Η στρατηγική της Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια

 Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα ότι η EDF δεσμεύτηκε να επανεκκινήσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αυτό το χειμώνα. Jean Marie Hosatte | γάμμα ράφο | Getty Images 

 Η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν χειμώνα δυσαρέσκειας, λένε ενεργειακοί αναλυτές, καθώς τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα με τη στρατηγική της για την πυρηνική βαριά ενέργεια εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά της για τους ψυχρότερους μήνες. 

 Μια μακροχρόνια πηγή εθνικής υπερηφάνειας, η Γαλλία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από έναν πυρηνικό στόλο 56 αντιδραστήρων, που λειτουργούν όλοι από την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF. Καθιστά τη Γαλλία το σπίτι του μεγαλύτερου στόλου αντιδραστήρων στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. και διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι ήταν λιγότερο εκτεθειμένο από τους γείτονές του σε μια δραματική μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. 

 Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης, συντήρησης και τεχνικών ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω των ακραίων κυμάτων καύσωνα και των καθυστερήσεων επισκευής από την πανδημία του Covid. Οι διακοπές είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία να πέσει σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες.  

«Βρίσκω την πυρηνική σχέση της Γαλλίας πολύ ενδιαφέρουσα γιατί απλά σας δείχνει ωμά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας», είπε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Norbert Ruecker, επικεφαλής οικονομικών και έρευνας επόμενης γενιάς στο Julius Baer. 

 «Ναι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, αλλά δεν είναι οικονομικό. Πρέπει να εθνικοποιήσετε την EDF για να το πραγματοποιήσετε. Ναι, προσφέρει βασικό φορτίο, αλλά περιμένετε ένα δευτερόλεπτο, μερικές φορές ένα ολόκληρο εργοστάσιο εξαφανίζεται για εβδομάδες και μήνες, έτσι ώστε αυτή η υπόσχεση βασικού φορτίου δεν είναι πραγματικά εκεί», είπε ο Ruecker.

  Ένας σκληρά κρύος χειμώνας μετά από ένα σκληρά ξηρό και ζεστό καλοκαίρι θα δοκίμαζε τα τροφοδοτικά της χώρας στο όριο. Μουτζτάμπα Ραχμάν Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης στον Όμιλο Eurasia Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η EDF δεσμεύτηκε να επανεκκινήσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αυτό το χειμώνα, ανέφερε το Reuters, με τους κλειστούς αντιδραστήρες να ανοίγουν ξανά κάθε εβδομάδα από τον Οκτώβριο.

  Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πάροχος δικτύου RTE φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αλλά ορισμένες διακοπές ρεύματος κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης δεν μπορούν να αποκλειστούν. «Οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να είναι ξανά online πριν από το χειμώνα, άρα βασικά μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. 

 Έτσι, εάν εμπιστεύεστε τον πάροχο δικτύου της Γαλλίας, τα πράγματα θα πάνε καλά», είπε ο Ρούκερ. «Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος συντηρητισμός όσον αφορά το αν η Γαλλία θα μπορέσει να επαναφέρει αυτούς τους αντιδραστήρες πίσω στην ώρα τους, αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι. Το ιστορικό δείχνει ότι έχουν φτάσει λίγο πολύ στην ώρα τους τελευταία». Ένας «χειμώνας δυσαρέσκειας»;  

Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφάλωσαν σε μια σειρά από υψηλά όλων των εποχών αυτό το καλοκαίρι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 1.100 ευρώ (1.073 $) ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου. 

 Οι αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει αρκετή πυρηνική ενέργεια για να υποστηρίξει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τις ανάγκες των γειτόνων της τους επόμενους μήνες. Υπογραμμίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα στον πυρηνικό στόλο της χώρας, η Γαλλία όχι μόνο έχασε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης φέτος, αλλά επίσης, αξιοσημείωτα, εισήγαγε στην πραγματικότητα περισσότερη ενέργεια από ό,τι εξήγαγε. 

 Στοιχεία από ενεργειακούς αναλυτές της EnAppSys που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο διαπίστωσαν ότι η Σουηδία κατέκτησε την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022. 

Οι παρατεταμένες διακοπές στον πυρηνικό στόλο της Γαλλίας οδήγησαν τις εξαγωγές της χώρας στο μισό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. και αναλυτές στο EnAppSys προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν έδειξε «ενδείξεις βελτίωσης σύντομα». 

 Για να αντισταθμίσει, η Γαλλία εισήγαγε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και αλλού. «Χάρη στην αγορά, χάρη στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε, η Ευρώπη έσωσε τη Γαλλία από ένα μεγάλο μπλακ άουτ» αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Ruecker του Julius Baer. "Ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και σε κάποιο βαθμό η Ελβετία που παρενέβησαν.

 Έτσι, για μένα, τον περασμένο μήνα μόλις αποκάλυψε ορισμένες από τις πολιτικές συζητήσεις που δεν ήταν πάντα αντικειμενικές", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συζητήσεις για η πυρηνική ενέργεια ως κλιματική λύση μεταξύ των πολιτικών. 

 Η Γαλλία όχι μόνο έχασε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης φέτος, αλλά επίσης, αξιοσημείωτα, εισήγαγε περισσότερη ενέργεια από ό,τι εξήγαγε. Bloomberg | Bloomberg | Getty Images Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο 15% το επόμενο έτος. 

 Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα από φέτος, όταν το προστιθέμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις περιορίστηκε στο 4% και το φυσικό αέριο στο 0%. Ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, είπε ότι οι διευρυμένες επιδοτήσεις - οι πιο γενναιόδωρες στην ΕΕ - είναι πιθανό να προσθέσουν στις δυσκολίες της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές και δημοσιονομικές μάχες. «Πολλά θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες», είπε ο Ραχμάν σε ένα ερευνητικό σημείωμα. «Πρώτον, η επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος ενεργειακής λιτότητας

«Προς το παρόν, διατηρούμε τη βασική μας υπόθεση 65% ότι ο Μακρόν θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αλλά μόνο εάν πιστεύει ότι η κεντρώα συμμαχία του έχει μεγάλες πιθανότητες να αποκαταστήσει την πλειοψηφία της, αν και υπό πτωτική πίεση εάν η Γαλλία υποφέρει ένας κρύος και ταραγμένος χειμώνας», είπε ο Ραχμάν. 

 «Ένας χειμώνας δυσαρέσκειας δεν είναι καλή προετοιμασία για εκλογές». Τι σημαίνει για την Ευρώπη; Η προβληματική παραγωγή ενέργειας της Γαλλίας έχει ανανεώσει την κριτική για τη στρατηγική της για τη βαριά πυρηνική ενέργεια σε μια εποχή που πολλοί άλλοι στην Ευρώπη στρέφονται στην ατομική ενέργεια ως αντικατάσταση της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου.

  Η Γερμανία, η οποία αρχικά σχεδίαζε να κλείσει τους τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του έτους, αποφάσισε να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας για να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό φέτος τον χειμώνα. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η ΕΕ έχει συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στη λίστα των «πράσινων» επενδύσεών της. «Είναι σημαντικό να πούμε ότι εάν η Γαλλία έχει πυρηνικό πρόβλημα, η Ευρώπη έχει επίσης πρόβλημα όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Alexandre Danthine, ανώτερος συνεργάτης για τη γαλλική αγορά ενέργειας στην Aurora Energy Research. «Είναι, γενικά, ένας μεγάλος εξαγωγέας, αλλά το χειμώνα χρειάζονται ενέργεια από γειτονικές χώρες για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις — όποια κι αν είναι η κατάσταση», είπε ο Danthine. 

 Στην αρχή της προεδρίας του, ο Μακρόν είχε δεσμευτεί να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας. Ludovic Marin | Afp | Getty Images Στη Γαλλία, σημείωσε ο Ραχμάν του Ομίλου Eurasia, ο Μακρόν αντέδρασε θυμωμένα τον περασμένο μήνα σε προτάσεις, μεταξύ άλλων από τον απερχόμενο προϊστάμενο του EDF Jean-Bernard Levy, ότι η «προσέγγισή του σταμάτησε-έναρξη» στην πυρηνική ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την κρίση.

 see more

Germany, which initially planned to shutter its three remaining reactors by the end of the year, decided to delay its nuclear phaseout to shore up energy supplies this winter. The U.K., meanwhile, is seeking to ramp up its nuclear power generation, and the EU has listed nuclear energy among its list of “green” investments.

“It is important to say that if France has a nuclear problem, Europe has a problem as well in terms of electricity,” Alexandre Danthine, senior associate for the French power market at Aurora Energy Research, told CNBC via telephone.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...