Στο επίκεντρο των συνομιλιών στην έκτακτη συνεδρίαση θα βρεθεί η ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ντνίπρο όπως και οι τελευταίες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος έκανε γνωστό ότι χτύπησε με σύγχρονο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πυρηνική κεφαλή.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Μιλώντας ο Πούτιν για τη δυνατότητα της πυρηνικής κεφαλής δεν θα αλλάξει τη ροή του πολέμου ούτε θα αποτρέψει τη Συμμαχία από το να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία».
Την ίδια ώρα, δδώδεκα χώρες
ενώνονται για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να υποστηρίξουν την
Ουκρανία στη συμμαχία Βόρειας Ομάδας-Ουκρανίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ
αποσύρουν στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umierov, αναφέρει το Censor.NET.
«Νέες συμμαχίες για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας: εγκαινιάζουμε συνεργασία εντός του Βόρειου Ομίλου-Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουμιέροφ.
Η νέα συμμαχία εντός του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει 12 χώρες και συγκεκριμένα:
Οι σκανδιναβικές χώρες: Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία
Χώρες της Βαλτικής: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία
Καθώς και η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο
«Σήμερα είχαμε την πρώτη μας συνάντηση σε αυτή τη μορφή. Είμαι ευγνώμων στον φίλο μου, τον Δανό Υπουργό Άμυνας, για την ηγεσία και τη φιλοξενία του. Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη συνάντηση με τη μορφή Βόρειας Ομάδας-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία. Εμείς είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τους συναδέλφους μας», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν τα σχέδια για το 2025, τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και πώς να τις αντιμετωπίσουν μαζί το συντομότερο δυνατό.
Επικεντρώθηκαν στις κοινές απειλές και στον εξοπλισμό των μάχιμων ταξιαρχιών με βαρύ εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον Umerov, οι επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία αποτελούν ξεχωριστή προτεραιότητα. Όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της ουκρανικής παραγωγής, όπως η Σουηδία, Νορβηγία και Λιθουανία.
Ευχαρίστησε επίσης τους συμμάχους για τη βοήθειά τους.
«Αυτές οι χώρες είναι ηγέτες στην υποστήριξη της Ουκρανίας», όπως είπε.
Ήταν οι πρώτες χώρες που παρείχαν κύρια άρματα, πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα πίσω από τις εχθρικές γραμμές, συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, όπως και μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου