Η προεδρία του Κουρδιστάν ζητά από το εκλογικό σώμα του Ιράκ να διεξαχθεί ψηφοφορία φέτος

 ΕΡΒΙΛ, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Η Προεδρία της Περιφέρειας του Κουρδιστάν ζήτησε από την εκλογική επιτροπή του Ιράκ να εποπτεύσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Περιφέρειας και να διεξαγάγει την ψηφοφορία φέτος, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Νοέμβριο ή ταυτόχρονα με τις ιρακινές επαρχιακές εκλογές ένα μήνα αργότερα.

Το αίτημα διατυπώθηκε με επίσημη επιστολή που υπογράφηκε από τον επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας και απευθυνόταν στην Ανεξάρτητη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Η επιστολή είχε ημερομηνία 10 Ιουλίου και δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας την Τετάρτη. 

Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη των εκλογών στην περιοχή του Κουρδιστάν, αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε τον Μάιο ότι η απόφαση του περιφερειακού κοινοβουλίου μισό χρόνο πριν από την παράταση της θητείας του και την καθυστέρηση των εκλογών ήταν αντισυνταγματική. Εξαιτίας αυτής της απόφασης, όλες οι αποφάσεις και οι νόμοι που εκδόθηκαν από το κουρδικό κοινοβούλιο μετά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας ακυρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας για την επανενεργοποίηση του περιφερειακού εκλογικού σώματος.

Η καθυστέρηση στο κοινοβούλιο προκλήθηκε από διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τις θέσεις που προορίζονται για μειονότητες και την επανενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Τον Μάρτιο, πριν από την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ο πρόεδρος της περιοχής του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, όρισε τις 18 Νοεμβρίου 2023 για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή τους.

Η ιρακινή εκλογική επιτροπή προετοιμάζεται επί του παρόντος για τις επαρχιακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου και ο επικεφαλής της επιτροπής είπε ότι δεν θα μπορέσει να διεξαγάγει κουρδικές κοινοβουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα.

Τα επαρχιακά συμβούλια του Ιράκ διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2019. Τα επαρχιακά συμβούλια που δημιουργήθηκαν από το σύνταγμα του 2005 μετά την πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ισχυρά όργανα που κατέχουν σημαντική εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των προϋπολογισμών για διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και μεταφοράς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...