόλες, e-readers, κάμερες, καθώς και ηχεία Bluetooth και επαναφορτιζόμενα ακουστικά. Οι φορητοί υπολογιστές θα έχουν προθεσμία μέχρι τις αρχές του 2026 για μετατροπή. Όσο για τα συνδεδεμένα ρολόγια, το ξεφεύγουν προς το παρόν λόγω της συμπαγούς τους. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία αυτό το μέτρο την Τρίτη, με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Πρακτικό και οικολογικό


Ο στόχος είναι διπλός. Από οικολογικής άποψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέλει να προσφέρει στους φορτιστές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις συσκευές που εξοπλίζουν. Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να προσφέρουν νέες συσκευές σε έκδοση χωρίς φορτιστή. Επιπλέον, η ΕΕ θέλει να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών αποφεύγοντας την ταχυδακτυλουργία διαφορετικών φορτιστών.


Η οδηγία της ΕΕ θα θέσει εκτός λειτουργίας τα παλιά τροφοδοτικά και τα συγκεκριμένα καλώδια που τα εξοπλίζουν, κλαδεύοντας στην πορεία το δάσος των καλωδίων που καλύπτουν τις πρίζες μας. Ωστόσο, αυτή η απλούστευση θα διαρκέσει μερικά χρόνια, τον χρόνο που οι συσκευές παλαιότερης γενιάς, με μη τυπικούς συνδέσμους, θα καταργηθούν.


Οι κανονισμοί προβλέπουν επίσης την εναρμόνιση της ταχύτητας φόρτισης για συσκευές που επιτρέπουν τη γρήγορη φόρτιση, ώστε να αποφευχθεί ο περιορισμός της όταν χρησιμοποιείται με συσκευή διαφορετικής μάρκας.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε υπέρ ενός καθολικού φορτιστή έως το φθινόπωρο του 2024 για ηλεκτρονικές συσκευές

Στιβαρό και εύκολο στη χρήση


Το τυπικό βύσμα τροφοδοσίας που έχει επιλεγεί από την ΕΕ, USB-C, κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι. Από το 2015, επιβλήθηκε κατακτώντας συνεχώς νέες ηλεκτρονικές συσκευές, χάρη σε τρία πλεονεκτήματα: συμπαγή, στιβαρότητα, ευκολία εισαγωγής. Ωστόσο, δύο κατηγορίες προϊόντων εξακολουθούν να αρνούνται να συμμορφωθούν: συσκευές με ξεπερασμένο σχεδιασμό – smartphone πρώτης τιμής, υπολογιστές χαμηλής ποιότητας, για παράδειγμα – καθώς και πολλά από τα τελευταίας γενιάς προϊόντα της Apple.


Τα smartphones του Καλιφορνέζου κατασκευαστή, τα ακουστικά του και ορισμένα από τα tablet του χρησιμοποιούν μια ειδική υποδοχή για την επωνυμία, τη Lightning, η οποία είναι πιο επίπεδη από την υποδοχή USB-C. Ωστόσο, η Apple απέχει πολύ από το να είναι αντίπαλος του USB-C: αυτή η υποδοχή τροφοδοσίας έχει τοποθετηθεί στα επαγγελματικά tablet και σε ορισμένους από τους υπολογιστές της εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία από την Καλιφόρνια είναι εμφανώς αντίθετη στην υποχρέωση γενίκευσης αυτής της πρίζας σε όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές της. Η Apple επισημαίνει τα οικολογικά απόβλητα που θα προκληθούν από την απόρριψη των καλωδίων Lightning, τα οποία κατέχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς και από την παραμερισμό ορισμένων αξεσουάρ, ακουστικών ή σταθμών φόρτισης, για παράδειγμα.

Φρένο στην καινοτομία;


Επιπλέον, η Apple πιστεύει ότι η απαίτηση χρήσης USB-C αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία. Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να μην εμποδίσει την εξέλιξη των κινητών συσκευών. Αρνείται, προς το παρόν, να τυποποιήσει μια εναλλακτική διαδικασία τροφοδοσίας, την ασύρματη φόρτιση, με το σκεπτικό ότι αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα νέα και ότι μπορεί ακόμα να εξελιχθεί. Έλλειψη ωριμότητας που αντιτίθεται στην υποδοχή τροφοδοσίας USB-C, μια δοκιμασμένη τεχνολογία που δεν φαίνεται να χρειάζεται επειγόντως να εξελιχθεί σε βάθος.


Επιπλέον, η Apple δεν θα εμποδίζεται εντελώς να καινοτομεί. Ο κατασκευαστής θα μπορεί να συνεχίσει να εισάγει υποδοχές φόρτισης ενός νέου είδους σε ορισμένες από τις συσκευές του: αυτές που έχουν αρκετό χώρο για να ενσωματώσουν αρκετές από αυτές. Σε ένα φορητό υπολογιστή, για παράδειγμα, η Apple μπορεί να τοποθετήσει, εκτός από μια υποδοχή USB-C, μια δεύτερη υποδοχή φόρτισης. Επομένως, τα MacBook δεν θα χάσουν απαραίτητα τη μαγνητική τους υποδοχή, το MagSafe.


Σε πιο συμπαγείς συσκευές, όπως τα smartphone, είναι πιθανό να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να τοποθετήσετε δύο πρίζες. Εάν η Apple επιθυμεί να καινοτομήσει και επιδιώξει να αντικαταστήσει την υποδοχή USB-C, η εταιρεία θα αναγκαστεί να συντονίσει τις προσπάθειές της με την υπόλοιπη βιομηχανία για να ελπίζει να πείσει την ΕΕ για τα πλεονεκτήματα αυτής της πιθανής προόδου. Μια στρατηγική που θα στερούσε από τη μάρκα την αποκλειστικότητα αυτής της τεχνολογίας, και ως εκ τούτου, από ένα εμπορικό επιχείρημα.

Δεκαπέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν


Μετά την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο θα πρέπει, με τη σειρά του, να εγκρίνει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και την Προεδρία του Συμβουλίου πριν δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Για την ΕΕ, αυτή η οδηγία κλείνει μια μακρά σειρά ρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2009, όταν το ευρωπαϊκό στέλεχος ώθησε τους κατασκευαστές να αυτορρυθμιστούν, τυποποιώντας τους ίδιους τους συνδετήρες τους. Μια πρωτοβουλία που είχε ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων από τους «εξωτικούς» φορτιστές.

ΠΗΓΗ ΑΘΡΟΥ

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε ξανά το 2018, με πιο περιοριστικό πνεύμα, οδηγώντας σε ου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...