Γουάνγκ Γι: Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι σταθερές σαν βράχος

 ΜΟΣΧΑ: Ο Γουάνγκ Γι, διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που θεωρείται ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Νικολάι Πετρούσεφ, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, ότι οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας είναι «στέρεες σαν βράχος»- ικανές να αντέξουν οποιαδήποτε δοκιμασία στη διεθνή πολιτική σκηνή.


Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται υπό την παρακολούθηση της Δύσης λόγω των ανησυχιών ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα, ο Γουάνγκ Γι δήλωσε στον οικοδεσπότη του Νικολάι Πετρούσεφ, γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ότι οι κινεζο-ρωσικές σχέσεις «δεν έχουν όρια», ανέφερε το Reuters.

«Οι κινεζο-ρωσικές σχέσεις είναι ώριμες και στέρεες, ικανές να αντέξουν οποιαδήποτε δοκιμασία στη μεταβαλλόμενη διεθνή σκηνή», είπε ο Γουάνγκ στον Πετρούσεφ, τον οποίο προσφώνησε αμοιβαία ως «σύντροφο». Σύμφωνα με τον Κινέζο διπλωμάτη, «η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσία» για την αποφασιστική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ο Γουάνγκ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να επεξεργαστούν νέα κοινά βήματα για την περαιτέρω διασφάλιση της ασφάλειας των δύο χωρών, χωρίς να επεκταθεί στο θέμα. «Νομίζω ότι σήμερα έχουμε πολύ καλές ευκαιρίες να συνεχίσουμε τον στενό στρατηγικό διάλογο και τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των κοινών στρατηγικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.

Ο Πετρούσεφ είπε στον Γουάνγκ ότι το Πεκίνο αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταθούν μαζί απέναντι στη Δύση. Η Ρωσία υποστηρίζει τη θέση της Κίνας για τα εδαφικά ζητήματα, σημείωσε ο Πετρούσεφ και τόνισε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε η συλλογική Δύση για τον περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας, η περαιτέρω εμβάθυνση του διμερούς συντονισμού και της αλληλεπίδρασης στη διεθνή σκηνή έχει ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε το Tas.

Πηγή: politika.rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...