«Το Κοσσυφοπέδιο ξεφεύγει από την Ευρώπη»/ Αναλυτές σταυρώνουν τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

 Η απόφαση του Αλμπίν Κούρτι, πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, να μην έρθει στα Τίρανα στο άτυπο γεύμα που διοργάνωσε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Μπελίν είναι λάθος απόφαση.
Ο αναλυτής 
Agron Hoti λέει ότι εκτός από τη διαδικασία του Βερολίνου, το Open Balkan ή τις συγκρούσεις με τον Edi Rama, ο Albin Kurti έχει αντιταχθεί στη σημαντικότερη διαδικασία στην οποία εμπλέκεται το Κοσσυφοπέδιο, τη διαδικασία σταθεροποίησης της σύνδεσης.

 

Σύμφωνα με τον Artan Muhaxhiri, κοινωνιολόγο και πολιτικό αναλυτή, είπε στο Kosova Press ότι είναι απαράδεκτο και παράλογο τα τεχνητά προβλήματα μεταξύ Κούρτι και Ράμα να επηρεάζουν τη σχέση του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Η σημερινή συνάντηση δεν ήταν μόνο του Πρωθυπουργού Ράμα, αλλά και της ΕΕ, επομένως είναι εντελώς παράλογο να την απορρίψουμε... καθώς αυτό βλάπτει τον ευρωπαϊκό δρόμο του Κοσσυφοπεδίου... 

Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Κούρτι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό συνάντηση, καθώς έχει προσκληθεί ως ισότιμος με άλλους βαλκανικούς ηγέτες. Φυσικά, θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις, σχέδια και στρατηγικοί προσανατολισμοί. 

Ο ίδιος ο αποκλεισμός του Κούρτι και του Κοσσυφοπεδίου από αυτές τις συμφωνίες θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στις διάφορες διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε. Η Arbresha Loxha, εκτελεστική διευθύντρια του Group for Legal and Political Studies, δήλωσε για το Kosova Press ότι η συμμετοχή του Kurt στο σημερινό γεύμα θα μπορούσε να κάνει το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία να γίνουν σημαντικοί παράγοντες και παράγοντες επιρροής της Διαδικασίας του Βερολίνου. «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. 

Οι εναπομείνασες ισορροπίες που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί είναι ένα άλλο θέμα και κάτι που πρέπει να λυθεί πέρα ​​από τα πλαίσια που είναι περιφερειακά και ευρωπαϊκά. Φυσικά, αναμένω, μεταξύ άλλων, εκτός από την αποδοκιμασία της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την εναλλακτική των Ανοικτών Βαλκανίων ή ένα οικονομικό και διαδικαστικό άνοιγμα που έχει διακηρύξει η Γερμανία, όπως το κοινό περιφερειακή αγορά, θα συζητηθεί επίσης», δήλωσε ο Loxha Στην άτυπη συνάντηση αυτής της Δευτέρας, εκτός από τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, παρών ήταν και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Oliver Varhelyi.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...