Χρηματοπιστωτικές αγορές: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει μια «παγκόσμια προειδοποίηση» για τους συστημικούς κινδύνους

 Ας τον πούμε Παύλο. Είναι μεσίτης σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα και η δουλειά του είναι να βρει επενδυτές που είναι πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους στα ομόλογα του Δημοσίου των κυβερνήσεων της Κεντρικής Ευρώπης. Για περισσότερους από έξι μήνες δυσκολευόταν να τους πείσει. «Μου λένε: “Γιατί να επενδύσω στη Σερβία ή τη Ρουμανία όταν μπορώ να βάλω τα χρήματά μου στις Ηνωμένες Πολιτείες για 3% ή 4%; »

Ο θρήνος του συνοψίζει την τεράστια ταλάντευση του εκκρεμούς που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την αρχή του έτους, η Federal Reserve (Fed, αμερικανική κεντρική τράπεζα) αύξησε το επιτόκιό της κατά 3 μονάδες, σε περισσότερο από 3%. Σήμερα, ένα δεκαετές γραμμάτιο του Δημοσίου των ΗΠΑ αποδίδει 3,6%, από 0,5% πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Αφού δεν κέρδισαν σχεδόν τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο, προσφέρουν τώρα μια αξιοπρεπή απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Άρθρο που προορίζεται για τους συνδρομητές μας Είκοσι τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, το ευρώ εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανταγωνιστεί το δολάριο

Την ίδια στιγμή, άλλα νομισματικά ιδρύματα δεν αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα. Το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι 0,75%, της Τράπεζας της Αγγλίας 2,25%. Λογικά, όλοι οι επενδυτές συρρέουν σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. «Οι πρώτες χώρες που επιβλήθηκαν κυρώσεις από αυτό το κίνημα είναι οι αναδυόμενες χώρες [parce que jugés plus risqués]», συνεχίζει ο ίδιος μεσίτης. Οι πιο εύθραυστοι, όπως η Γκάνα, βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα σχέδιο διάσωσης. Πιο συμπαγής, μια χώρα όπως η Ρουμανία αναγκάζεται να πληρώσει ακριβά: τα δεκαετή ομόλογά της πλησιάζουν την απόδοση του 9%.

Η ρευστότητα στεγνώνει

Από την αρχή του έτους, οι επενδυτές έχουν αποσύρει 70 δισ. δολάρια (71,2 δισ. ευρώ) από ομόλογα αναδυόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων 4,2 δισ. μόνο την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν. από την JPMorgan και την EPFR Global, αναφέρει η FinancialTimes.

Αυτή η μεγάλη κρίση ρευστότητας επηρεάζει ακόμη και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η 6η παγκόσμια οικονομική δύναμη. Μετά την παρουσίαση ενός προϋπολογισμού που μείωσε τους φόρους χωρίς να εξηγεί από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση, οι επενδυτές τρόμαξαν και άρχισαν να ζητούν καλύτερη απόδοση: το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε από 3,8% σε 4,6% σε δύο ημέρες. πριν βάλει τέλος στον πανικό η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης: Το άρθρο προορίζεται για τους συνδρομητές μας Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει για ιστορική αύξηση του επιτοκίου της

Ποιος λέει ότι η εξάντληση της ρευστότητας λέει επίσης υψηλότερη αστάθεια και απροσδόκητες ανατροπές στις αγορές. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες έχουν γίνει κόκκινο. Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), το οποίο είναι το όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, εξέδωσε, για πρώτη φορά, μια «γενική προειδοποίηση». Από την ίδρυσή της το 2010, είχε ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις, ειδικά όμως για συγκεκριμένους τομείς, ποτέ με γενικευμένο τρόπο.

see more επιμέλια αθρου 

by panos antypas

Έχετε να διαβάσετε το 39,34% αυτού του άρθρου. Τα παρακάτω είναι μόνο για συνδρομητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...